fbpx
 
Poliţişti fricoşi pentru 10 cai frumoşi

Poliţişti fricoşi pentru 10 cai frumoşi


De ce nu găseşte Poliţia Locală oameni la patrulele călare pentru care deja a cumpărat cai? De frică. Din şase candidaţi care şi-au completat dosarele pentru a deveni poliţişti-călare, patru au cedat şi au renunţat când au văzut animalele. Un al doilea concurs pentru prima serie de călăreţi va avea loc în aprilie. În ciuda lipsei de candidaţi, Primăria doreşte să mai cumpere încă cinci cai.

 

Directorul Poliţiei Locale Iaşi şi-a dat întâlnire cu cei şase candidaţi la Hamak, în Pietrărie, acolo unde sunt adăpostite animalele. Ajunşi acolo, le-a făcut cunoştinţă cu cei cinci cai cumpăraţi cu 20.000 de euro. Ce-au făcut patru din cei şase posibil vajnici poliţişti? S-au dat înapoi înspăimântaţi. „Nu poţi lucra cu astfel de animale şi să-ţi fie frică de ele”, spun, în replică, reprezentanţii Poliţiei Locale, care caută, în continuare, candidaţi pentru patru posturi disponibile de călăreţi.

 

Start ratat

La primul concurs pentru ocuparea a şase posturi pentru Poliţia Călare Iaşi, au existat candidaţi. Numai că aceştia au cedat când au văzut animalele, dar şi când au aflat ce presupune job-ul. „Ei credeau că doar se plimbă cu calul şi atât. Presupune însă şi altceva. După perioada de antrenament, când efectiv vor fi pe stradă, au patru ore de patrulare şi patru ore de îngrijit calul. Practic, se formează o echipă cal-poliţist, stabilă, care lucrează împreună”, -a explicat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Caii sunt ţinuţi, până când Primăria îşi va organiza propriul spaţiu, la Hamak, în zona Pietrărie. Cinci exemplare de rasă, tinere, imense. Au, într-adevăr, un gest brusc de apropiere de om: la vederea unuia, se apleacă în faţă. Dar, este doar curiozitate. Şi puţină cerşetorie. „Sunt aleşi şi antrenaţi să fie blânzi. Caută atingere şi zahăr sau morcov. Aşa sunt obişnuiţi să fie trataţi”, explică Tiberiu Ciubotaru, medicul veterinar care are grijă zilnic de aceşti cai.

 

Viitor cal-poliţist local, în mâinile veterinarului Tiberiu Ciubotaru

 

Concurs reluat

Un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de la Poliţia Călare va avea loc între 11 şi 20 aprilie. Cu probe sportive, teoretice, psihologice, scrise, interviuri, dar şi cu proba de foc: întâlnirea cu animalele. „Au mai fost candidaţi. Unii nu aveau dosarul complet, alţii s-au răzgândit”, mai explică Daniel Ungureanu. Un poliţist local cu vechime, care a fost detaşat să aibă grijă de cai, la Hamak, spune că ar dori să lucreze în noul departament, dar nu-l lasă familia. „Candidaţilor trebuie să le placă, în primul rând, să lucreze cu animale. Este o condiţie de bază. Şi s-a mers pe ideea unor oameni noi, care să fie pregătiţi de la zero”, spune Daniel Ungureanu.

 

Cato, alt cal care va patrula pe străzile Iaşului, are şase ani

 

Încă cinci cai

Cât a costat până acum ceea ce mulţi au numit „extravaganţa” Primăriei Iaşi de a avea Poliţie Călare? 20.000 de euro au fost plătiţi pentru animale – adică 86.000 de lei. La această sumă se adaugă 8.500 de lei pentru fiecare lună de cazare la Hamak. Peste toate, mai vin şi costurile cu şase oameni proaspăt angajaţi: salarizare, pregătire. Mai există şi salariul poliţistului local care lucrează acum la cai, dar şi salariul medicului veterinar care-i îngrijeşte.

Plus circa 10.000 de lei pentru frâu, şa, dârlog, scăriţe, chingi. Plus 5.300 de euro pentru o remorcă de transportat animalele de la Hamak în Iaşi, achiziţie făcută de la o firmă din Bihor. De aceea candidaţilor li s-a cerut şi permis de conducere.

Bugetul total al proiectului iniţial era de 50.000 de euro. Numai că, între timp, a apărut o modificare. Deşi nu au fost acoperite posturile pentru cinci cai, Primăria vrea să mai cumpere încă pe-atâţia. Aşadar, cei 50.000 de euro iniţiali se vor dubla. Şi sunt necesari alţi şase noi angajaţi. „Există deja un proiect pentru achiziţionarea a cinci cai, iar sumele necasare sunt prevăzute în buget”, a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

 

Obsesia măririi: gardă ca la 1866

În vara anului 2015, viceprimarul Gabriel Surdu (foto) a venit cu o propunere: înfiinţarea unei Gărzi de Onoare care să străbată, în fiecare week-end, traseul Palatul Culturii – Palatul Roznovanu – Muzeul Unirii. Proiectul prin care s-a bătut în cuie înfiinţarea gărzii menţionează că angajaţii vor avea uniforme specifice jumătăţii secolului al XIX-lea, urmând să desfăşoare un ceremonial care se păstrează prin alte oraşe din ţară şi care ar aduce Iaşului un plus de atractivitate turistică.

„Această gardă ar urma să fie deservită de un efectiv de 20 de persoane angajate, care, în fiecare weekend, din trei în trei ore, va străbate traseul Palatul Culturii – Palatul Roznovanu – Muzeul Unirii, echipate în uniforme de epocă”, a precizat Surdu.

Proiectul, care a trecut prin Consiliul Local, presupune un efort bugetar de 78.000 lei, bani care ar urma să fie cheltuiţi pentru angajarea celor care vor presta serviciul de schimbare a gărzii, instruirea personalului, uniforme, gherete şi recuzită.

 

Caleşti ca-n poveşti

Tot în Iaşi este perfect legal să faci o plimbare cu caleaşca. În baza unui permis special, ce este eliberat de către Biroul de Reglementare Transport Urban, este permisă plimbarea cu trăsură cu cai. Permisul costă 100 de lei lunar şi, în baza acestui document, au fost văzute în trecut caleşti circulând prin oraş. După o primă autorizaţie eliberată unei firme, pentru o caleaşcă cu cai, a urmat şi confiscarea alteia, aparţinând interlopului Costel Gangal, care se plimba prin oraş fără nici un fel de autorizaţie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: