Miercuri, 20 03 2019
PNL Iași: FOCUS Nord-Est, motorul dezvoltării regionale

PNL Iași: FOCUS Nord-Est, motorul dezvoltării regionale

În lipsa unor campanii de informare publică privitoare la atragerea fondurilor europene, PNL Iaşi, alături de specialişti în domeniu, a organizat conferinţa „FOCUS Nord-Est: motoarele dezvoltării regionale".

Peste o sută de participanţi din rândurile primarilor, consilierilor judeţeni, consilierilor locali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi cetăţeni interesaţi de oportunitatea deschiderii unei afaceri au participat, sâmbătă, 28 aprilie, la evenimentul aplecat pe dezvoltarea Regiunii de Nord-Est cu resurse financiare europene.

„PNL Iaşi are are o tradiţie în organizarea evenimentelor de impact asupra binelui comunităţii, nu doar a activului şi administraţiei publice locale care are o tentă liberală. Evident că, în cadrul acestui forum, ne-am dorit să facem mai puţină politică şi să venim cu soluţii concrete, la firul ierbii. Astfel, prin specialişti în accesarea fondurilor europene, am organizat două paneluri, unul pentru autorităţile publice locale, susţinut de Petru Luhan, coordonator al Comisiei Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională PNL iar al doilea, pe sectorul privat, susţinut de Marius Dangă, coordonatorul Comisiei Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională PNL Iaşi", a declarat deputatul Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi.

În cadrul evenimentului, consilierul judeţean PNL, Marius Dangă, a prezentat oportunităţile de atragere a fondurilor europene pentru mediul privat prin programele Start Up şi Start Up Plus. „Prin acest proiect am demarat un motor pe care îl constituie comisia de specialitate. Ne dorim ca, în anul 2020, în calitate de principal partid alternativ la dezastrul care se întâmplă acum, PNL să prezinte alegătorilor oameni pregătiţi, oameni care să nu aibă nicio îndoială că acestă alternativă este una bună, de calitate. Conferinţa a fost una constructivă, cu specialişti în domeniul atragerii fondurilor europene. Încercăm să analizăm, la nivelul comisiei de specialitate, strategiile de dezvoltare judeţene, regionale, ce poate fi făcut astfel încăt această regiune poate să recupereze decalajele",  a declarat Marius Dangă.

În paralel, Petru Luhan, coordonator al Comisiei Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională PNL, a prezentat ghidul finanţărilor existente la această dată şi celor care urmează să apară în viitorul apropiat. „Putem spune că suntem într-un moment în care România are acces la cei mai mulţi bani europeni în ultimii 28 de ani iar anul acesta este apogeul deschiderii programelor. Cu alte cuvinte, acum a oprit trenul în gara noastră iar dacă nu ne vom urca în el, ne vom uita în urma trenului. Din nefericire, în continuare, Guvernul dă dovadă de lipsă de capacitate în gestionarea celor 43 miliarde euro de care dispune România la nivel european, gradul de absorbţie fiind, în continuare, foarte scăzut la nivelul Uniunii Europene. Pe zona de formare profesională avem 0% grad de absorbţie, 3,7% pentru capacitatea administrativă şi 9% pentru infrastructură mare, în condiţiile în care am trecut de mult de jumătatea perioadei de programare 2014 - 2020", a declarat Petru Luhan, care a prezentat principalele trei motive care stau la baza acestui decalaj, respectiv birocraţia, lipsa de informare şi lipsa cofinanţării.

„Noi, cei de la PNL, avem propuneri clare pentru fiecare din aceste probleme. Am propus amendamente la OUG 41/2016 în ceea ce priveşte debirocratizarea. Apoi, pentru informare, noi oreganizăm astfel de evenimente la nivel judeţean şi naţional, lucru pe care ar trebui să-l facă Guvernul. Nu în ultimul rând, am cerut Guvernului să disponibilizeze bani de la bugetul naţional pentru ca primarii să poată asigura cofinanţarea. Am cerut ca 25% din banii europeni pe fonduri structurale să fie alocaţi direct consiliilor judeţene care cunosc cel mai bine necesităţile. Trebuie spus că, în al cincilea an din cei şapte, avem o rată de absorbţie de 10% a banilor europeni iar, în ritmul actual, nu ne putem gândi că, înurmătorii doi ani, vom atrage restul de 90%", a mai completat Petru Luhan.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Clipul zilei

Go to top