fbpx
 
Construcțiile ilegale, demolate la Sfântu’ Așteaptă

Construcțiile ilegale, demolate la Sfântu’ Așteaptă


Comportament care demonstrează clar protejarea celor ce au încălcat legea. O instituţie subordonată municipalităţii întârzie să ceară aplicarea legii. Există sentinţe definitive, mai vechi de un an, care atestă ridicarea ilegală a unor construcţii. Cu toate acestea, imobilele sunt şi acum în picioare, Poliţia Locală dând vina pe proceduri. Sentinţele spun că demolarea trebuia să aibă loc, pe cheltuiala contravenientului, în termen de 90 de zile de la pronunţarea definitivă.

 

În ultimii 7 ani, Primăria nu a demolat nicio construcţie ilegală. Chiar dacă totul se ridică la vedere, într-un total dispreţ faţă de autorităţi, iar deciziile instanţelor constată definitiv ilegalităţile, poliţiştii locali se tem să intervină în forţă pentru a stârpi acest flagel urbanistic.

 

Respect faţă de lege?!

În oraşul în care se construieşte în draci, fără autorizaţii, iar legiuitorul interzice „intrarea în legalitate” a construcţiilor ridicate după fanteziile fiecăruia, în ultimii 7 ani nu s-a demolat nici măcar un şopron. Cu toate acestea, numai în ultimii 3 ani, instanţele de judecată au emis decizii de demolare care nu au fost puse în aplicare de Primăria Iaşi, prin intermediul Poliţiei Locale.

Cele mai recente sentinţe judecătoreşti de demolare a unor construcţii ilegale datează din decembrie 2016. Până la această dată, s-a scurs deja termenul legal de 90 de zile în care decizia instanţelor ar fi trebuit să fie puse în executare, dar nu s-a mişcat o cărămidă.   

 

Nu există tratament pentru mansarde ilegale

Medicul homeopat Daniela Ajjawi şi-a mansardat, fără nicio autorizaţie corpul de clădire şi o anexă din strada Toma Săvescu 13B. În septembrie 2015 a cerut intrarea în legalitate, dar urbaniştii Primăriei i-au respins cererea pe motiv că „contravine prevederilor PUG-ului municipiului Iaşi şi Legii 350/2001”. În noiembrie 2015, instanţa de judecată, către care s-a adresat serviciul constatator al Primăriei, a emis o sentinţă definitivă de demolare a mansardelor din Copou. Reprezentantul Poliţiei Locale afirmă că dosarul acestei femei se află în acest moment la executorul judecătoresc, în curs de executare. Acesta este unul dintre puţinele cazuri în care, după 7 ani de la ultima demolare a unei construcţii ilegale în Iaşi, respectiv terasa localului Havana din Copou, am putea asista la punerea în operă a unui efect al legii.

Patronii acestei terase ilegale fac în continuare bani cu permisiunea autorităţilor

 

Bani spălaţi în case neautorizate?

Un alt caz în care un contravenient râde în nas funcţionărimii este cel al lui Mihai Bogdan Radu care a ridicat o vilă pe strada Sărarie nr. 9. Cu toate că Primăria a obţinut în instanţă demolarea clădirii de la această adresă, pe motiv că a fost ridicată fără autorizaţie, ba şi pe o parte din trotuar, imobilul  află la locul lui. „Hotărârea definitivă a fost pronunţată de către Tribunalul Iaşi la data de 15 decembrie 2016. Din perspectivă procedurală este un timp alocat motivării hotărârii. Deşi este dată hotărârea judecătorească, la aceasta nu a venit şi motivarea hotărârii şi comunicarea acesteia. Poliţia Locală a solicitat la data de 6 martie 2017 un exemplar al sentinţei pronunţate pe fond de către Judecătorie, cu menţiunea definitivă. Odată eliberată menţiunea defintivă, se va solicita Serviciului Control Urbanism un referat prin care să se confirme faptul că investitorul nu a executat, de bunăvoie, demolarea. Acum aşteptăm să ne dea Judecătoria menţiunea definitivă pentru hotărâre, pentru că, altfel, cel învinuit are posibilitatea să facă apel la o altă instanţă superioară”, a declarat Georgel Grumeza, directorul Poliţiei Locale Iaşi.

Cu tupeu, după ce a pierdut definitiv procesul la care nu a catadicsit să se prezinte în primă instanţă, Mihai Bogdan Radu a ieşit din găoace şi a înregistrat, în februarie 2017, la Primăria Iaşi, o cerere de informare în vederea concesionării terenului pe care se află construcţia ilegală.

 

Macaraua cu bilă bate la 4 adrese

„În ultimii 3 ani ni s-a dat câştig de cauză în cazul a aproape 20 de sentinţe ale instanţelor, prin care s-a dispus demolarea unor clădiri neautorizate, dar sentinţele nu sunt defintive, drept pentru care nu am trecut la demolări. Dintre cele definitive, avem 4 sentinţe la executorii judecătoreşti, care sunt în curs de executare”, a precizat şeful Poliţiei Locale.

Printre cele patru sentinţe definitive, aflate acum în posesia executorilor judecătoreşti, se regăseşte o terasă a unui restaurant din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu, administrată de Invest Management SRL, o construcţie neautorizată ridicată de Emil Rotărescu în strada Manta Roşie nr. 22 şi o scară de acces construită de doi octogenari, Costache şi Maria Brătuleanu. Calvarul acestor bătrâni a început în anul 2002, după ce au achiziţionat o casă pe strada Roşcani nr. 32. Pentru a avea acces în casă, bătrânii au fost nevoiţi să schimbe scara, cu una din fier, deoarece cea veche putrezise şi le punea în pericol integritatea fizică sau chiar viaţa. Pentru că nu aveau autorizaţie, cei doi soţi au fost amendaţi cu 5.000 de lei de către Poliţia Locală şi daţi în judecată, pierzând definitive procesul şi fiind obligaţia la dărâmarea construcţiei.

 

Toate cărămizile sunt la locul lor la vila de pe Sărărie nr. 9

 

Datele la care au devenit definitive sentinţele pentru care Poliţia Locală întârzie executarea

Daniela Ajjawi – 17 noiembrie 2015

Emil Rotărescu – 22 februarie 2016

Invest Management SRL – 5 iulie 2016

Costache şi Maria Brătuleanu – 29 noiembrie 2016

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: