fbpx
 
„Băieții deștepți” ai drumurilor din bani publici, în spatele Infinit TV

„Băieții deștepți” ai drumurilor din bani publici, în spatele Infinit TV


Răzvan Lodbă a prins fulgerător niște contracte cu primăriile locale, pe vechea rețetă a „consultanței pentru proiecte de drumuri”.El împarte apartamentul din Arcu 53 cu firma Oanei Scripcă, acționarul unic al Infinit TV. În același apartament, Lodbă e coleg de ONG cu George Calance, care a candidat la parlamentare din partea ALDE. Oana Scripcă a luat licența TV promițând investiții de 150.000 de euro. Spune că a făcut credit și o susțin părinții. Infinit TV e noua tribună electorală a primarului Mihai Chirica.

 

 

În septembrie 2017, Infinit TV a emis pentru prima dată, fiind, astfel, cea mai recentă apariție media a Iașului. De-atunci, aproape neîntrerupt, în fiecare marți cu începere de la ora 17:00, primarul Mihai Chirica e invitatul emisiunii „De la edil la cetățean”, moderată de Oana Maria Scripcă, chiar patroana din acte a postului.

 

Pe banii părinților

Tot de-atunci, în spațiul public persistă întrebările: al cui e, în realitate, postul local de televiziune și cine asigură finanțarea? Scripcă a afirmat răspicat că e unic proprietar și că a pornit televiziunea din resurse proprii: „Am făcut credite și mi-au dat bani și părinții mei care dețin o firmă de transporturi”.

Totuși, sediul social al televiziunii o leagă pe Scripcă de tânărul Răzvan Lodbă a cărui firmă e abonată la contracte pe bani publici. Și Infinit TV și DCR Expert Solutions, SRL-ul lui Lodbă, au sediul social în același apartament din blocul T12, de pe șoseaua Arcu.

 

Din pură pasiune

Prezență agreabilă, Oana Maria Scripcă a explicat de ce s-a hotărât să deschidă o televiziune. „O fac din pasiune, nu vreau să fie ceva comercial, ci cât să-mi acopăr costurile”.

Încă din primele săptămâni de emisie a devenit evident că primarul Mihai Chirica este un răsfățat al postului, el fiind invitat permanent, marțea, la emisiunea „De la edil la cetățean”.

 

Am tot auzit că în oraș se spune că e televiziunea primarului, ba a lui Mircea Manolache, ba a lui Pușcașu de la Unistil. Nu e nimic adevărat. N-am niciun fel de contract cu autoritățile publice. E televiziunea mea. Iar pe primar l-am chemat pentru că îmi aduce audiență. L-am invitat și pe președintele Popa de la Consiliul Județean, pentru că mi-ar aduce și el audiență, dar mă tot amână”, a declarat patroana Infinit TV.

La Consiliul Național al Audiovizualului, Scripcă a afirmat că investiția în televiziune se ridică la 150.000 de euro. „Suntem pe-acolo. Avem un studio mare, emitem HD, mare parte din aparatură e nouă”, a argumentat Scripcă. Oameni din media ieșeană care au văzut echipamentele susțin că investiția în aparatură se ridică la maxim 15-20% din suma pretinsă.

Promovat de aparatul de propagandă
Într-adevăr, Mihai Chirica face audiență pentru Infinit TV. Dar și oamenii săi de propagandă se preocupă de asta îndeaproape. Spre exemplu, emisiunea cu primarul Chirica de marți, 16 ianuarie 2018, urcată pe pagina de Facebook Infinit TV a strâns doar 984 de vizualizări, 23 de like-uri și trei distribuiri.

În schimb, aceeași emisiune, transmisă pe pagina de Facebook a primarului Chirica a strâns peste 39.000 de vizualizări, 511 aprecieri și 54 de distribuiri. Iar cel care se ocupă de propagarea emisiunii în mediul virtual este Alin Cervatiuc, angajat al Primăriei.

Emisiunea e structurată pe ideea unui dialog cu cetățenii care pot intra în direct prin telefon. Fiecare își spune problema, iar primarul dă sau nu o soluție edilitară. Ca o trăsătură generală, emisiunea este un „galop de sănătate” pentru Chirica. Moderatoarea/patroană intervine doar între telefoane, ridicându-i primarului mingile la fileu.

„Îmbulzeală” într-un apartament

Alături de ediția săptămânală cu primarul, postul mai produce și difuzează emisiuni de sănătate, de muzică populară, revista presei, tehnologia informației, divertisment. Acum câteva zile au difuzat și dezbaterea legată de subiectul autostrăzii Iași – Tg. Mureș.

Ca publicitate, postul TV are spoturi ce promovează cântăreți la nunți și botezuri, o firmă de mobilă, una de curățenie, o tipografie. Adică, nu mare lucru. Și totuși, din ce se finanțează? Despre acest subiect, Scripcă e secretoasă. „Deocamdată din resurse proprii”.

La fel de puțin comunicativă e patroana și în ceea ce privește sediul social al firmei. Infinit TV emite dintr-un studio amenajat la Colegiul Tehnic „I.C. Ștefănescu”, de pe bulevardul Socola. Însă, sediul social este un apartament de la etajul 4 al blocul T12 din șoseaua Arcu, „camera 7”, așa cum e trecut în acte. În același apartament, la camera 3 este firma DCR Expert Solutions, iar la camera 1 asociația DNG Forever Green.

 

Contracte publice, imediat după înființare
Interesantă este și traiectoria DCR Expert Solutions. Astfel, societatea, care îi are drept acționari pe Răzvan Lodbă și Carmen Camelia Coșofreț, a fost înființată la sfârșitul anului 2015. În 2016, DCR Expert Solutions a avut o cifră de afaceri de 437.000 lei, cu un profit net de 332.000 lei, în condițiile în care a avut un singur angajat. Principalul obiect de activitate declarat este comerț cu mobila.

 

Totuși, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), firma figurează cu contracte încheiate pentru consultanță, modernizări de drumuri și servicii proiectare alimentări cu apă și canalizare. Concret, a avut contracte cu primăriile comunale Belcești și Bârnova (județul Iași) și Oltenești, Tăcuta și Găgești (Vaslui). Contractele cu autoritățile locale însumează 380.000 de lei, adică 87% din cifra de afaceri. Mai mult, jumătate din cei 380.000 lei au fost obținuți de la Primăria Belcești. „Habar nu am, n-am auzit de un așa nume”, a repetat, obsesiv, Constantin Ciobănița, primarul din Belcești.

Legături cu ALDE
Cealaltă vecină de apartament, asociația DNG Forever Green, îi are ca membri pe Răzvan Lodbă (același de la firma cu lucrările publice), pe Claudiu Constantin Lodbă și pe George Dan Calance. Acesta din urmă a candidat din partea ALDE la alegerile parlamentare din 2016, fără succes. Și Calance a avut contracte publice cu firmele sale în mediul rural.
Așadar, apartamentul din șoseaua Arcu pare un soi de incubator de afaceri. Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Răzvan Lodbă, acționar la DCR Expert Solutions și membru în DNG Forever Green, a confirmat cu jumătate de gură contractele cu primăriile din Vaslui și Iași. Întrebat frontal dacă există vreo legătură, inclusiv financiară, între firmă și postul Infinit TV, Lodbă a făcut câteva secunde de pauză după care a închis telefonul. La apelul ulterior nu a mai răspuns.


Nici Oana Maria Scripcă, patroana Infinit TV, nu a vrut să facă lumină asupra acestei relații. „Nu mă cunosc personal cu Lodbă”, a spus ea, chiar dacă pe Facebook cei doi fac schimb de like-uri și mesaje.


Despre stabilirea sediului social în apartamentul din Arcu, a fost la fel de evazivă: „Am încheiat un contract de închiriere cu un împuternicit al proprietarului. Numele proprietarului apartamentului este confidențial”, a spus Scripcă.

Singurul venit a și fost servit

Dacă sediul social e în Arcu, studioul este în incinta Colegiului Tehnic „I.C. Ștefănescu”, din Bularga. „La parterul cantinei erau niște magazii dezafectate. Încă din 2013, avem o hotărâre de Consiliul Local care ne permite închirierea. În 29 decembrie 2016, o altă hotărâre a Consiliului a stabilit prețul la 8 lei/mp”, a declarat Liana Dolores Voinea, directoarea colegiului.

Aceasta a adăugat că în februarie 2017 a scos spațiul la închiriere. S-a prezentat doar Infinit TV, contractul s-a semnat în martie 2017. Chiria a fost stabilită la 1.080 lei/lună pentru cei 135 metri pătrați la care se adaugă cheltuielile cu utilitățile.

 

Au primit licența de la CNA la a doua încercare

Prima încercare de obținere a unei licențe de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a petrecut pe 23 mai 2017, dar, în urma ședinței, nu a fost acordată. Rezumatul discuțiilor de la CNA sunt publice în mediul online. Pe scurt, în fața membrilor CNA, Scripcă a susținut că televiziunea va fi rezultatul unei investiții de 150.000 de euro. „Vrem să dăm ce vrea publicul pe piață. Avem studioul gata, putem emite online. Suntem 6 angajați, vom ajunge la 30”, a spus Scripcă la prima ședință.

Doi membri CNA au fost „pentru”, ceilalți împotrivă. Licența nu a fost acordată. „Nu au fost foarte bine pregătiți în prezentare. Și să vină cineva și pe partea editorială”, a spus Răsvan Popescu, șeful CNA.

 

Au modificat titlul emisiunii cu primarul
Scripă a revenit pe 7-8 iunie 2017, adică după doar două săptămâni, de data aceasta cu succes. A primit licența. Iată ce se precizează în minuta ședinței: „
Față de proiect au modificat denumire emisiune <<Dialog în direct>> cu <<De la edil la cetățean>>. S-au schimbat procentele pe tipurile de programe”.

În plus, Oana Scripcă a spus că este loc pentru o nouă televiziune. „Program diversificat, atragem publicul din rural și urban”, au fost argumentele sale în fața comisiei. Aceasta a adăugat că televiziunea va transmite și slujbe ortodoxe. Cu aceste argumente și cu concluzia unui membru CNA care a spus că s-au prezentat mai bine decât data trecută, s-a trecut la vot. Toți membrii prezenți au votat în unanimitate pentru acordarea licenței.

Unde poate fi recepționat

Cei de la Infinit TV susțin că postul se găsește în grila de programe RCS-RDS (canal 59 grila analog), UPC (canal 125 grila digital), Akta și toate rețelele de cablu din mediul rural.

Oana Scripcă a lucrat la noi pe vremuri. Când s-a deschis Infinit TV, primarul Mihai Chirica s-a mutat și el, brusc, cu emisiunea de audiențe de la noi la acel post.”

Petru Frăsilă, patronul Tele Moldova

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: