Joi, 17 01 2019
AKH Viena, o cloacă de infecţii comparativ cu Spitalul Hârlău

AKH Viena, o cloacă de infecţii comparativ cu Spitalul Hârlău

Cu chiu-cu vai, spitalele din Iaşi au recunoscut dublarea numărului de infecţii nosocomiale între 2010 şi 2016. Mulţi români cheltuie sume enorme pentru a se trata la celebru spital din Viena, neştiind că ar fi mai în siguranţă la Hârlău. În 2016, procentul de infecţii intraspitaliceşti la AKH a fost de 4,7, iar la Hârlău de 0,7%. Ordin de la minister: raportați corect infecțiile, managerii nu vor mai fi trași la răspundere. Deschiderea e însă un proces foarte timid.

 

Potrivit raportărilor făcute de spitalele ieşene în primul trimestru din 2017, procentul de infecţii nosocomiale este 1,16, cu mult sub valoarea existentă în realitate.

 

Spiridon: 1.313 cazuri în 15 luni

În perioada ianuarie-martie 2017, cele mai multe infecţii au fost semnalate de Spitalul „Sf. Spiridon“ – 249, raportat la un număr de 11.890 de pacienţi externaţi, rezultând un procent de 2,09%. Cel mai mare procent din judeţul Iaşi a fost înregistrat la Spitalul „Sf. Sava“, unde au fost înregistrate 12 cazuri de astfel de infecţii la un număr de 347 de pacienţi externaţi, adică 3,45%.

În 2016, fuseseră raportate în spitalele din Iaşi 2.359 de cazuri de infecţii nosocomiale, la un număr total de pacienţi externaţi de 237.493. Cele mai multe proveneau de la Spitalul „Sf. Spiridon“ – 1.064, raportat la un număr de 47.068 de pacienţi externaţi, rezultând un procent de 2,26%. Cel mai mare procent din judeţul Iaşi a fost înregistrat tot la Spitalul „Sf. Sava“, unde au fost înregistrate 45 cazuri de astfel de infecţii la un număr de 1.077 de pacienţi externaţi, adică 2,39%.

Spitalul Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Prof. Dr. N. Oblu“ Iaşi a transmis la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) informaţii despre 139 de cazuri de infecţii nosocomiale la 11.059 de pacienţi externaţi, în timp ce Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi a raportat 214 cazuri la 27.951 de pacienţi externaţi, adică un procent de 0,76%.

 

Mulţi români spun că, la noi, intri în spital cu o boală şi ieşi cu mai multe

 

Paşcaniul şi Hârlăul, suspecte de fals

Surprinzător este faptul că incidenţa infecţiilor nosocomiale raportate la unele spitale vechi este sub cea de la Institutul Regional de Oncologie (IRO), unitate medicală nouă, în care s-au utilizat materiale antibacteriene moderne. La IRO, în 2016, a fost raportat un număr de 130 de cazuri de infecţii nosocomiale la 12.659 de pacienţi externaţi, adică un procent de 1,02%, în timp ce la Spitalul CFR Paşcani au fost raportate doar 4 cazuri la un număr de 3.442 de pacienţi externaţi, adică un procent de 0,11%. Cel puţin ciudate sunt şi datele furnizate de Spitalul Orăşenesc Hârlău, unde condiţiile igienico-sanitare sunt precare, şi unde s-au raportat doar 3 cazuri la un număr de 4.062 de pacienţi externaţi, adică un procent de 0,07%.

În primul trimestru din 2017, la IRO s-a raportat un procent de 1,61%, cu 49 de cazuri la 3.034 de pacienţi externaţi. Şi dacă la Spitalul CFR Paşcani numărul de cazuri raportate a crescut la 19, la un număr de 3.303 de pacienţi externaţi, adică un procent de 0,57%, la Spitalul Orăşenesc Hârlău nu s-a raportat niciun caz de infecţie nosocomială la un număr de 1.174 de pacienţi externaţi.

Fără infecţii nosocomiale s-au declarat, în primul trimestru din 2017, şi spitalele „Providenţa“, la un număr de 507 pacienţi externaţi, şi „Arcadia Cardio“, cu 960 de pacienţi externaţi. Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“, Mihnea Hurmuzache, consideră că astfel de raportări sunt total false: „Este imposibil ca la un spital din România să nu ai măcar un caz de infecţie nosocomială. Aşa ceva nu există!“

 

Dublu faţă de 2010

La o analiză a raportărilor făcute de spitalele ieşene privind numărul de infecţii nosocomiale, se observă o creştere destul de mare în 2015 şi 2016 faţă de anii anteriori. Ceea ce nu înseamnă, neapărat, o creştere a numărului de infecţii, ci a celor recunoscute în raportări. Astfel, în 2010, au fost raportate 1.154 de cazuri, în 2011 – 1.230, în 2012 – 1.568, în 2013 – 1.669, în 2014 – 1.761, în 2015 2.035 şi anul trecut – 2.359.

Dacă în perioada 2010-2014 procentul a fost de 0,65%-0,68%, în 2015 s-a ajuns la 0,82% şi 0,99% în 2016, oricum cu mult mai puţin decât situaţia reală din spitalele ieşene. Recunoaşterea unui număr mai mare de infecţii în spitale s-a datorat în ultimii doi ani şi controverselor din jurul tragediei din clubul bucureştean Colectiv, din octombrie 2015, scandalului „Hexi Pharma“, de anul trecut, dar şi cele mai recente declaraţii date de ministrul Sănătăţii, care a anunţat că raportările infecţiilor nsoocomiale nu vor influenţa evaluarea managerilor de spitale.

 

Nu raportează de frică

Medicul Mihnea Hurmuzache susţine că există multe cazuri care nu sunt raportate la DSP. „Raportările la noi sunt în continuare subdimensionate şi nu concordă cu ce se întâmplă în străinătate. În continuare, managerii şi medicii se consideră culpabili dacă declară cifra reală a infecţiilor nosocomiale şi nu înţeleg că nu sunt traşi la răspundere dacă declară corect. S-a spus clar de la minister că orice valoare între 1 şi 4% este normală. Nu înţeleg de unde această frică în a declara cifra corectă. Spitalele sunt medii deschise şi e normal să apară astfel de infecţii. În plus, există un program anual, prin care sunt alocate sume destul de importante pentru combaterea infecţiilor nosocomiale în spitale“, precizează Hurmuzache.

 

Stafie recunoaşte că infecţia intraspitalicească e o problemă

 

Spitale-santinelă

Directorul DSP Iaşi, Liviu Stafie, susţine că includerea a zece spitale din judeţul Iaşi în programul naţional de tip “santinelă” va duce la raportarea corectă a numărului de infecţii nosocomiale. „Prin acest program se doreşte un control al infecţiilor nosocomiale din unităţile medicale. Raportările se fac periodic, iar DSP le centralizează. Programul naţional de tip santinelă, iniţiat de minister, va duce cu siguranţă la o creştere a raportării numărului de infecţii nosocomiale şi la o apropierea de cifra corectă. În continuare, infecţia intraspitalicească a rămas o problema de sănătate în România, unde se observă încă o sub-raportare a acesteia“, a declarat Liviu Stafie.

 

Europa: Procent de peste 5

Potrivit statisticilor europene, infecţiile nosocomiale afectează între 5,1% şi 11,6% dintre pacienţi, media fiind de 7,1%. În Austria, spre exemplu, investiţiile majore în sistemul sanitar au dus la o scădere a infecţiilor din 2016 la 5%, faţă de 6,2% în 2012. De menţionat că Austria a fost primul stat european care a prezentat datele pe 2015 pe un protocol revizuit, mai exigent, al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

La Spitalul AKH din Viena, al treilea ca mărime din lume, care are 2.200 de paturi şi 51 de săli de operaţie şi unde vin la tratament peste 1.000.000 de pacienţi anual, a fost anunţat pentru 2016 un procent de 4,7%.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

3809 comments

 • Jerome - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm on holiday https://www.hcnv.cz/buy-norvasc-10-mg-3a66.pdf purchase norvasc online Bezos, who has built Seattle-based Amazon.com into a shopping and online technology force over the last two decades, made a small foray into media earlier this year with a small investment in Internet news site Business Insider.
  https://expand.disruptive.live/modafinilpowercom-9787.pdf my-rx-order.com I ask Barney to explain how his work takes shape. “It comes in stages,” he says. “There are certain drawings that are narrative maps and they kind of give it enough shape that I can begin. Just enough.” He looks away, perfectly still, and thinks in silence for a full 20 seconds. Then: “It’s sort of like buying mining rights.” In what sense? “Like, knowing that there’s a vein, that’s full of the mineral that you want. But then waiting for a couple of years to go in and open it up… at least that's the way it was with Cremaster.”
  https://www.serpsmart.com/invigor8-reviews-fc2f.pdf invigor8 gym opening times In the town of Rugby, N.D., 50 miles south of the Canadian border, climate change is written in the fields. Where once wheat was king, field after field is now full of feed corn. At the beginning of September, farmers are hustling to get combines out to cut the golden wheat but green fields of corn are everywhere — and still a month from harvest.
  https://www.mpu.sk/medicheck-app-8a46.pdf#outcome medicheck app Pimco, the global pensions fund manager, takes this latter view, saying: “Over the medium to longer term, the demographics of ageing populations are likely to collide with rising and unsustainable public-sector debt levels in many areas of the world.” This view is voiced increasingly loudly.
  https://www.demaster.cz/mysupplementstorecomau-c0a4.pdf solitairepharmacia.co.in While the new Walkman app is currently only available on the Xperia Z1, Sony intends to roll it out to other devices in the future, and people who do not have Sony smartphones can still access Music Unlimited via an Android or iOS app.

  Report
 • Melanie - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Which team do you support? https://www.okdom.sk/cheap-prices-for-cialis-2fbc.pdf generic cialis pills e20 "The start was not as bad as the scored showed," Cirstea said. "The first three games I had really good chances so I could have been up three-love. Suddenly I found myself down three-love. I know the score seems quite tough but there were moments when I felt the match was closer than it seemed."
  http://www.techguy4u.in/healthpeoplecom-4cd3.pdf avena-medica.com The Winter Olympics in Sochi, Russia, are still four months away, but womens team trials start Oct. 12 in Lake Placid, N.Y. Jones said she initially hoped to make it to 170 pounds, but was told the extra weight would end her track career.
  http://www.ultimate.cz/zeagra-100-review-c3e7.pdf#severely what is zeagra 100 Observers such as Tarek Osman, an Egyptian politicaleconomist and author of "Egypt on the Brink", doubt that supportfor Syria's rebels will start melting away because the desire ofSunni Gulf Arab states and the West to maintain their oppositionto Assad's ally Iran more than outweighs their distaste for theBrotherhood.
  https://www.serpsmart.com/kytril-onde-comprar-fc2f.pdf#cruel kytril 2 mg prezzo Bair and Paulson also warned of continued reliance on short-term funding such as repurchase agreements, a system in which banks sell securities to buyers for cash and agree to repurchase them later at the same price, plus interest. The bulk of those funds are lent overnight and can be pulled on short notice — as happened during the financial crisis — potentially endangering banks' balance sheets.
  https://expand.disruptive.live/dr-rhino-9-9787.pdf dr rhino fertility clinic He pointed out the charging station in front of City Hall, at the Amway Center where many concerts and sporting events are held and at other county-owned locations, all within a 2-mile (3.2-kilometer) radius of downtown. At one location, he popped the car's tiny hood and clicked a charging "pump" into the socket.

  Report
 • Eli - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I really like swimming https://www.hcnv.cz/bluemedicapl-3a66.pdf ourhealthycity.com He said that the first round of talks "was positive and constructive," adding that the two sides agreed to present the most substantial issues on the negotiations table to reach a peace agreement in nine months. Kerry didn't refer to any Israeli commitments to halt settlement activities.
  http://www.techguy4u.in/elma-pharmacy-phone-number-4cd3.pdf cys elma pharmacy A-Rod was in a 1-for-25 slump by the time he came to bat in the seventh Friday night, seemingly affected by the leg injuries. But unlike the decision on Chamberlain, at least you could understand Girardi’s thinking regarding Rodriguez.
  http://www.techguy4u.in/viagra-cheap-pills-4cd3.pdf#faded sri lanka viagra The miners received a hero's welcome after their globally televised rescue. They received paid trips to the Greek Islands, visited the Real Madrid stadium in Spain and paraded at Magic Kingdom in Disney World.
  http://www.ultimate.cz/harga-prochlorperazine-c3e7.pdf harga prochlorperazine
  I wasn’t as scared as I could have been because I always plan carefully. Earlier this year, as I’ve been doing regularly as I get closer to retirement (although I’m a good 10 years away), I calculated my possible retirement earnings. I went online and got my annual Social Security statement, which if you haven’t done, you should (http://www.socialsecurity.gov). It used to be that you received your statement in the mail about three months before your birthday. But in a cost-cutting move, the Social Security Administration stopped the automatic mailing of statements except in a few situations.
  http://epscoindia.com/testerone-dose-for-women-1ab7.pdf#vocation testosterone for menopause "The proposal is an excellent opportunity to expand ourAustralian core office portfolio and is in line with ourstrategy to invest in high-quality assets that are well positionin their markets," Graeme Eadie, senior vice-president and headof real estate investments at CPPIB, said in a statement.

  Report
 • Shawn - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Which team do you support? https://www.tri-pruhy.cz/thorazine-reddit-e829.pdf#secret thorazine reddit
  * Glencore Xstrata and Vale have revivedtalks over a potential combination of the mining groups' nickeloperations in Canada's Sudbury basin, in an effort to cut costsas prices for the metal languish, sources familiar with thesituation said.
  http://www.robanoko.com/cheapest-price-for-albuterol-inhaler-b12b.pdf#climb cheapest price for albuterol inhaler Leaders of three unions that backed City Council Speaker Christine Quinn for mayor — Local 32BJ of the Service Employees International Union, the Hotel Trades Council and the Retail, Wholesale and Department Store Workers Union — signaled that they are jumping to de Blasio or that Thompson should not pursue a runoff.
  https://www.mpu.sk/medicalcontractingcom-8a46.pdf#assembly caremed-eg.com He added: "As the CQC themselves acknowledge it was largely in response to the concerns the Tameside board itself had already identified and begun to address that they decided to carry out a further inspection.
  http://lotusmedia.in/latissecom-4dcb.pdf#mourning latisse.com The prime minister believes that there is much more that we can all do to improve how we communicate the current position on parental internet controls and that there is a need for a simplified message to reassure parents and the public more generally. Without changing what you will be offering (ie active-choice ), the prime minister would like to be able to refer to your solutions [as] "default-on" as people will have to make a choice not to have the filters (by unticking the box). Can you consider how to include this language (or similar) in the screens that begin the set-up process? For example, "this connection includes family-friendly filters as default [or as standard] - if you do not want to install this protection please un-tick the box" (obviously not intended to be drafting). Would you be able to commit to including "default-on" or similar language both in the set-up screen and public messaging?
  http://lotusmedia.in/ergonomic-office-chairs-perth-wa-4dcb.pdf best ergonomic office chairs brisbane Action of a different type was what worried Mirren about her role as the retired assassin Victoria in 2010’s “Red,” which, like the sequel, follows a group of spies who decide to come out of retirement.

  Report
 • Thomas - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  A jiffy bag http://mariascakes.com.au/online-pharmacy-facts-8392.pdf canadian pharmacy exams by dr fatima marankan The new coalition is to maintain restraint in spending oilmoney, upholding the current spending cap, but officials saidthere was some leeway under the rule and it would lower taxesfor the average wage earner, gradually wind down the wealth taxand abolish the inheritance tax.
  https://www.nejshopik.cz/ryvalis-reviews-d774.pdf#constantly ryvalis “I said, ‘a man?’ ” said Dorsey, who said his recent divorce depleted what he’d saved during the year he worked for Rahr. “The pressure of waking up every morning — you never know when they’re going to come” for eviction, he told [email protected]
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/viagrakaufeninfo-5953.pdf steroidpro.net “The impact of smart buildings on our daily places of work could be profound. Imagine a workspace that’s aware of you as an individual – whether you’re an employee, partner, customer or supplier. Imagine an office that recognises who is entering the building, what physical access they require, what devices they have with them, and what information they might need.
  https://www.nejshopik.cz/lloyds-pharmacy-repeat-prescriptions-advert-d774.pdf#walk j&j discount pharmacy Among the city’s stellar 22 schools, nine were in Manhattan, six were in Brooklyn, five were in Queens and two were in the Bronx. The three additional top scorers were near Rochester, in Buffalo and in Westchester.
  https://www.unesco-ic.cz/healthguidancescom-1179.pdf healthguidances.com Unfortunately, Facebook has yet to fine tune its tablet applications as when viewing photos, the images look to be a lower resolution that is originally intended. This leads to there being some noticeable pixelation when zooming in on images. Videos also suffer from this slight degradation of quality, but it isn’t as noticeable as still images.

  Report
 • Dewayne - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Have you got any experience? http://lotusmedia.in/vitamin-c-medscape-4dcb.pdf vitamin c overdose medscape Here is one clear lesson from the economic meltdown of 2008: Any future U.S. administration will intervene directly and heavily if faced with a potentially devastating economic crisis. Market purists might not like it, but it is a fact I witnessed firsthand at the Treasury Department during the George W. Bush administration.
  http://mariascakes.com.au/legalroidsme-legit-8392.pdf#slice legalroids.me Forstmann Little has held onto IMG for longer than a typicalinvestment period for private equity, and for years it hasrebuffed overtures from prospective buyers. Buyout interestincreased following Teddy Forstmann's departure in April 2011 asIMG chairman and CEO, and his death later that year.
  http://www.robanoko.com/redefine-nutrition-finaflex-550-xd-reviews-b12b.pdf#manuscript finaflex 550 xd original ingredients Now, sources tell Fox News that Benghazi suspect Faraj al Chalabi, also a Libyan national whose ties to Usama bin Laden date back to 1998, is believed to be a former bodyguard who was with the Al Qaeda leadership in Afghanistan in 2001.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/naturalhealthmagazinecoukcompetition-5953.pdf naturalhealthmagazine.co.uk/awards The anxious husband explained that he roundly dismissed the flashing sirens in his rearview mirrorwas because he was dedicated to being by his wife's side as she gave birth to their child, the local newspaper said.
  https://www.hcnv.cz/clotrimazole-gel-2-ww-3a66.pdf#impulse clotrimazole cream ringworm dogs The campaign follows the controversial "Go home or face arrest" vans debacle earlier this summer which resulted in the Home Office being persuaded to drop its campaign following cross-party criticism. The Advertising Standards Authority is investigating those posters.

  Report
 • Thaddeus - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What's the interest rate on this account? http://alka-mzdy.cz/average-retail-price-prescription-drugs-65cb.pdf 60 prescription drugs cheaper from today Sir Nicholas also claimed the "sensational", "evocative" show was "one of the most beautiful exhibitions we have been able to present at the Tate Modern" and had been in his mind for 30 years before it was realised.
  https://www.tri-pruhy.cz/aggressivegalleriescom-e829.pdf humancarepharmacy.com And the staff believed in the program with a pedantic, fervent zeal. They spent their days going up to residents reciting this script: "Can I confront you? Do you have any guilt?" Or "Can I pull you up? You shouldn't talk negative. You should cop to it."
  http://alka-mzdy.cz/shelf-life-of-viagra-65cb.pdf#adventurer overnight viagra to us
  A spokesman for Lenovo declined to comment on news of thecompany's renewed interest. BlackBerry said it is conducting athorough review of its alternatives and that it does not intendto disclose further developments until it approves atransaction, or otherwise concludes the review.
  http://lotusmedia.in/slimquick-pure-extra-strength-capsules-reviews-4dcb.pdf#mama slimquick pure protein powder recipes “We will continue working with the commission, and state and local officials, on the importance of protecting New York City and Westchester from the next major storm,” Con Ed spokesman Michael Clendenin said. “We also must continue making investments necessary to maintain the high level of reliability New Yorkers expect and deserve.”
  https://www.zonaoptica.pt/digestivehealthcomau-4b4a.pdf#swallow digestivehealth.com.au
  Chief Financial Officer Michael Huseby was named chiefexecutive of the Nook Media unit and president of the parentcompany. Max Roberts, CEO of the company's education business,will report to Huseby. Huseby and Mitchell Klipper, CEO of theretail stores, will report to Riggio, Barnes & Noble said.

  Report
 • Demarcus - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Not available at the moment http://www.zeebra-online.de/index.php/shop1stclassmedcom-3528.pdf clarity-healthcare.org Politically, the issue is not one that divides Republicans and Democrats. Instead, Obama has seen tea party types and anti-war liberals joining forces to rally against his call for action in Syria. One Democrat even announced last week he'd be trying to round up colleagues to vote against the intervention. The White House is devoting much of its resources to gaining Democratic votes with Rep. Chris Van Hollen, D-Md., saying over the weekend that he and others joined Vice President Biden in the White House situation room.
  https://www.mpu.sk/subcutaneous-methotrexate-to-cut-costs-8a46.pdf methotrexate 10mg Experts have faulted TEPCO for sloppiness in its handling of the water management, including insufficient tank inspection records, lack of water gauges, as well as connecting hoses lying directly on the grass-covered ground. Until recently, only one worker was assigned to 500 tanks in a two-hour patrol.
  http://www.sunabi.com/homeditcombest-22-diy-easy-and-cheap-mason-jar-projects-7800.pdf homedit.com The alleged abuse by the Obama Administration of the United States Internal Revenue Service goes back much farther than the current inquiry into whether conservative political groups seeking non-profit status had their applications deliberately "slow walked" through the process on the order of White House personnel.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/naftopidil-price-3528.pdf naftopidil dosage
  One curious trait about the record-breaker is that it forms stars at an incredible rate, about 330 per year — more than a hundred times faster than our Milky Way galaxy. This could be a trademark of the universe’s early days, when hydrogen gas for star formation was much more plentiful.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/lamisil-tablets-dosage-ringworm-ae41.pdf#mouse terbinafine 250mg tab "We're meeting all stated commitments to acquire new, largecontracts... collect the claims due and reorganize the group, aswell as achieve a net financial position better than thatexpected by the end of 2013 within the Salini Impregilo businessplan," CEO Pietro Salini said in a statement.

  Report
 • Andres - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Have you got any qualifications? https://www.amos-ova.cz/biogenesiscombr-eb83.pdf#bishop biogenesis.com.my Harvard Assistant Professor Jessica Cohen met Yavuz four years ago in Cambridge and quickly recognized the spark of a talented researcher and friend. She picked Yavuz as an on-site researcher for a malaria project in Uganda. She remembers the first day the the stylish native of the Netherlands arrived for work with a giant flower fixed in her hair and high heels.
  https://www.tri-pruhy.cz/zenska-viagra-dejstvo-e829.pdf strengths of viagra “(Vigneault) loves the offensive game, which I think a lot of us do today,” Sather said Friday. “Today’s game has changed, and I particularly enjoy that style of game. That’s not to criticize anyone who likes the defensive part of the game, because I think you need that, as well. But the game has changed a little bit in the last three to four years. ... I like his style of play, and I like the way his players (have) reacted to him over the years.”
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/nabumetone-reddit-5953.pdf#strap nabumetone reddit
  A report on the analysis of this new data, an effort led by Don Gurnett and the plasma wave science team at the University of Iowa, Iowa City, is published in Thursday's edition of the journal Science.
  https://www.serpsmart.com/leo-pharmacom-email-fc2f.pdf#subquery http://www.leo-pharma.com/canada
  "How often do we see a tragedy unfold and say, 'Oh, there were so many warning signs. Why didn't anybody pay attention?'" Garner, who has three children with actor-director Ben Affleck said at the time. "I am asking you as a parent to pay attention."
  https://www.svetvzpominek.cz/prescriptionglasses-9c39.pdf#folded prescription.glasses Musk wrote that the fire was contained to the front of the car by internal firewalls in the battery pack. Vents built into the battery pack directed the flames down toward the road and away from the vehicle, he wrote.

  Report
 • Kristofer - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Not in at the moment https://www.blacktheatresrnec.cz/true-slim-garcinia-weight-loss-a0f5.pdf#saturday alx male enhancement weight loss According to the federal Centers for Disease Control and Prevention, people can be vaccinated against yellow fever but not dengue fever. Infants younger than six months, however, cannot get the vaccine.
  http://epscoindia.com/http-wwwunitedpharmacies-ukmd-review-1ab7.pdf http //www.unitedpharmacies-uk.md/ review Citic's participation is not surprising, given its trackrecord in the area. However, it was only the third time WingLung Bank, a Hong Kong-based subsidiary of China Merchants Bank,had acted as bookrunner on a US dollar bond. Meanwhile,state-owned ABC - historically also a rare underwriter on dollarbonds - has worked on four fundraisings this year for PRCclients, including China Longyuan.
  http://www.techguy4u.in/cytotec-800-mcg-rectal-4cd3.pdf#forge cytotec 3 doses Cashman said he did not believe that offseason surgery to clean out Sabathia’s elbow joint was a reason for the drop in velocity because “those surgeries don’t traditionally affect a pitcher like that.”
  https://www.serpsmart.com/medical-staffing-network-boise-id-fc2f.pdf medical staffing network pay stubs
  This is a type of cookie which is collected by Adobe Flash media player (it is also called a Local Shared Object) - a piece of software you may already have on your electronic device to help you watch online videos and listen to podcasts.
  https://www.demaster.cz/rx-pharma-eczane-c0a4.pdf#amazement costco pharmacy poway ca * China's export growth fizzled in September to post asurprise fall as sales to Southeast Asia tumbled, data showed, adisappointing break to a recent run of indicators that hadsignalled its economy gaining strength.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Go to top