Duminica, 16 12 2018
Camelia Gavrilă: Gânduri, emoţii, aspiraţii de septembrie...

Camelia Gavrilă: Gânduri, emoţii, aspiraţii de septembrie...

În calendarul simbolic al unui an,  luna septembrie primește  inevitabil un însemn sacru, dar și sensuri profunde legate de ideea de școală, de educație, de procesul devenirii prin cunoaștere, prin știință, prin cultură.

 

Cu aceleași emoții, părinți și copii, profesori și studenți, absolvenți, tineri sau maturi, învăluiți încă în melancoliile  și amintirile școlii în care ne-am format – toți ne regăsim în universul nobil al învățăturii. Pentru că lumea și viața, în complexitatea lor postmodernă,  sunt  „școli ale cunoașterii și devenirii”, cu atât mai mult etapele concrete de studiu și învățare, de început al ființei prin parcurgerea anilor de școală trebuie să primească atenția responsabilă a societății, sprijinul și prețuirea pentru un domeniu social fundamental.

În labirintul de știri, de comentarii și polemici legate de educație, de examenele naționale, de finanțarea insuficientă, cu exasperarea de a asculta promisiuni sau critici, analize de sistem, propuneri de nesfârșită reformare, școală cu profesioniștii ei își asumă  mai departe menirea de a educa, de a-i forma pe elevi, cu devotamentul discret al profesorilor adevarati, cu responsabilitate şi dăruire. Şcoala rămâne locul fundamental pentru devenire și împlinire umană, dincolo de timp și  vârste, de altfel vorbim despre  un loc spiritualizat,  ieșit parcă din determinările spațiale și temporale rigide, devenit o matrice spirituală a educației prin știință, prin artă, prin cultură, un loc al educației cu privirea îndreptată spre valori și principii morale, spre comunicare de sine și cu ceilalți, spre înțelegere, prietenie și toleranță. Credem că o țară bogată este o țară în primul rând sănătoasă și educată. In acelasi spirit, un mare reformator al educației din România, Spiru Haret, afirma faptul că învățământul trebuie să formeze oameni, într-un anumit cuprins temporal, competenți pentru domeniile necesare unei țări, iar invățământul în întreaga natură a sa înseamnă să formezi  „cetățeni”, înseamnă să oferi tânărului informații pentru  „supraviețuire”.

 

La început de septembrie, mai mult decât oricând,  visăm toți un sistem de educatie ideal, în care să avem pretutindeni grădinițe și  școli minunate, prietenoase, atractive, cu profesori motivați, dedicați copiilor și profesiei, cu spații de joacă generoase, cu terenuri de sport, săli de lectură și centre de pregătire, cu o  dotare adaptată lumii moderne de secol XXI. Drumul de la vis la realitate este încă dificil si abrupt, dar recunoașterea dificultăților înseamnă luciditate și semn al preocupării pentru schimbare.

    

Reușitele școlii ieșene în anul școlar 2016-2017 consemnează, în mare parte, împliniri și valori, povești de succes ale elevilor, pregatirea temeinică pentru examene naţionale, alături de  competența şi implicarea profesorilor. La acestea se adaugă proiecte educaționale și europene de succes, un management educaţional inspirat, evoluţii semnificative ale şcolilor din mediul rural, vocația excelenței confirmată în timp, creativitate și dăruire. Este firesc astfel să proiectam vise, aspiraţii şi ţinte curajoase și pentru anul școlar 2017- 2018, an şcolar care începe acum, în miez de septembrie, o noua filă de cronică, o nouă poveste în care sperăm că deciziile guvernamentale pertinente, schimbările legislative necesare şi avizate, un parteneriat adevărat între școală, familie, comunitate ar putea aduce premisele  împlinirii noilor proiecte.

     

Îmi exprim speranța că școală ieșeană va continua şirul succeselor, va păstra aceste valori, va fi și în anul ce incepe o instanță de cunoaștere și moralitate, adunand reușite şi împliniri  prin elevii și profesorii ei. Măsura acestor reușite ale școlii este dată de  bucuria și starea de fericire pe care o vor regăsi elevii în activitățile și experiențele de cunoaștere, în atmosfera pe care o vom crea în fiecare școală, de oriunde ar fi aceasta. Nu doar profesionalismul și rigoarea științifică trebuie să definească procesul de educație, ci în egală măsură și comunicarea afectivă, talentul pedagogic, știința de a înțelege vârste diferite, aspirații și idealuri, niciodată aceleași în diversitatea și complexitatea naturii umane.

 

În sensul schimbărilor anticipate, Parlamentul României trebuie să fie şi mai mult  instituția receptivă la vocea școlii, la opiniile deseori critice despre aspecte ale sistemului educațional, completând legislativ, dar și conceptual conturul și substanța unei educații de calitate, orientată spre pragmatismul vieții concrete, spre formarea unor absolvenți cu reale competențe de cunoaștere, de comunicare și de adaptare  la o societate dinamică si deseori contrastantă. Calitatea educației, valorile propuse tinerei generații, formarea lor profesională și umană, regăsirea acestora ca specialisti si cetăţeni adevaraţi în universul divers și complex al Iașului, dialogul dintre educație și cultură într-o zonă geografică în care istoria, cultura, spiritualitatea coexista în armonie cu educația si scoala – acestea sunt reperele sub semnul cărora deschidem un nou calendar de an școlar. 

 

Cu siguranță, anul școlar inaugurat  este un  început de nou drum, de zidire , de întemeiere sub semnul școlii, timp al întrebărilor și al răspunsurilor, apropiere simbolică de pragul centenarului, când întregul popor își va sărbători istoria, devenirea, împlinirile nației din care educația, şcoala nu pot lipsi. 

 

Cu încredere și prețuire pentru lumea școlii,

 

Deputat PSD de Iași, Prof. dr. Camelia GAVRILĂ, Ppreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport

 

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top