fbpx
Print this page
Chirica rămâne cu frica, Blajul cu faima

Chirica rămâne cu frica, Blajul cu faima


Handbal și rugby desființate, fotbal și baschet – salarii neplătite. Bilanțul Iașului în 2018. Oraşe care sunt de 10-15 ori mai mici decât Iaşul au echipe în prima ligă de handbal, volei sau baschet şi toate sunt susţinute de municipalitate, uneori cu rezultate impresionante. La Iaşi, primarul Mihai Chirica continuă să refuze finanţarea echipelor sportive, invocând cadrul legal. REPORTER DE IAŞI a descoperit că primăriile din Blaj, Craiova, Bistriţa şi Făgăraş nu au nici o frică în a finanţa sportul.

 

La Blaj, echipa de volei feminin, vicecampioană europeană la echipe de club, este susţinută de Consiliul Local (CL) şi Consiliul Judeţean Alba (CJ).

Din trei surse

Bugetul clubului pentru acest sezon competiţional a fost de 1,1 milioane de euro, din care 200.000 de euro au venit de la Jidvei, iar restul sumei a fost împărţită în mod egal de CL şi CJ. „Noi avem un parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba. Bugetul a fost făcut în luna iunie şi, în funcţie de obiective, se stabileşte suma necesară. Banii sunt viraţi lunar, clubul cerând banii cu cel puţin 20 de zile înainte. În bugetul Primăriei noi am alocat banii la capitolul «Sport, cultură». În vară, am alocat o sumă mai mare deoarece au fost necesare nişte transferuri. Din bugetul total nu se va cheltui toată suma deoarece nu s-a câştigat titlul şi Cupa României, pentru care erau stabilite nişte bonusuri financiare“, spune primarul Gheorghe Rotar.

Edilul din Blaj susţine că are o hârtie din partea Consiliului Concurenţei care îi permite să finanţeze echipa de volei. „Nu au fost probleme. Chiar am primit hârtie de la Consiliul Concurenţei prin care ne confirmă că este permisă finanţarea. Noi facem finanţarea, la fel ca şi la alte echipe, în baza Legii Sportului. Recent a fost scos şi acel prag de 5% din buget, deci chiar nu sunt probleme. Acum se poate aloca orice sumă, bani să ai”, menţionează Rotar.

 

Performanţa Albei Blaj, medalie de argint în Liga Campionilor, a avut răsunet la nivel european

 

Primar: „O emulaţie fantastică”

Rezultatele echipei din Blaj în ultimii ani au atras atenţia întregii ţări. „Este ceva fantastic ce s-a realizat la această echipă. Am câştigat de trei ori campionatul în ultimii ani, iar acum a venit această performanţă unică în voleiul românesc, vicecampioană europeană. Toată România şi-a întors privirea spre Blaj şi spre Alba în urma acestui rezultat. Această echipă a adus un capital de imagine fantastic unui orăşel mic, aşa cum suntem noi. Peste tot unde merg, lumea mă felicită şi mă întreabă de echipa de volei. S-a creat o emulaţie fantastică în jurul acestei echipe în tot judeţul“, adaugă primarul din Blaj.

11 milioane de lei la Craiova

Sport Club Municipal Craiova are alocat pentru actualul sezon competiţional suma de 11 milioane de lei. Din aceşti bani, aproape 5 milioane de lei merg la echipa de handbal feminin, recent câştigătoare a Cupei EHF. Aproape un milion de euro primeşte echipa de baschet masculin, un milion de lei echipa de volei, iar restul de bani ajung la celelalte sporturi.

Clubul Sportiv Municipal Făgăraş a avut pentru acest sezon un buget de 1,1 milioane de lei, din care mare parte a mers la echipa de handbal. Banii au venit de la Consiliul Local, după cum spune preşedintele Gheorghe Sucaciu. „Avem unul dintre cele mai mici bugete din Liga Naţională de handbal, dar nu au fost întârzieri la acordarea sumelor de la municipalitate“, zice Sucaciu.

Salariile jucătorilor variază între 2.000 lei – juniorii şi 11.000 lei, cât ia Răzvan Szopka, 13.000 lei - Florin Acatrinei sau 13.500 lei - Ilie Vlaidasigan. După desfiinţarea echipei de handbal de la Iaşi, din cauza lipsei finanţării, la Făgăraş a ajuns în iarnă şi golgheterul echipei ieşene, Ciprian Vancea.

2 milioane, buget la Bistriţa

Echipa de handbal feminin CSM Bistriţa a avut sezonul acesta competiţional un buget de 2 milioane de lei. Jumătate de sumă a fost dată anul trecut, iar restul până la finele lunii iunie a anului acesta când se termină sezonul competiţional.

„Noi am respectat legea. Potrivit Legii sportului, cu ultimele modificări, am încadrat suma la Capitolul 67.02 – «Cultură, recreere şi religie». Nu am avut nicio problemă cu Consiliul Concurenţei. Banii au fost alocaţi echipei lunar, în funcţie de necesităţi. În toamnă s-au dat mai mulţi bani pentru că s-au făcut nişte transferuri. Pe lângă capitalul de imagine câştigat de oraşul nostru prin handbal, la club au început să vină din ce în ce mai multe fete care vor să practice handbalul. Este un câştig clar pentru Bistriţa această echipă“, susţine viceprimarul Cristian Niculae.

Chirica o ţine pe-a lui: nu dă bani

În condiţiile în care alte primării din oraşe mai mici decât Iaşul susţin financiar sportul, primarul Iaşului, Mihai Chirica, continuă să spună că finanţarea este ilegală, conform unui interviu dat, săptămâna trecută, în ziarul Evenimentul. „Există contradicţie între declaraţia Ministerului Tineretului şi Sportului şi cea a Consiliului Concurenţei. Consiliul a spus că se poate finanţa sportul şi de către autorităţile locale, în condiţiile în care se aplică regula schemei de minimis, regula schemei de ajutor de stat, iar toate aceste reguli sunt reguli pe care trebuie să le facă Guvernul, împreună cu autorităţile locale, că autorităţile locale singure nu pot. Deocamdată, fotbalul rămâne pe propriul său destin. Nu se poate legal interveni acolo, pentru că nu există lege. Aşteptăm să vedem modificările care se vor face în legislaţie“, a declarat Chirica.

 

Primarul Chirica invită la căutarea de surse alternative de finanţare

 

Primarul: „Căutaţi sponsori!“

Un alt mesaj transmis de primarul Iaşului este acela ca managerii cluburilor ieşene să nu mai aştepte pomană de la municipalitate şi să caute soluţii în mediul privat. „Managerii de club nu ar trebui să stea cu mâna întinsă să-i vină bani de la autorităţile locale. Este important să-ţi cauţi sponsori, parteneri, să-ţi găseşti echipe partenere în România, în Europa sau în lume, parteneri care îţi pot împrumuta jucători, de unde pot veni jucătorii cu sponsorii lor, din ţara de provenienţă şi multe alte lucruri normale în lume“, menţionează Chirica.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare