fbpx
 
Un medic din Alexandria câștigă dublu decât în Iași

Un medic din Alexandria câștigă dublu decât în Iași


Între spitalele județene de urgențe, paradoxul e maxim: salariile medii în marile centre medicale sunt mult mai mici decât în județe mai sărace. În Teleorman, media brutului la medici e de peste 11.000 de lei/lună, în timp ce la Sf. Spiridon, la Iași, e doar de 8.000 de lei. În Botoșani se câștigă chiar 12.255 lei la aceleași specializări. Explicația: unele județe au mai puțini medici și fac gărzi mai multe.

 

Sistemul de raportare a cheltuielilor spitalelor, care a devenit mult mai transparent de la începutul anului, fiind o impunere a Guvernului Cioloș, conferă o imagine mult mai clară a banilor din Sănătate.

Pe lângă analiza altor capitole de cheltuieli, ceea ce frapează sunt diferențele mari de salarii între spitale din țară de același grad, între unități cu aceleași specializări sau între spitalele județene.

Astfel, unul dintre cele mai mari salarii medii din sistemul sanitar din este întâlnit în acest moment la Spitalul Județean Alexandria, acesta fiind cu circa 3.000 lei mai mare decât, de exemplu, la Spitalul Județean „Sf. Spiridon” din Iași. Managerului Ioan Bârliba nu i-a venit să creadă: „Este o anomalie. Nu pot găsi nicio explicație”.

Chirurgii de la Căi Ferate Iași câștigă până la 12.000 de lei lunar, în timp ce colegii lor din clinici, doar în jur de 6.000 de lei

 

Toate cifrele prezentate sunt salarii brute și sunt oficiale, din rapoartele Ministerului Sănătății.

 

„Anomalia“ de la Alexandria

În general, media salariilor brute ale medicicilor de la un spital de urgență din România, care este încadrat în gradul I de competență, este de aproximativ 8.000 de lei.

Iașul se află în jurul acestei valori, la fel ca și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde salariul mediu brut al medicilor a fost de 8.599 lei. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, salariul mediu a fost de 7.999 lei, iar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova – 9.657 lei.

O situație ciudată este la Spitalul Județean de Urgență Alexandria, care nici măcar nu are gradul I de competență și unde salariul mediu brut al medicilor a fost în luna martie de 11.042 de lei.

 

 

Bârliba nu-și explică

„Este o anomalie! Chiar nu pot să dau vreo explicație pentru această diferență. Fie s-a greșit la calcul, fie în mod voit s-au dat salarii mai mari. Nu pot să fie diferențe atât de mari între celelalte spitale de urgență și cel de la Alexandria. Spitalele de urgență, care au nivelul I A de competență, au niște grile de salarizare“, susține Ioan Bârliba, managerul Spitalui de Urgențe „Sf. Spiridon“.

În schimb, Alexandru Dobrea, managerul Spitalului din Alexandria, are o explicație: „Noi avem puțini medici și atunci sunt nevoiți să facă foarte multe gărzi. Dacă diferența este de aproximativ 3.000 de lei, asta înseamnă, lunar, 3-4 gărzi în plus. Mai mult, la noi gărzile din timpul săptămânii au un spor de 75% la salariu. Probabil că la Iași, Cluj sau Constanța sporul este de 50%. Cred că acestea ar fi explicațiile pentru salariile mai mari de la noi”.

 

IRO – în coada clasamentului

În Iași, cel mai mare salariu mediu pentru medici e la Pneumo: 12.784 de lei brut în luna martie.

La „Sf. Maria”, în aceeași lună, media a fost de 11.127 de lei. Peste 10.000 de lei iau medicii de la Spitalul Militar și cei de la Neuro. În jur de 8.500 de lei iau cei de la „Elena Doamna”, în timp ce la Cuza vodă, paradoxal, salariile sunt mai mici: 7.569 lei, deși amândouă sunt maternități, la o distanță de 1 km una de cealaltă.

Media cea mai mică a lefurilor e la Infecțioase și Sf. Spiridon: 8.000 de lei brut. Dar neașteptat de mic este salariul mediu de la Socola, deși au spor de periculozitate de 75%: 7.753 lei.

În coada clasamentului sunt Spitalul de Recuperare (7.000 de lei în medie) și Spitalul Căi Ferate (6.000 de lei). Și la IRO se plătește „slăbuț”: 6.190 de lei salariu mediu al unui medic.

Mihai Glod, managerul de la Căi Ferate Iași, explică situația: „Suntem în nivelul IV de competență și avem doar două linii de gardă. La alte spitale sunt 4-5 gărzi lunar. Dar un chirurg la noi ajunge și la 12.000 de lei”.

Vremea grevelor din Sănătate a trecut de mult, salariile au crescut. Se așteaptă marile promisiuni din 2018

 

Pneumo, cei mai bine plătiți

Recordurile în România sunt la Pneumoftiziologie: Dolj – 14.098 lei, salariul mediu al medicilor, Sibiu – 13.834 lei, Vâlcea – 13.672 lei, Argeș - 13.628 lei

„La spitalele de acest gen se acordă un spor de condiții de risc pentru tuberculoză, care poate fi între 50 și 100% din salariu. Noi suntem centru metodologic pe Moldova, iar sporul acordat este de 100%, conform legislației“, explică Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași, spitalul cu cele mai mari salarii din Iași.

 

Vis: medic la Botoșani

Și la Spitalul din Botoșani, similar celui de Urgențe din Iași, se întâlnește o anomalie: 12.225 lei/medic, în timp ce la Sf. „Spiridon” media e cu 4.000 de lei mai mică. Diferența o dau tot gărzile, Botoșaniul spunând că au mai puțini medici. Și Spitalul Județean din Piatra Neamț dă bani mai mulți decât iau cei din Iași: 11.351 lei. Din Moldova, cel mai mic salariu mediu este la Spitalul Județean Vaslui: 7.104 lei.

 

Cei mai săraci sunt în București

Paradoxurile continuă: media salariilor medicilor din București e mult sub cea din județele sărace: 8.411 lei la Obregia, 7.581 lei la Spitalul de Urgență „Gerota”, 6.903 lei la Spitalul de Copii „Gomoiu”

Trist e și la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara: doar 6.767 lei/medic, cu aproape 5.000 de lei mai puțin decât la Alexandria. În toate centrele mari, spitalele județene au o medie scăzută a salariilor: 8.599 lei – Cluj, 7.999 lei – Constanța.

Variațiile în sistemul sanitar sunt foarte mari, cu cât spitalele sunt mai mari și cu mai multe specializări, cu atât media salariilor este mai mică. O anomalie deși vorbim de o grilă unică de salarizare la nivel național.

 

 

Au crescut lefurile și la debutanți

În general, după mărirea cu 20% din 2016, salariile cadrelor medicale au crescut mulțumitor, peste ceea ce se știa în anii din urmă. Rezidenții ajung în general la 4.000 de lei brut, iar la ATI se atinge chiar recordul de 6.000 de lei. Aproape 5.000 de lei brut ia și un medic debutant, la neurologie, medicină de urgență sau oftalmologie.

Medicii care au cel puțin cinci ani experiență ajung la salarii de 5.000-6000 lei pe lună, un medic ATI putând lua și 15.000 lei.

Medicii primari, cu experiență mai mare de 10 ani, pot avea salarii și de peste 12.000 de lei pe lună. Vorbim de salarii brute, dar veniturile sunt peste media din România.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30