Joi, 17 01 2019
Costel Alexe: „Iașul nu tace! Iașul merită mai mult!”

Costel Alexe: „Iașul nu tace! Iașul merită mai mult!”

„Prigoana universităților ostile partidului-stat lovește și Iașul, căci din pixul unui ministru obedient s-a comis o nedreptate enormă față de studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele universitare ieșene. Un gest cu un puternic impact negativ asupra mediului academic ieșean, un gest venit din ură și răzbunare față de toți cei care au ieșit în stradă denunțând abuzurile împotriva statului de drept. Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iasi, prima Universitate din România, a pierdut în total 180 de locuri bugetate – 25 de locuri la licență, 139 de locuri la master și 16 la doctorat. Frapant este faptul că (încă) rectorul Universității ,,Al. I. Cuza’’ și ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu a avut vreo reacție în urma acestui demers agresiv al colegului său de partid, Valentin Popa”, arată deputatul PNL Costel Alexe, într-un comunicat de presă.

„Modul arbitrar și total abuziv în care ministrul Educației Naționale a hotărât să repartizeze locurile bugetare la licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019 la Universitatea ,,Al. I. Cuza’’ din Iași nu trebuie să rămână fără reacție.  Activitatea uneia din cele mai prestigioase universități naționale este pusă în pericol pe considerente exclusive politice prin reducerea bugetului instituției, reducerea normelor cadrelor univesitare. Acestea sunt doar o tentativă josnică de a reduce la tăcere o masă de oameni liberi! Aceasta este recunoștința statului român față de promovarea valorilor naționale și a culturii române în peste 150 de ani de existență?

Este firesc ca locurile bugetate să fie alocate în baza un algoritm de calcul, iar sumele să fie distribuite în funcție de performanță și într-un mod transparent.

Nu cred că este oportun ca domnul ministru să se răzbune atât pe profesori, cât și pe studenți din cauză că au fost aduse nenumărate critici față de derapajele guvernelor PSD în politica educațională. Cele mai performante universități au fost pedepsite prin această decizie a ministrului Educației Naționale: Universitatea din București, Universitatea ,,Al.I.Cuza’’, ASE, SNSPA, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, iar cele mai neperformante au fost răsplătite, cele care au și semnat pentru susținerea domnului Valentin Popa pentru funcția de ministru.

În calitate de deputat de Iași, îi solicit domnului ministru Valentin Popa să publice algortimul de calcul în ceea ce privește alocarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, astfel încât să se poată demonstra că repartizarea a fost realizată într-un mod corect și echitabil, pentru toate universitățile.

Față de cele menționate mai sus, este imperios ca domnul ministru să revizuiască această politică și să aibă în vedere, în fundamentarea locurilor bugetate, inclusiv performanța și imaginea internațională.

Încă are ocazia să pară că a fost doar o eroare și nu intenție meschină de a umili mediul academic, încă poate beneficia de prezumția de neglijență. În caz contrar observăm tot mai frecvent că Regimul Dragnea are tendințe tot mai autoritare și „împrumută” tehnici de indimidare specifice lui Erdogan sau Putin!”, mai spune deputatul  Costel Alexe, preşedinte PNL Iaşi.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Go to top