fbpx
 
Primarul Pinocchio: „tunurile” de pe Splaiuri. Demonstrația

Primarul Pinocchio: „tunurile” de pe Splaiuri. Demonstrația


Chirica continuă să umble cu „cioara vopsită”: stâlpii ornamentali de pe Splai Bahlui nu respectă fișa tehnică. Punct. Diferența de preț a influențat firmele concurente, putând modifica rezultatul licitației. Dragoș Gafița a fost cel care a confundat malurile: a spus că a fost furnizor pentru Splaiul Stâng. În trei rânduri, în acte oficiale, Primăria a cerut ofertanților stâlpi turnați din fontă, dar s-au adus din țeavă, cu elemente de fontă. Contraexemplu: Kronemag Brașov, eliminată dintr-o licitație tot la Primăria Iași, pentru că i-a fost imposibil să respecte caietul de sarcini, care prevedea o diferență de câțiva milimetri. La 168 de stâlpi, tunul lui Gafița este de 127.000 de euro.

 

În scandalul stâlpilor de pe cele două maluri ale Bahluiului, primarul Mihai Chirica umblă cu cioara vopsită. Declarațiile sale sunt simple perdele de fum. Însă, faptele sunt clare ca lumina zilei.

Ca toată lumea să înțeleagă cât mai ușor, iată cele 5 mari probleme la investițiile Primăriei de pe Splaiuri:

  1. Pe Splai Bahlui Mal Drept cei 168 de stâlpi sunt furnizați de Dragoș Gafița, partenerul de concedii al lui Chirica și asociat într-o firmă cu Cristina, soția edilului șef.
  2.  Stâlpii au fost facturați la 6.100 lei/bucata, deși pe site-ul producătorului prețul unui produs similar e de doar 2.700 lei.
  3.  Marfa adusă de Gafița nu respectă condițiile tehnice impuse de Primărie, prin clarificările făcute la caietul de sarcini.
  4. Pe Splai Bahlui Mal Stâng, cei 350 de stâlpi au fost achiziționați de antreprenorul modernizării, Victor Construct. Au fost cumpărați de la KroneMag Brașov, adică de la producător. Prețul la firma din Brașov e de 2.700 de lei/bucata, dar Victor Construct i-a facturat la 6.700 lei, cum admite chiar primarul.
  5. Nici Victor Construct nu a respectat cerința tehnică în cazul stâlpilor, așa cum reiese din clarificările la licitație.

 

Primele clarificări

Acum, explicațiile pe larg. Modernizarea Splai Bahlui Mal Stâng, realizată cu fonduri europene, a debutat în primăvara anului 2015. Mai exact, pe 16 aprilie 2015, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) Primăria Iași a urcat toată documentația necesară licitației, însemnând caiete de sarcini, plan de lucrări etc.

Pentru că aveau neclarități, firmele interesate de licitație au solicitat lămuriri suplimentare de la Primărie. O primă astfel de cerere a fost înregistrată în sistem pe 4 mai 2015.

Relevantă pentru acest caz este solicitarea de clarificări primită de la un operator economic și căreia i s-a răspuns pe 13 mai 2015. „Vă rugăm să ne furnizați detalii, tipul materialului, caracteristici tehnice, pentru stâlpi de iluminat stradal”, a solicitat firma respectivă, al cărui nume a fost anonimizat în sistem, o practică a acestei proceduri. Acestei solicitări, reprezentanții Primăriei i-au răspuns, la pagina 9, cu fișa tehnică a stâlpului de iluminat arhitectural. Material bază: fontă – diametrul 425 mm, material exterior stâlp: fontă, material miez stâlp: oțel, înălțime totală: cca. 6 metri. Iar lângă toate aceste precizări de ordin tehnic, cei din Primărie au atașat o fotografie cu un stâlp.

Primarul Mihai Chirica folosește partea care îi convine din poveste și crede că totul e o răfuială personală



Poză cu stâlpul solicitat
Imaginea cu respectivul stâlp este absolut identică (inclusiv cadrul natural din fundal) cu fotografia de prezentare de pe site-ul www.kronemag.com. Aici are indicativul G31-L1 și este la vânzare la un preț de 7.524 lei/bucata. Așadar, în acel an, diverse firme au trimis adrese la KroneMag Brașov pentru a se interesa la ce preț pot achiziționa stâlpul solicitat de Primărie prin clarificările de la licitație.
Ulterior, procedura a fost câștigată de asocierea Victor Construct – Eky Sam. Lucrările de modernizarea a Splai Bahlui Mal Stâng au fost executate la foc automat, fiind gata în doar câteva luni. Pe teren însă, surpriză. Stâlpii montați (350 de bucăți) au altă înfățișare. Dar și aceștia (model T28-H1) se regăsesc pe www.kronemag.com, doar că prețul unui exemplar este de doar 2.769 lei.


De ce pică explicația lui Chirica
Care sunt posibilele chei de lectură ale acestei înlocuiri? Modelul G31-L1 este integral din fontă, mai scump, mai rezistent și mai aspectuos. Celălalt, cu indicativul T28-H1, este compus din baza de fontă, țeavă oțel, elemente de trecere din fontă, braț și vârf din fontă. Diferența de preț dintre cele două este de 4.755 lei. Dar primarul Mihai Chirica a zis că Primăria l-a decontat la doar 6.700 lei. În acest caz, diferența este de 3.931 lei. La 350 de stâlpi cât au fost montați pe Splai Bahlui Mal Stâng rezultă o diferență de 1,3 milioane de lei.

Primarul n-a precizat dacă acest preț include sau nu și corpul de iluminat, și racordurile, dar și montajul. Dacă prețul de 6.700 lei nu include toate aceste lucruri, banii au intrat în buzunarele antreprenorului ca un „capac”. Dacă prețul de 6.700 lei/stâlp include și manopera de montaj, dar și celelalte materiale, specialiștii estimează că ar putea fi unul apropiat de realitate.

Dar nici așa lucrurile nu sunt în regulă, pentru că a fost schimbată soluția tehnică impusă prin clarificări. Mai clar spus, Victor Construct s-a încadrat în 6.700 lei stâlp + corp iluminat + montaj, mai puțin decât 7.524 lei/bucata cât costa doar stâlpul G31-L1, modelul scump (fără corp iluminat, montaj). Adică, schimbând soluția tehnică și-a creat un avantaj important la licitație.

 

Aceleași cerințe și pe Mal Drept

Povestea de pe Splai Bahlui Mal Drept e cumva similară. Și aici licitația a fost organizată în 2015, intenția Primăriei fiind de a face lucrarea tot cu fonduri europene. Pentru că a fost contestată, licitația a fost reluată în 2016, însă a fost pierdută șansa unei finanțări nerambursabile.

Foarte ciudat, în caietul de sarcini din 2016, la Splai Bahlui Mal Drept nu s-a precizat nimic despre stâlpii ornamentali de iluminat. Din această cauză, una dintre firmele interesate a cerut lămuriri Primăriei: „Referitor la lista de cantități E1 – iluminat electric, vă rugăm să transmiteți fișa tehnică pentru art. 1.1 stâlpi de fontă arhitecturali (...)”.

Primăria, prin semnătura lui Dumitru Tomorug, director tehnic, a răspuns cu adresa 48759/12.05.2016, la care a atașat și fișele tehnice. La stâlpii ornamentali de ilumintat, erau aceleași caracteristici ca la modelul scump G31-L1, cerut inițial și pe Mal Stâng. Și de această dată, Primăria a atașat și o fotografie cu stâlpul scump, aceeași cu cea de la Mal Stâng și cu cea de pe site-ul KroneMag.

12 mai 2015: clarificare dată de Primărie la licitația pentru Splai Drept. Stâlpi de fontă. Licitația a fost anulată

12 mai 2016. Tot pe Splai Drept, Primăria cere același stâlp din fontă ca și în 2015

20 mai 2016: Un ofertant pentru Splai Drept întreabă dacă poate schimba soluția tehnică a stâlpilor, așa cum s-a întâmplat la Splaiul Stâng. I se răspunde să respecte aceeași fișă tehnică din 2015, adică să nu schimbe nimic

 

Tomorug a ținut-o sus și tare

Intrigat că Primăria a cerut tot modelul scump deși pe malul stâng folosise modelul ieftin de stâlp, un reprezentant al unei firme interesate de licitație a revenit cu o altă întrebare. Astfel, pe 19 mai 2016, reprezentantul respectivei firme a întrebat: „Din considerente arhitecturale și de urbanism avem rugămintea să ne precizați dacă se pot utiliza modelul de stâlpi montați pe malul stâng”. După doar o zi, pe 20 mai 2016, Tomorug a răspuns sec, într-o propoziție: „Oferta se va întocmi în conformitate cu fișa tehnică din clarificarea 48759/12.05.2016”. Concret, e vorba de varianta scumpă a stâlpului, G31-L1.



Sunt puși deja 80
Într-un final, licitația a fost adjudecată de asocierea Conest – Viarom. Lucrările se desfășoară chiar în această perioadă. Au fost deja montați cel puțin 80 de stâlpi ornamentali de iluminat, pe tronsonul Podu Roș - Tudor. Dar nici aceștia nu respectă fișa tehnică de la clarificări.
Ca și pe Mal Stâng, firmele care au vrut să liciteze s-au interesat la KroneMag de varianta scumpă, modelul G31-L1. Asocierea Conest – Viarom a avut două oferte de stâlpi, una a KroneMag la 7.200 de lei (pentru stâlpul scump, integral din fontă) și alta de 6.100 de lei de la Dragoș Gafița, prin firma Infra Data. Logic, a fost aleasă varianta mai ieftină, cea a lui Gafița, de 6.100 de lei/bucata.



Întrebări fără răspuns
În această a doua afacere sunt mai multe suspiciuni. În primul rând, a fost schimbată soluția tehnică, una s-a cerut în clarificări, altceva s-a montat pe Splai Drept. Apoi, prețul de 6.100 de lei/bucată facturat de Gafița către Conest – Viarom e clar fără montaj. Iar în al treilea rând nu se cunoaște proveniența acestor stâlpi care par identici cu modelul T28-H1 (2.769 lei), dar care totuși nu sunt luați de la producătorul din Brașov, firma KroneMag.

 

Chirica refuză să explice

În fața tuturor acestor probleme, primarul Mihai Chirica s-a limitat să spună că Primăria nu a cumpărat stâlpi, ci lucrări de modernizare și că toate procedurile au respectat legea. În plus, s-a îndreptat împotriva liberalilor care, săptămâna trecută, au organizat o conferință de presă pe această temă, plecând de la dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI .
Acum o lună a fost singura dată când Dragoș Gafița a vorbit, monosilabic, despre această afacere, admițând că a livrat stâlpi pentru unul dintre splaiurile Bahluiului. Gafița a spus că a livrat pentru Splai Stâng, confundând malurile.

Contactați de REPORTER DE IAȘI, reprezentanții Victor Construct au refuzat să comenteze pe acest caz.

 

Încrengături la vârf

De-a lungul ultimilor ani, prin intermediul mai multor firme pe care le-a controlat personal sau prin interpuși, Dragoș Gafița a devenit un important furnizor al societăților din subordinea Primăriei. Astfel, Salubris, Ateneul, dar în special SC Servicii Publice SA au cumpărat de la firmele sale elemente de mobilier urban, dar și material săditor.

Gafița e conexat cu persoane din conducerea SC Servicii Publice (SPI). Concret, Laurențiu Ivan, directorul general SPI, îi este naș, iar Maria Zahariuc, director economic tot la SPI, îi este soacră.

Anul trecut, Gafița s-a asociat și cu Cristina Popa (Chirica), soția primarului de Iași. Cei doi figurau ca asociați firma Lactate Han Prod. Anterior, în urmă cu câțiva ani, Gafița și Mihai Chirica au petrecut, împreună, un concediu pe litoralul românesc.

 


Câștigător cu cel mai mare preț

O altă licitație organizată de Primărie pentru achiziția de stâlpi ornamentali de iluminat s-a terminat cu cântec. Astfel, în luna iulie 2017, după 8 luni, a fost declarat câștigătorul unei licitații pentru 80 de stâlpi și 50 de panouri stradale.

Firma care a fost declarată câștigătoare, IC Creative, oferise, la licitație, cel mai mare preț. Firma se află în siajul lui Gafița, fiind a lui Cristian Costan, fost angajat și asociat de-al lui Gafița. Pentru ca IC Creative să câștige, celelalte două firme, cu oferte financiare mai bune, au fost, pe rând, descalificate. Culmea, una din firme era chiar Kronemag Brașov, singurul producător industrial de mobilier urban din România. Kronemag a avut prețul mai bun, dar a fost respinsă tocmai din cauza fișelor tehnice. Ulterior, stâlpii săi au devenit buni pentru alți furnizori agreați de Primărie.

Afacerea era cifrată la 737.000 lei, echivalentul a 160.000 euro.

 

Citește și Prietenul lui Chirica, jaf pe față: tun de 400.000 de euro cu 500 de stâlpi falși

 

Citește și Dovada mafiei personale a lui Mihai Chirica: Gafița a umplut Splai Bahlui cu 500 de stâlpi la prețuri umflate

 

Citește și Cum să furi o licitație. Chirica, Gafița, Costan = piramida abuzurilor

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: