fbpx
 
Iazul Morții de la Tomești: poluare masivă dintr-o găinărie

Iazul Morții de la Tomești: poluare masivă dintr-o găinărie


Crescătorul de pui deversează masiv dejecțiile în plin câmp, infiltrând pânza freatică. Locuitorii sunt disperați, miasmele îți mută nasul. În spatele fermelor trebuiau construite locuințe pentru tineri. Mizeria din hale este deversată în niște decantoare naturale din câmp, ajunse niște veritabile „iazuri ale morții”. Vanbet nu e autorizat la Mediu, iar patronul e nepăsător: „Și când mănânci fasole miroase”.

 

O firmă din Vaslui a transformat Tomeştiul într-o bombă ecologică. Locuitorii comunei reclamă faptul că nu pot construi în raza de protecţiei sanitară a fermei, pe o rază de 1.000 de metri pătraţi, terenul pentru tineri alocat de Primărie fiind astfel blocat, iar în casele deja construite nu pot sta din cauza mirosului. Patronul fermei susţine că avizele de mediu pe care le-a preluat de la vechea fermă îi dau dreptul să deverseze apele uzate şi deşeurile de animale direct pe câmp, la marginea localităţii cu 12.000 de suflete.

 

Arcom a plecat, altul i-a luat locul

Fostul poluator al Tomeştiului, respectiv firma Arcom International Company, a dispărut de vreun an din peisaj. După ce a închis cu scandal şi ferma de la Aroneanu, Aurelian Rădoi, fost director la Prodavis şi administrator al firmei Arcom, a ajuns în faliment, spre bucuria tomeştenilor care au crezut că au scăpat de putoarea de stârvuri de pui. Activitatea firmei Arcom a fost închisă pentru o datorie de 5 milioane de euro.

În locul acestei firme, în fostele hale ale Arcom a venit anul trecut, Vanbet, un alt procesator de pui, care a cumpărat activele Arcon de la lichidatorul judiciar.

 

Decantorul e total depășit, canalizarea e uzată, pânza freatică e compromisă

 

Zona de protecție blochează construcțiile

În total, Vanbet-ul funcţionează la Tomeşti cu 13 hale. Problemele cauzate locuitorilor de această firmă a fost dezbătută şi în plenul Consiliului Local Tomeşti. „Problema nu este că Vanbet-ul creşte pui aici, la Tomeşti. O problemă majoră, dar nu este vina lor, ci a Consiliului Local, fiind vorba de o vină politică, este aceea că nu au făcut nimic în toţi aceşti ani cu zona din spatele fermei, iar locurile de deversare a rezidurilor este pe zona de locuinţe”, a declarat consilierul local Raimond Chelban.

Practic, zona de protecţie sanitară a fermei Vanbet se suprapune cu terenurile pentru tineri ale Tomeştiului, acolo unde, chiar dacă s-ar putea construi, nu s-ar încumeta nimeni din cauza mirosului.

 

Sistem de ventilaţie de pe vremea lui Ceauşescu

Tomeştenii susţin că toate deşeurile animaliere, inclusiv puii morţi care sunt puşi în două cu paie, sunt aduşi în batalele de pe câmp, din spatele fermei. „Mirosul de la ei vine doar atunci când termină toţi puii de decimat, ca să aducă alţi pui. În momentul în care ei fac curăţenie în hale, atunci e problema, deoarece au rămas aceleaşi filtre de ventilare vechi, de pe vremea Comtom, care nu dă voie la miros să iasă. În momentul în care curăţă aceste hale miroase toată comuna, până în Centru”, a spus un fost angajat al Arcom.

 

Mlaștinile care-ți mută nasul

O altă problemă de mediu este dată de faptul că ApaVital aduce deşeurile din oraş tot la Tomeşti, în apropierea batalelor fermei de pui, dar şi tomeştenii. „Toate batalele au fost făcute cu un sistem de canale care duceau la nişte bazine de decantare care nu mai fac faţă, deoarece acest sistem de neutralizare a dejecţiilor şi resturilor animaliere este depăşit, acesta fiind făcut după normele şi capacitatea de atunci. Acum, mare parte din sistemul de canalizare care ducea la decantoare nu mai există, iar decantoarele au ajuns nişte iazuri”, a spus Raimond Chelban.  

 

După ce dejecțiile se evaporă, terenul e nivelat. În spate se vede câmpul pe care trebuia construit „Cartierul Tinerilor”

 

Activitate fără aviz de mediu

Potrivit Agenţiei de Mediu Iaşi, ferma Vanbet de la Tomeşti, care a fost cumpărat în momentul executării Arcom, cu suma de 1,2 milioane euro, nu are autorizaţie de mediu pentru funcţionare. „Din verificările noastre, rezultă că ei au depus o documentaţie în vederea autorizării, pe 23 mai 2017, dar încă nu le-a fost emisă autorizaţia de mediu. Chiar dacă nu au autorizaţie de mediu, încă, ei trebuie să respecte prevederile legale de mediu aflate în vigoare. Printre altele, au obligaţia de a nu produce poluare în zonă, de a nu deversa apele uzate sau a arunca deşeuri de origine animală în alte locuri decât cele autorizate şi controlate”, a declarat directorul Agenţiei de Mediu. De cealaltă parte, administratorul VanBet susţine că deţine autorizaţie de mediu, prin simpla preluare a autorizaţiei integrate de mediu emise în 2008 către Arcom, de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Bacău.

 

Sudiştii şi nordişti din jurul fermei de pui

Cu toate acestea, problemele de mediu au rămas, administratorul diminuându-le importanţa. „Este o singură hală acolo la care ventilatoarele băteau către sud. Acu o să bată către nord. Aşa, probleme sunt şi când mănânci fasole. Intri în casă dimineaţa şi vezi că-i aerul schimbat. Acolo s-a luat un obiectiv cu autorizaţie de mediu. A fost şi Garda de Mediu care a încercat să găsească tot felul de chestii”, a spus Fănel Bogos, administratorul Vanbet.

Inexplicabil, ferma de la Tomeşti nu figurează în portofoliul firmei Vanbet, chiar dacă funcţionează din octombrie 2016.  

 

Totul e pustiu în zonă. Mirosul este insuportabil

 

Inspectorii: „Mirosea îngrozitor. N-am ieșit din mașină”

Activitatea acestei ferme a ajuns şi la urechile inspectorilor Gărzii de Mediu, instituţie pe care au sesizat-o chiar angajaţii Primăriei Tomeşti. „Am anunţat Garda de Mediu în martie şi aprilie pentru că nu aveam cu cine vorbi de la firma Vanbet, în ideea de a constata la faţa locului care este situaţia, în urma zecilor de reclamaţii făcute de locuitorii din apropierea fermei. Eu am fost cu Garda de Mediu la fermă. Nu am găsit pe nimeni, în schimb era un miros groaznic acolo. Nici nu ne-am dat jos din maşină”, ne-a declarat responsabila Biroului de Mediu din cadrul Primăriei Tomeşti.

 

Pericol: pânza freatică e compromisă pentru decenii

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Tomeşti, prin faptul că aceste deşeuri nu sunt neutralizate conform normelor de mediu, ci sunt aruncate direct în cele două batale deschise din spatele fermei, este viciată atât pânza freatică cât şi atmosfera.

„Gunoiul care se stochează pe platforma de epurare, emite poluanţi care generează mirosuri, în timp ce din halele de creştere a păsărilor la sol se emit în atmosferă cantităţi de amoniac, pulberi, hidrogen sulfurat”, se arată într-o notă de control a Gărzii de Mediu.

Cele 13 hale, dintre care 3 de ouă şi restul de creştere intensivă a puilor de carne, dispun de aproximativ 200.000 de locuri pe serie. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: