fbpx
 
Revoltă în doar 14 zile. Ieșenii au ieșit în stradă împotriva blocurilor din Oancea

Revoltă în doar 14 zile. Ieșenii au ieșit în stradă împotriva blocurilor din Oancea


Aproape 200 de oameni au ieșit joi după-amiază pe esplanada Oancea pentru a protesta împotriva construirii a trei noi blocuri în partea de sud a zonei. Locuitorii au o listă întreagă de motive pentru ca aceste imobile să nu mai fie ridicate. Aglomerația, poluarea, distrugerea spațiilor verzi sunt doar câteva dintre ele.

Au venit și politicieni

Mobilizarea s-a făcut atât pe Facebook, cât și prin lipirea de afișe la intrările în blocuri. La eveniment au participat și câțiva politicieni, Marius Bodea, deputat PNL, Răzvan Timofciuc, consilier local PNL și Silviu Gurlui, șeful organizației municipale a USR. „Oamenii sunt nemulțumiți, sunt în stradă, undeva până la 200 de persoane. Au protestat împotriva distrugerii acestui parc. Din păcate, acest lucru se multiplică în Iași. Oamenii să aibă curaj să protesteze, pentru că altfel este un dezastru ce se întâmplă”, a declarat Silviu Gurlui, liderul filialei municipale a USR.

La rândul său, deputatul Bodea a afirmat: „Mihai Chirica și PSD trebuie să asculte de vocea oamenilor. Bășcălia și sfidarea nu mai țin. S-a depășit o linie roșie. Aleșii PNL vor înainta un proiect de hotărâre în CL pentru abrogarea hotărârilor de CL pentru cele două PUZ-uri. Mihai Chirica apăra doar interesul prietenilor săi dezvoltatori imobiliari. Primăria este o instituție capturată, interesul public este inexistent”.

 

 

Trei noi blocuri în plan

Pentru sudul esplanadei Oancea există mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate în Consiliul Local. Astfel, controversatul dezvoltator Vasile Filip intenționează să ridice pe 2.463 mp un bloc 2S+P+M+10E+Eth. În imediata apropiere, în toamna trecută, a obținut un PUZ pentru două blocuri P+8 și Daniel Niculiță.
Despre acestea jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au scris recent.

 

 

 

De ce nu sunt de acord locatarii cu construcția noilor blocuri:

 

  1. Zona nepotrivită:
  2. Aglomerație excesivă (minim 100 apartamente și mașini în plus), acces auto impropriu (pe străzi înguste și multe intersecții ce complică zona și pun în pericol pietonii); locuri de joacă și recreere oricum insuficiente
  3. Blocuri turn înalte vor umbri construcțiile existente (nu s-a văzut niciun studiu de însorire în documentație)
  4. Teren încadrat ca platou deși el este în pantă, de unde încărcarea CUT de la 1 la 3
  5. Istoricul zonei, crăpăturile din blocuri și studii independente din anii ‘80 susțin ipoteza unui sol argilos cu risc (spre deosebire de avizele geotehnice din documentația proiectului)
  6. Impactul asupra mediului:
  7. Calitatea aerului (deja rea) se va deteriora (de la noile mașini și centrale de apartament); a se vedea valorile indicate de stația de monitorizare a calității aerului IS3 (ce probabil oricum va dispare sau își va pierde utilitatea)
  8. Vor dispare 30-40 de arbori si peste 2.500mp de iarbă!!!
  9. Se va amplifica efectul de insulă de căldură urbană prin închiderea zonei în betoane și distrugerea arborilor
  10. Iar în PUZ scrie că nu există impact asupra mediului, deci aviz favorabil
  11. Documentație cu semne de întrebare:
  12. Consultarea publicului insuficientă și în perioade inoportune (între Crăciun și anul nou); evitarea informării vecinilor impactați direct
  13. Panoul de informare cerut de reglementări a fost pus pe un gard interior doar temporar pentru poze
  14. Aparente greșeli corectate din condei, precum înălțime construcție dublată, spațiu ce în 2016 apărea în PUZ ca spațiu verde aparținând Consiliului Local, iar în 2018 apare în noul PUZ ca proprietate privată (între timp întreținut tot de primărie deși privat)
  15. Avize contestate de realitatea din teren
  16. Dezvoltatori imobiliari de încredere îndoielnică:
  17. Oameni de afaceri cu alte construcții cu probleme legale și tehnice în diverse zone ale Iașiului
  18. Bloc construit de unul dintre ei pe Oancea 20, fără să respecte proiectul (pentru un venit estimat de presă la 300.000 Euro, a construit la demisol apartamente în loc de parcare, cum era proiectul aprobat, preferând amenda); iar acum dorește să construiască alături 2 noi blocuri turn, în loc să le asigure primilor locatari locuri de parcare

    *sursa: pagina de Facebook Esplanada Oancea – Tătărași Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30