fbpx
 
„MARELE ÎNGHEȚ” al certificatelor de handicap: 2016 – deficiență mintală, 2017 – perfect sănătos

„MARELE ÎNGHEȚ” al certificatelor de handicap: 2016 – deficiență mintală, 2017 – perfect sănătos


Falsurile din certificatele de handicap – o schemă la nivel naţional prin care Statul a fost fraudat de sume imense – au făcut ca autorităţile să schimbe criteriile aflate la dispoziţia comisiilor de evaluare. Alex, un ieşean suferind de miopie forte şi deficienţă mintală, este victima acestor schimbări, comisia din Iaşi stabilind că nu mai poate primi acest certificat. Drept urmare, Direcţia de Asistenţă l-a evacuat din locuinţa socială, iar viaţa lui s-a schimbat dramatic.

 

De când se ştie a trăit numai în centre de plasament, iar acum câţiva ani a ajuns să fie sclav pe plantaţia unei persoane din Probota. Îl cheamă Alexandru Mihalache, are 32 de ani şi până anul trecut beneficia de o locuinţă socială deoarece avea certificat de persoană cu handicap accentuat. Modificarea criteriilor de acordare a acestui certificat pentru persoanele cu miopie forte l-a făcut pe Alexandru „om sănătos“ şi l-a lăsat fără un acoperiş deasupra capului.

 

Contestaţie respinsă. Ultima şansă: judecata

La ultima evaluare făcută de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, comisie din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Alexandru nu a mai primit certificat de persoană cu handicap. Potrivit modificărilor survenite anul trecut la Ordinul nr. 762/31.08.2007 al MMFES şi Ordinului nr.1992/19.11.2007 al MSP, miopia forte pe care o are Alexandru (-19,5 la ochiul drept şi -20,5 la ochiul stâng) nu se mai încadrează în niciun grad de handicap. În 2016, Alex fusese diagnosticat cu deficienţă mintală uşoară, având un IQ de 68, însă la ultima evaluare a fost considerat perfect sănătos.

Alex a făcut contestaţie, însă fără vreo şansă de reuşită. Singura sa variantă este să atace decizia Comisiei în contencios administrativ.

 

Evacuat din locuinţa socială

Fără acel certificat, cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au fost nevoiţi să-l evacueze pe Alexandru din locuinţa socială. Pentru a nu-l lăsa, totuşi, pe drumuri, Direcţia i-a acordat cu titlu de sponsorizare suma de 1.900 lei, în două tranşe. Mai mult, cei de la Direcţie i-au găsit o gazdă în zona CUG.

Neavând un serviciu şi niciun alt venit, tânărul, care plătea 700 de lei chirie, a ajuns acum în situaţia de a nu mai avea cu ce să plătească şi de a fi dat afară.

Cei de la Direcţie au intervenit din nou şi spun că i-au găsit lui Alexandru o cazare, temporară, la căminul CFR. „Facem tot ce putem pentru a-l ajuta. O să-l ajutăm noi cu cazarea, până trece iarna, la căminul CFR“, spune şeful DGASPC Iaşi, Ion Florin.

 

Părăsit în maternitate

Mama lui Alexandru este ieşeancă, dar l-a născut la Paşcani. „Era la nişte rude şi a trebuit să nască la Paşcani. M-a abandonat în maternitate. Fiind foarte bolnav, am fost transferat la un spital din Iaşi, unde am stat până la vârsta de trei ani“, îşi începe Alex povestea.

Fiind părăsit în maternitate, de cazul său s-au ocupat cei de la DGASPC.

Din 1989 şi până în 2005, am stat la centrul din Budăi. Am făcut şcoală profesională la Grupul Şcolar Agricol din Podu Iloaiei. Am terminat profilul horticultură“, explică Alex.

După ce a împlinit vârsta de 18 ani, tânărul a fost internat la Centrul de zi „Ion Holban“ Iaşi. La vârsta de 22 de ani a urmat mai multe cursuri de calificare, ajutat de cei de la DGASPC. „Am făcut cursuri de tâmplar, lucrător în comerţ. Voiam să-mi găsesc şi eu un loc de muncă pentru a avea banii mei. Am lucrat câteva luni la Alfa Clear“, spune Mihalache.

 

Sclav la Probota

Pe urmă, timp de aproape un an de zile, Alexandru a fost nevoit să se descurce singur şi aşa a ajuns să facă muncă de sclav. „Am căutat anunţuri cu locuri de muncă. Aşa am găsit o persoană din Probota care a spus, iniţial, că are nevoie de ajutor pe lângă casă. El îmi oferea cazare, masă şi câţiva bani. După câteva luni, pretenţiile au fost din ce în ce mai mari, eram pus să fac treburi agricole de dimineaţă până seara, când făceam curat la animale. Nu-mi dădea bani şi eram obligat să stau într-o cameră insalubră cu alte 20 de persoane. Ajunsesem la un moment dat să dormim câte trei persoane într-un pat. Noi nu aveam voie să spunem nimănui despre condiţiile de acolo şi câte persoane stăm în acea cameră. Atunci m-am hotărât să plec şi am apelat din nou la patroana de la Alfa Clear“, rememorează Alex experienţa trăită.

 

Internat în centre rezidenţiale

Alex a obţinut în 2013 certificat de persoană cu handicap şi a fost internat la Centrul rezidenţial de la Hârlău unde a stat până în 2014. „Am făcut din nou nişte cursuri de calificare. Un curs de bucătar. Dar nu mi-am găsit niciun serviciu. Pe urmă, până în 2015, am fost mutat la Centrul rezidenţial din C.A. Rosetti. În această perioadă am lucrat la Fundaţia Alături de Voi, care ajută persoane cu dizabilităţi. După câteva luni, în 2016, am fost transferat, alături de alţi trei tineri, într-un apartament cu două camere din Tătăraşi. Acolo am stat până la începutul lunii noiembrie a anului trecut, când am fost dat afară deoarece nu am mai avut certificat de persoană cu handicap“, îşi aminteşte Alex.

În toată această perioadă, el a beneficiat de cazare şi masă din partea DGASPC, în contul indemnizaţiei de 272 de lei acordată de stat. „Am încercat mereu să-l ajutăm pe Alex să-şi găsească un loc de muncă şi să aibă unde locui. Personal l-am dus să se angajeze la Coca Cola în urmă cu câţiva ani“, zice Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Medicul Bogdănici vede un viitor pentru ieşean

 

Doctor: „Cu miopie forte poţi lucra fără probleme“

Medicul oftalmolog Camelia Bogdănici consideră că o persoană cu miopie forte poate lucra fără probleme şi că nu se impune neapărat încadrarea într-un grad de handicap. „De anul trecut s-au înăsprit criteriile pentru acordarea certificatelor de încadrare în grad de handicap. Şi nu vorbim doar despre miopie. Erau din ce în ce mai multe persoane care beneficiau de astfel de certificate şi atunci cheltuielile erau foarte mari. Atâta timp cât persoana vede cu corecţie, nu se impune acordarea gradului de handicap. Eu ştiu suficiente persoane care au mai mult de –20 şi lucrează fără probleme“, precizează Camelia Bogdănici.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30