fbpx
 
COȚCĂRIA NOTARILOR: fiul ministrului Toader și toți piloșii intră pe ușa din dos în regatul banilor

COȚCĂRIA NOTARILOR: fiul ministrului Toader și toți piloșii intră pe ușa din dos în regatul banilor


Acuzaţiilor că notarii reprezintă o „castă” de care beneficiază progeniturile celor cu state vechi li se adaugă existenţa unei prevederi controversate. Serviciul public este luat în bătaie de joc: candidaţii dau concurs pentru posturi în mediul rural şi apoi dau năvală la oraş, prin asociere cu notari care au aici deja cabinete. Între timp, cabinetele din mediul rural sunt închise. Conform legii, posturile nici nu vor fi scoase la concurs cât timp notarul titular este asociat în altă parte. Şi fiul cel mare al ministrului Justiţiei a apelat la acestă strategemă imorală: şi-a lăsat baltă cabinetul de la Răchiteni ca să profeseze în buricul Iaşului. Paşii „prinţişorului” nu au călcat vreodată la Răchiteni. Primăria spune: „Noi nici nu am avut vreodată notar aici”. În replică, preşedintele Camerei Notarilor Publici Iaşi, Andi Claudiu Cheptine, declară: „Nu îi poate obliga nimeni să rămână la nişte cabinete care nu au activitate”. Chiar sub pulpana cabinetului său s-a aciuat însuşi fiul lui Tudorel Toader.

 

Sute de cabinete de notar, meserie consacrată drept una dintre cel mai bănoase din România, sunt închise pe perioadă nedeterminată, după ce cei care au luat concursurile pe posturile respective s-au asociat cu alţi colegi de breaslă, de la oraş, şi au plecat la cabinetele acestora. Numai în judeţele Iaşi şi Vaslui, arondate Camerei Notarilor Publici Iaşi, sunt 38 de nume pe lista notarilor publici suspendaţi din mediul rural care s-au asociat în alte cabinete, din oraşe.

Între timp, cât durează asocierea, posturile câştigate iniţial de notari, cele de la ţară, sunt blocate: nu pot fi organizate concursuri pentru ocuparea lor. Cum se împacă, oare, acest lucru cu principiile declamate pe site-ul Uniunii Notarilor: „Notarul public îndeplineşte o funcţie socială de mare importanţă, fiind aproape de cetăţeni în toate momentele importante ale vieţii, de la logodnă şi căsătorie la cumpărarea primei proprietăţi, în activitatea antreprenorială şi în domeniul societăţilor comerciale, la desfacerea căsătoriei şi împărţirea patrimoniului, până la dispoziţiile de ultimă voinţă şi în materia moştenirilor. De asemenea, el are obligaţia legală de a-i ocroti şi asista pe cei mai slabi sau defavorizaţi, ca minorii sau persoanele vârstnice.”

Bălţaţi: cabinet inexistent

La Bălţaţi, la câţiva kilometri de Târgu Frumos, concursul a fost câştigat de Lăcrămioara Pintilie. Dar notara este suspendată din anul 2013 şi este asociată la Iaşi, la Cabinetul Notarial Mogoş Radu Voicu. La Bălţaţi, în prezent, nu mai există nici un birou notarial. Regula spune că notarii pot păstra sediul secundar atunci când se asociază în cadrul aceleiaşi circumscripţii (în cazul de faţă era Judecătoria Paşcani). Dar Lăcrămioara Pintilie s-a asociat pe raza circumscripţiei Judecătoriei Iaşi, deci nu poate avea sediu secundar. „Noi nu avem nici un notariat aici, cei care au de legalizat acte merg la Târgu Frumos”, explică reprezentanţii Primăriei Bălţaţi. „Da, sunt suspendată din Bălţaţi şi mutată prina asociere la Iaşi. Fiind un post din altă circumscripţie, nu am avut cum să-l păstrez ca pe un cabinet secundar, a trebuit să renunţ”, ne-a explicat Lăcrămioara Pintilie.

Răchiteni: o celebritate care nu a trecut pe acolo

Ionuţ Alexandru Toader, fiul actualului ministrul al Justiţiei, s-a titularizat pe un post de notar la Răchiteni. Doar că în comună nu-l cunoaşte nimeni pentru că nu a trecut niciodată pe acolo. „Noi nu avem notariat în comună şi nici nu am avut vreodată. N-a trecut nici un notar pe aici, nu a existat cabinet, nu ştim despre aşa ceva”, spun reprezentanţii Primăriei. Oamenii merg la Roman sau la Târgu Frumos când au nevoie de vreun act. Fiul ministrului Justiţiei s-a asociat chiar cu şeful notarilor din Iaşi. Toader Junior a refuzat să discute pe marginea acestui subiect.

 

Toader Junior (primul din dreapta) este o prezenţă constantă în cluburile de fiţe din Iaşi, locuri unde ar fi ajuns mai greu dacă făcea naveta la Răchiteni

 

Coste: asociere pe 5 ani

Un alt caz este al notarului Alexandru Dan, fiul unui cunoscut notar care are cabinetul în Târgu Cucu, Ştefan Coste. Acesta a câştigat concursul pentru un post la Vlădeni, dar a renunţat şi în 2016 s-a asociat la cabinetul din Târgu Cucu. „La început am mers sâmbăta la Vlădeni, dar nu se justifica efortul. Oamenii ori mergeau din obişnuinţă la Popricani, ori la Botoşani. Nici nu am găsit în comună un spaţiu adecvat acestei activităţi, aşa că am renunţat. Postul de la Vlădeni este în continuare al meu şi nu mai poate fi scos la concurs, este suspendat pe toată durata asocierii din Iaşi”, ne-a spus notarul Alexandru Dan Coste. Cu alte cuvinte, cei din mediul rural pot să-şi ia adio că vor avea vreodată notariat în comună, iar situaţia este valabilă pentru toate notariatele unde titularul s-a suspendat şi s-a asociat pe termen nedeterminat în altă parte. În cazul lui Coste, asocierea este pe perioadă determinată de 5 ani, dar care poate fi prelungită.

Ce spune Camera Notarilor

Pe scurt, explicaţia este că notarii sunt liberi să se asocieze în alte localităţi dacă nu au suficienţi clienţi unde au câştigat concursul. „Dacă am avea solicitări de la primării că au nevoie de notar undeva unde cabinetul câştigat la concurs nu funcţionează, l-am scoate, poate, la concurs. Dar nu avem cereri, există acum o reţea de transport, probabil oamenii se duc în localităţile din apropiere, unde găsesc notar. Notarii sunt liberi să se asocieze unde vor si să se suspende de unde au câştigat concursurile. Nu pot fi constrânşi să rămână într-un loc unde nu au activitate”, ne-a spus Andi Claudiu Cheptine, preşedintele Camerei Notarilor din Iaşi. Acesta are şi un exemplu: „Am avut un caz al unui notar care s-a suspendat la Roman şi a venit la Schitu Duca. În câteva luni a făcut o singură procură, aşa că a închis cabinetul şi a plecat înapoi la Roman. Noi am făcut alt concurs acolo, este un alt titular”.

Lista completă a notarilor asociaţi în Iaşi după ce şi-au suspendat cabinetele din mediul rural:

  1. Daniel Topală, de la Dobrovăţ, asociat în Iaşi
  2. Roxana Alexandra Berzentu, de la Deleni, asociată la Hârlău
  3. Cerasela Vlad, de la Roman la Iaşi
  4. Loredana Lungu, de la Pogoneşti (Vaslui) la Iaşi
  5. Ionuţ Alexandru Toader, de la Răchiteni la Iaşi
  6. Lăcrămioara Pintilie, de la Bălţaţi la Iaşi
  7. Bogdan Daniel Florea, de la Valea Lupului la Iaşi
  8. Răzvan Costin Ionuţ, de la Româneşti, asociat pe 5 ani la Iaşi
  9. Ilinca Şurpănelu, de la Bivolari, 5 ani la Iaşi
  10. Alexandru Dan Coste, de la Vlădeni, 5 ani la Iaşi
  11. Ancuţa Petronela Moţoc Vieriu, de la Mirceşti, 5 ani la Iaşi
  12. Raluca Andriescu, de la Bivolari la Iaşi
  13. Sabina Elena Udişteanu, de la Dagâţa la Iaşi
  14. Ioan Toma, de la Schitu Duca la Iaşi
  15. Mihai Toma, de la Sibiu la Iaşi
  16. Andreea Dublea, de la Aroneanu pe 5 ani la Iaşi
  17. Cerasela Avram Cristia, de la Bosia la Iaşi
  18. Evelina Avram Blaj, de la Victoria la Iaşi
  19. Dragoş Isachi, de la Cristeşti la Iaşi pe 5 ani
  20. Claudia Avasiloae, pe 5 ani de la Tansa la Iaşi
  21. Otilia Elena Jescu, de la Mogoşeşti la Iaşi
  22. Răzvan Antohie, de la Ciohorăni la Iaşi
  23. Doru Constantin Ciolpan, de la Movila Miresii (Galaţi) la Iaşi
  24. Alexandra Dascălu, de la Popeşti la Iaşi
  25. Mihail Radu Pătrăşcanu, de la Bârnova la Iaşi
  26. Magda Eugenia Budurcă, de la Focuri la Iaşi
  27. Maria Cristina Mahu, de la Andrieşeni la Iaşi

Exemple similare, cu sutele în toată ţara

Braşov (pentru Braşov şi Covasna): 28 de suspendări şi asocieri în mediul urban;

Bucureşti (pentru Bucureşti, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman): 195 de suspendări, multe din oraşe pentru asocieri în Bucureşti;

Cluj-Napoca (pentru Cluj, Bistriţa Năsău, Maramureş, Sălaj): 34 de suspendări;

Galaţi (pentru Galaţi, Brăila, Vrancea): 32 de suspendări;

Ploieşti (pentru Prahova, Buzău, Dâmboviţa): 39 de suspendări;

Suceava (pentru Suceava, Botoşani): 3 suspendări;

Târgu Mureş (pentru Mureş, Harghita): 27 de suspendări;

Timişoara (pentru Timiş, Arad, Caraş Severin): 20 de suspendări.

 

Andi Cheptine susţine că alocarea a 10.000 de oameni la un notar nu mai este de actualitate

 

Regula celor 10.000 de oameni la un notar

Mişcarea notarilor şi posturile acestora sunt restricţionate de faptul că legislaţia prevede că trebuie să fie un astfel de post la 10.000 de locuitori. Pentru judeţul Iaşi, regula se traduce prin aceea că există 83 de notari, dintre care cei mai mulţi au migrat în urban – Iaşi, Paşcani, Hârlău, Târgu Frumos, lăsând mediul rural total descoperit. Din totalul de 83 de notari din judeţul Iaşi, 45 figurează asociaţi în 21 de alte cabinete notariale. Şeful notarilor din Iaşi susţine că alocarea a 10.000 de oameni la un notar nu mai este de actualitate, fiind depăşit numărul maxim admis.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: