fbpx
 
Marea înghesuială: bloc în Nicolina făcut fără consultarea reală a vecinilor

Marea înghesuială: bloc în Nicolina făcut fără consultarea reală a vecinilor


Informarea vecinilor unui bloc ce urmează se se construiască în CUG s-a făcut, în realitate, în dispreţul celor ce vor fi afectaţi de şantier. La adresa Nicolina numărul 76B, unde va apărea un bloc de locuinţe înghesuit între alte blocuri, nimeni nu ştie despre proiect, deşi în dezbaterea PUZ-ului dezvoltatorul a informat că a trimis adrese celor din vecinătate. Într-un caz, acesta a anunţat că a trimis scrisoare la Asociaţia Termoservice 7, în timp ce acolo este Asociaţia Termoservice 9. Oamenii care au aflat acum că vor avea un bloc nou: „Când sapă groapa, iese scandal!”

Teoretic, dezvoltatorii imobiliari trebuie să anunţe şi să consulte vecinii când se apucă de un şantier. Sunt obligaţi de lege, chiar dacă opoziţia unor oameni dintr-o zonă nu poate anula un proiect, dar îl poate modifica.

În realitate, dezvoltatorii mimează că au informat vecinii, iar Primăria se mulţumeşte să bifeze la dosar o hârtie cu acordul acestora/lipsa lor de reacţie, fără să-i pese dacă o consultare a avut loc într-adevăr şi oamenii chiar nu sunt nemulţumiţi.

Cei care îşi pun mâinile în cap la final sunt exact vecinii. Ei se trezesc într-o zi cu şantierul la nas, dar atunci este deja prea târziu. Cazul unui bloc aflat în proiect, despre care REPORTER DE IAŞI a mai relatat, este de manual pentru ce înseamnă, de fapt, „consultările publice” în cadrul Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ).

 

Bloc pe 408 mp, la adresă fictivă

În urmă cu exact un an, REPORTER DE IAŞI a aflat un caz scandalos: un bloc a fost aprobat lejer pe o altă adresă decât cea din realitate. La adresa fictivă, un maidan liber de pe Şoseaua Nicolina 98, oamenii ştiau că acolo va răsări un imobil, fuseseră informaţi, dar nu erau deranjaţi. Terenul este mare, aerisit, blocul de 4 etaje ar fi fost un pitic pe lângă monştrii de 10 etaje din jur.

Numai că adresa reală era de fapt alta: Şoseaua Nicolina 76, la câteva sute de metri distanţă. Un teren unde sunt câteva garaje din beton, înghesuit între alte blocuri de 4 etaje şi în spatele unor imobile mari. Nici acum nu se poate respira bine acolo, apariţia unei noi clădiri ar fi o dramă pentru locatari.

La acea vreme, arhitectul şi dezvoltatorul au susţinut că a fost o greşeală în acte şi că numărul cadastral dovedeşte că PUZ-ul este pe adresa corectă. Cu menţiunea că nimeni de la Nicolina 76 nu ştia despre apariţia unui nou bloc. Între timp, eroarea de număr a fost reparată, blocul a primit o nouă adresă: Nicolina 76 B.

Doar că, deşi în acte figurează că au fost notificaţi locatarii de la câteva blocuri din vecinătate, aceştia habar nu au. Explicaţia e simplă: au fost anunţaţi locatarii de la adresa greşită – Nicolina 98, dar şi de la o asociaţie care este la kilometri distanţă.

 

Vecinii – ocoliți, informare la 1 km distanță

Cei de la blocul 1006B de pe Aleea Tudor Neculai habar n-aveau că apare încă un bloc. Ştiau că este un teren liber între blocuri, ştiau că a fost vândut, dar nu se aşteptau ca acolo să apară încă un bloc. „Este suficient de înghesuit şi fără încă un bloc. Sincer, nu mă aşteptam să dea cineva aprobare să mai pună un bloc aici. Nu am ştiut, doar am bănuit, cred că şi vecinii mei sunt în aceeaşi situaţie. Când vor săpa groapa pentru fundaţie, iese scandal”, ne-a spus Gheorghe Cotia, un locatar de la 1006 B.

Locatarii din blocul 1006A de alături nu au fost informaţi, deşi noul imobil este aproape lipit de imobilul lor. „Habar n-am. Nu am auzit nici pe la vecini aşa ceva”, ne-a spus Marius, unul dintre locatari.

În schimb, conform PUZ-ului, au fost informaţi oamenii din blocul 1005A. Acesta este situat la câteva sute de metri distanţă, la adresa fictivă ce figura iniţial în acte, Şoseaua Nicolina 98. Iar raportul de consultare este întocmit în august 2017, la câteva luni după ce se aflase că imobilul este pe o adresă falsă.

 

A fost informată o altă asociație

În raportul de consultare şi informare întocmit se mai arată că a fost informată Administraţia de clădiri Termoservice nr. 7. Deşi acolo, aproape lipită de viitorul imobil, la parterul blocului 995 de pe Şoseaua Nicolina 76, se găseşte Administraţia de clădiri Termoservice nr. 9. Unde oamenii habar nu au că apare un alt bloc lângă ei.

Bloc la garaje? Nu am auzit, nu ne-a anunţat nimeni. Administraţia de clădiri 9 suntem noi, aici nu a venit nici o hârtie. Numărul 7 este undeva în zona Podului Nicolina”, ne-a explicat casiera de la Termoservice.

Nici cei din blocul 995 nu par să ştie foarte multe, deşi dezvoltatorul a ataşat la dosar documente că i-a informat şi întrebat. De fapt, dezvoltatorul a scris că a trimis adresă asociaţiei Confort de la blocul 995, dar Confort are în administrare doar scara B, în timp ce acolo se află şi scara A.

În concluzie, dintr-un total de 5 blocuri şi o administraţie de clădiri care sunt în imediata apropiere, dezvoltatorul susţine că a discutat cu 3 entităţi. În realitate, a anunţat oamenii de la o administraţie de la distanţă mare, dintr-un bloc de la câteva sute de metri distanţă şi doar dintr-un bloc situat acolo. Şi nimeni nu ştie nimic. Dezvoltatorul, Alexandru Zămosteanu, nu a putut fi contactat pentru a explica cum a făcut consultarea publică.

În acest loc va fi ridicat blocul lui Alexandru Zămosteanu

La ce să se aştepte oamenii din zonă

Conform PUZ-ului, pentru imobilul aprobat la începutul acestui an şi în baza căruia va fi emisă autorizaţia de construire, blocul va fi un D+P+4, pe 408 mp. Imobilul va avea procent de ocupare a terenului de 45% şi coeficient de utilizare a terenului de 2.5. Va avea 15 metri înălţime.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: