fbpx
 
Bilanțul Uraganului Irma a urcat la 16 morți

Bilanțul Uraganului Irma a urcat la 16 morți


Furtuna se îndreaptă către Florida, Centrul Naţional pentru Uragane emitând avertizări pentru zona de sud.

 

„Indiferent în ce zona a coastelor Floridei locuiţi, fiţi pregătiţi de evacuare”, a anunţat guvernatorul Rick Scott, în condiţiile în care meteorologii au avertizat că furtună va atinge sudul Floridei până duminică.

 

Uraganul de categoria 5 a lovit Insulele Turks and Caicos, după ce în Haiti şi în Republica Dominicană a provocat pagube şi inundaţii. Irma a trecut şi pe lângă Puerto Rico, unde oficialii au anunțat că a dus la moartea a doua persoane, relatează AFP.  O altă persoană a fost gasită decedată în St Martin, urcând numărul morților la cel puțin 16.

 

Conform Crucii Roşii, uraganul a afectat aproximativ 1,3 milioane de persoane, dar numărul acestora ar putea ajunge la 26 de milioane, relatează BBC.

 

Există temeri legate de riscul de îmbolnăvire, care este şi mai mare în zonele unde sunt probleme cu apă de băut şi cu serviciile de salubrizare.

 

După Turks and Caicos, Irma se va îndrepta către Bahamas, apoi va ajunge în Cuba, iar în weekend ar urmă să ajungă în Florida, serviciile de urgenţă americane vorbind despre “un impact devastator”

 

Ultimele prognoze arată că uraganul  se va năpusti asupra Floridei, iar Miami se află direct în calea să. Şi nu e singură ameninţare. În Atlantic, s-au mai format două uragane. Iar unul dintre ele - ajuns la categoria 3 - tinde să devină foarte periculos.

 

 

Insula Barbuda distrusă în proporţie de 95%

Insula Barbuda s-a aflat direct în calea uraganului Irma. La apogeu, vântul - care a bătut cu aproape 300 de kilometri pe oră şi vuia îngrozitor - a spulberat tot ce a întâlnit în cale. Containere metalice lungi de 12 metri au fost ridicate în aer şi aruncate chiar şi la 100 de metri depărtare.

 

În doar o ora şi jumătate, cât a zăbovit în Barbuda, uraganul a distrus aproape în totalitate insula - una dintre cele mai prospere din Caraibe. Inclusiv proprietatea de 17 milioane de dolari a preşedintelui Donald Trump a fost avariată serios.

 

Gaston Browne, premier în Antigua şi Barbuda: “Barbuda a fost total decimată. Din nefericire, 95 la sută dintre proprietăţi au suferit stricăciuni grave. Sunt avarii structurale serioase şi la sediile instituţiilor, la şcoli, porturi, aeroporturi şi spitale.”

 

Insula Barbuda, cu 1.800 de locuitori, este plată, nu sunt dealuri unde oamenii să se poată retrage din calea inundaţiilor.

 

Nu a scăpat nici St Martin, o insulă franco-olandeză din Antile, celebră pentru viaţă de noapte. Aeroportul şi portul au suferit distrugeri atât de mari încât sunt inutilizabile, iar partea olandeză a insulei este inaccesibilă. În cea franceză, 95 la sută dintre case au fost avariate şi cel puţin 60 la sută nu mai pot fi locuite.

 

Cel mai puternic uragan format vreodată în Atlantic a lovit, de asemenea, insula franceză învecinată Saint Barthélemy, cunoscută că Saint Barts, o destinaţie populară de vacanţă printre bogaţii planetei. În aceste teritorii, Guvernul francez a decretat stare de catastrofă naturală.

 

Au înfruntat furia naturii şi Insulele Virgine. Miliardarul Richard Branson, care are o reşedinţa pe una dintre insule, Necker, s-a refugiat, împreună cu familia şi câţiva angajaţi, în cramă. „N-am mai văzut aşa ceva” - a scris Branson pe blogul său. Baia, uşile şi ferestrele au fost aruncate la 10 -12 metri.

 

În Statele Unite, aproape 230.000 de oameni au primit ordin de evacuare, drept urmare coloane interminabile de maşini au umplut drumurile. Benzinăriile au rămas fără combustibil, iar magazinele au fost luate cu asalt de cei care intenţionează să-şi încerce norocul şi să rămână.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: