fbpx
 
Iași, cel mai mare abator de câini din Moldova

Iași, cel mai mare abator de câini din Moldova


Ori masacru, ori o mare minciună: 20.000 de câini exterminați la Iași în ultimii 4 ani. Izavet raportează 2.495 de eutanasieri în primele 8 luni ale anului. La Bacău, Suceva, Piatra Neamț cifra nu depășește 100 de sacrificări. Prin contract, firma Livioarei Rotariu încasează aproape 10.000 de euro lunar din aceste raportări. Balanța se închide: ea prinde câinii, tot ea îi omoară. La atâtea eutanasieri și adopții, Iașul n-ar trebui să mai aibă câini comunitari.

 

Contractul dintre Izavet și Salubris prevede o sumă maximă de 9.500 de euro pe lună dacă se face planul la eutanasieri, castrări și microcipări în vederea adoptării câinilor din padoc. Iar administratorul Izavet, Livioara Rotariu, care, anterior, fusese chiar șefa Padocului, face raportări fulminante pentru a încasa suma maximă din contract. Cercul e perfect pentru că Rotariu e plătită și la numărul de câini adunați de pe stradă.


Iașul e campion național la eutanasieri, cifra adopțiilor este uriașă, considerată neverosimilă de către administratorii padocurilor altor orașe din țară, iar numărul câinilor prinși pe stradă depășește, de asemenea, toate așteptările, trezind uimirea altor servicii de ecarisaj din România.
Avem un mare abator al câinilor la Iași sau o mașinărie perfectă de muls bani publici? Totul stă în balanța intrărilor și ieșirilor de câini, contrasemnată de administratorul padocului, Anca Tărăboanță, în care conducerea Salubris are încredere totală.

 

Adăpost sau abator?

Două asociații de protecție a animalelor sunt alarmate de numărul mare de câini eutanasiați: 2.495 în primele opt luni ale anului. Oengiștii spun că un loc creat pentru adăpostirea și tratarea câinilor comunitari a fost transformat într-un abator, miza fiind financiară. În ciuda insistențelor, conducerea Salubris n-a pus la dispoziția REPORTER DE IAȘI contractul pe care îl derulează cu firma Izavet.
Comparativ, la Bacău s-au făcut doar 100 de eutanasieri în 2017, la Suceava – circa 50, iar la Piatra Neamț niciuna.

 

Adulți și pui în padoc. Săptămâna viitoare le pune Izavet pielea pe băț

 

Număr imens de adopții, pe hârtie

În 2015, Salubris susținea că a prins 8.000 de câini fără stăpân, că 2.000 au fost eutanasiați și că 6.000 au fost adoptați, ultima cifră fiind considerată nerealistă. Asociațiile de protecție a animalelor suspectau atunci că eutanasierile sunt mascate prin adopții.
În 2017, conducerea Salubris nu a răspuns la o întrebare simplă: câți câini au intrat anul acesta în padoc? Informațiile solicitate n-au fost încă procesate. La ultima vizită în padoc a REPORTER DE IAȘI, din urmă cu o săptămână, popularea acestuia era sub capacitate: 700 de câini într-un spațiu proiectat să găzduiască 1.000 de exemplare.
Cătălina Cijevschi, președinta Asociației Sfântul Mucenic Trifon, care monitorizează de ani de zile activitatea din Padoc, e îngrozită de numărul mare de eutanasieri, fără să aibă dovezi dacă acestea sunt reale sau fictive: „Raportările Livioarei Rotariu sunt semnate de dr. Anca Tărăboanță, teoretic aceasta alege câinii pentru eutanasii. Nu înțeleg de ce sunt omorâți atâția câini sănătoși? Nimeni n-o presează pe Rotariu să facă atâtea eutanasii, dar Primăria o plătește în funcție de ce raportează. Voi face o plângere la Parchet”.

 

Primăria: respectăm legea

Câteva detalii din contractul Salubris-Izavet au fost obținute de REPORTER DE IAȘI: sunt estimate 85 de adopții pe lună, 650 de câini examinați lunar, 350 sunt supuși tratamentelor terapeutice și 480 de câini trebuie prinși pe străzi, în fiecare lună, prin tranchilizare. Despre eutanasiere se spune doar că aceasta va avea loc conform prevederilor legii.
Iar legea este evazivă: după 14 zile în care nu este revendicat, un câine poate fi eutanasiat, dar, în același timp, poate fi caza oricât, dacă padocul are condiții care permit acest lucru. La Iași, sunt în acest moment 700 de câini, iar capacitatea padocului este de 1.000 de locuri.
Potrivit reprezentanților Primăriei Iași, cea care decide când și câți câini vor fi eutanasiați este Anca Tărăboanță, șefa adăpostului de la Padoc. „Decizia de eutanasiere a câinilor bolnavi, violenți, care nu au fost revendicați, adoptați sau menținuți în adăpost după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora este emisă de împuternicitul primarului, respectiv de șefa de adăpost, Anca Tărăboanță, iar eutanasierea efectivă va cădea în sarcina medicului concesionar”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primărie Iași. 

 

Adevărata miză: bugetul generos

Primăria pompează anual 2,5 milioane de lei către Padoc, din care 512.000 de lei (fără TVA) este suma contractată anual de Izavet, firma Livioarei Rotariu. „Eutanasierile sunt stimulate de banii plătiți prin contract. Dr. Rotariu lua înainte 4.000 de lei salariu fix, ca șefă a Padocului, acum poate câștiga de zece ori mai mult ca medic concesionar. Vine trei zile pe săptămână și face eutanasieri”, povestește Cătălina Cijevschi.
Dacă informația este corectă, înseamnă că în primele opt luni ale acestui an, Livioara Rotariu a făcut câte 25 de eutanasieri pe zi. Fiecare eutanasiere înseamnă o sută de lei.

 

Livioara Rotariu are un contract care îi asigură 10.000 de euro/lună dacă omoară cât mai mulți câini. Oficial, așa pare

 

Rotariu închide cercul

Marius Lăpușneanu, președintele unei alte asociații de protecție a animalelor, reclamă același lucru: contractul cu Salubris îi dă libertate de mișcare firmei Izavet. „Livioara Rotariu se ocupă de prinderea, tratarea și exterminarea câinilor fără stăpân, ea deține controlul pe tot lanțul, deci poate încasa sume de bani din toate aceste operațiuni”. Și Lăpușneanu reclamă numărul imens de eutanasieri de la Iași: „Nu avem acces la datele reale din Padoc”.
Conducerea Salubris a transmis că va formula un răspuns în scris la întrebările REPORTER DE IAȘI. În urmă cu o săptămână, directorul adjunct Cătălin Neculau declara că padocul are monitorizare video și că asociațiile partenere au acces nelimitat pentru a supraveghea activitatea din spațiul administrat de Salubris.

 

Citește și Măcel la padocul de la Tomeşti: eutanasieri reale sau fraudă uriașă?

 

La ei câinii trăiesc mai mult

Surpriza mare vine din alte orașe mari din Moldova. La Bacău s-au făcut doar 100 de eutanasieri de la începutul anului, fiind sacrificați doar câinii foarte bolnavi: „Bacăul este declarat <no kill shelter>. Când este vorba de câini bolnavi, lucrăm cu ONG-urile care îi preiau și îi tratează, numai pentru ca acești câini să nu fie eutanasiați, e politica noastră. Primăria a băgat, numai în ultima vreme, 100.000 de euro în adăpost. E un șantier continuu, pentru că s-a dorit să nu se ajungă la eutanasiere”, a declarat Dinu Păncescu, șeful Serviciului de Gestionare a Câinilor Comunitari din Bacău.
Padocul de la Bacău este cel mai mare adăpost public din țară, cu o capacitate de 1.000 de câini în cuști și 1.500 în spații semideschise. „Este o cifră imensă a eutanasierilor raportate la Iași. Pe mine m-a frapat la padocul de la Iași numărul mare de adopții, de 200 pe lună. Eu nu prind atâția câini pe lună, iar adopții dacă am 500 pe an”, a mai spus șeful padocului de la Bacău.
La Suceava s-au eutanasiat în acest an câțiva zeci de câini, iar la Piatra Neamț reprezentanții municipalității au susținut că „pe la noi nu se întâmplă așa ceva”.
Potrivit cifrelor oficiale, în ultimii 4 ani, la Iași au fost omorâți 20.000 de câini comunitari.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30