fbpx
 
Căsătoria din interes PNL-Chirica, amânată pentru o dată ulterioară

Căsătoria din interes PNL-Chirica, amânată pentru o dată ulterioară


Vidul creat prin divorțul PSD de primar creează un conglomerat transpartinic axat strict pe afaceri. Primarul exclus din PSD a încercat o contraofensivă fulgerătoare pentru schimbarea majorității în Consiliul Local, cu cei 8 consilieri PNL, 4 fideli rămași din fostul său partid, viceprimarul Radu Botez și cu Andrei Postolache. Planul a picat, PSD tatonează cu răbdare temele din CL, iar PNL e rupt în două, unii privind la vrabia din mână, alții la cioara de pe gard.



Volatilitate. Acesta este cuvântul care definește perfect situația politică din Iași. Ce e valabil astăzi, e răsturnat mâine, reconfirmat poimâine și desființat peste trei zile.

Liberalii vor banii lui Chirica

Excluderea primarului Mihai Chirica din PSD a resetat jocul. Și i-a făcut pe mulți să viseze cu ochii deschiși la preluarea Puterii prin atragerea lui Chirica de partea lor, fără a mai fi nevoiți să treacă prin alegeri. Rând pe rând s-a vehiculat posibilitatea ca Mihai Chirica să se înroleze ba în PNL, ba în PMP, ori în ALDE, unii îl vedeau alături de Victor Ponta în Pro România. Și foarte mulți încă pariază că va reveni în PSD.

Chirica e curtat dintr-un motiv foarte simplu: este primar în funcție și, dacă alegerile rămân într-un singur tur, va porni cu șansa întâi și în 2020. „E foame mare”, a zis un important membru al unui partid de Opoziție, explicând de ce partidul său l-ar înghiți pe Chirica cu scaunul de primar cu tot. Accesul la resursele orașului e alibiul celor care îl cer pe primar în partidul lor.

Mihai Chirica are nevoie urgent de un vehicul politic, altfel își pierde substanța de lider al orașului

 

Scenariul anticipatelor a picat

În ultimele săptămâni, în mediul politic ieșean s-a vehiculat ideea unei coaliții a forțelor de dreapta cu un singur scop, cel anti-PSD. Iar portstindardul luptei urma să fie tocmai Mihai Chirica, exclus în februarie din PSD.

În primul rând, Chirica are nevoie de majoritate în Consiliul Local, altfel e blocat, fără puterea de a-și impune proiectele. Acum, configurația e: PSD – 14 consilieri, PNL – 8, ALDE – 2, PMP – 2, Independent – 1. Pentru majoritate simplă sunt necesare 14 din cele 27 de voturi. Inițial, așa cum a insinuat public de mai multe ori chiar primarul, s-a mers pe varianta dizolvării Consiliului Local și a alegerilor anticipate. Neîntrunirea timp de două luni consecutiv a CL era articolul de lege ce urma a fi invocat. Alegerile ar fi adus un rezultat mai slab pentru PSD, surse din siajul primarului afirmând că există un sondaj potrivit căruia social-democrații ar fi luat doar 11 mandate față de 14 în prezent. Adică, primarul ar fi încercat să facă majoritate cu toate celelalte formațiuni, izolând PSD în opoziție.
Însă planul a căzut pentru că CL nu poate fi dizolvat atât de simplu. Reglementările în vigoare sunt anevoioase, durează mult în timp. Practic, s-ar putea ajunge la dizolvarea doar după ce se vor fi consumat și listele de supleanți.

Primarul, motiv de zâzanie în PNL
Însă discuțiile dintre PNL și Chirica au fost autentice, confirmate inclusiv de surse din rândul liberalilor. „Partidul s-a rupt, unii care au cerut să se bată palma cu Chirica, ceilalți care au solicitat să rămânem în Opoziție și față de Chirica și față de PSD. Planul anticipatelor a căzut, dar subiectul venirii lui Chirica în PNL nu a fost abandonat de toți cei cu putere de decizie”, a afirmat o sursă liberală.

Pe scurt, subiectul „Chirica” a adus PNL Iași pe-un butoi de pulbere, divizând o filială care oricum nu era din cale-afară de unită. „Pentru mine este un non-subiect venirea domnului Chirica în PNL. Nu a existat nicio discuție pe această temă într-un for statutar al Partidului Național Liberal. Această zvonistică ce persistă de ceva vreme cred că face rău PNL”, a declarat Marius Bodea, șeful PNL pe municipiu.

Marius Ostaficiuc îi păzește pe consilierii locali PSD ca pe ouă

 

Primarul a oferit un post de vice

Discuțiile PNL-Chirica ar fi avansat inclusiv pe numiri în Consilii de Administrație la societățile subordonate Primăriei sau pentru fixarea unui liberal la vârful Executivului. „Am auzit despre discuțiile dintre primarul Chirica și PNL, cu oferirea unui post de viceprimar unui liberal. Mă miră că dl. Chirica a ajuns să negocieze postul de viceprimar ocupat acum de Gabriel Harabagiu, cumătrul său”, a declarat Marius Ostaficiuc, președintele executiv al filialei municipale a PSD. Acesta a adăugat că echipa de consilieri locali a PSD rămâne unită.
În aceste condiții, PSD va impune ritmul în Consiliul Local. Dar deocamdată trebuie să rezolve două chestiuni de efectiv: intrarea în CL a lui Mihail Gavril în locul lui Dumitru Marcel Istrate (demisionar) și alegerea unui nou viceprimar în locul lui Gabriel Harabagiu. Acest lucru se va întâmplă după ce instanța se va pronunța asupra excluderii lui Harabagiu din PSD. Dacă acesta rămâne în afara partidului, PSD va desemna un alt consilier pentru postul de viceprimar. Dacă instanța decide că excluderea nu a fost statutară, Harabagiu rămâne pe loc.

„Nu avem niciun motiv să primim în rândurile noastre un pesedist sadea, cum este dl. Chirica, care pozează în fals dizident și care, cel mai important, se manifestă, prin toate acțiunile sale în calitate de primar ca un super pesedist: pune pumnul în gură celor care îi contestă acțiunile, este în cârdășie cu rețele de interese obscure, conduce Primăria într-un mod netransparent, cheltuie banii publici prin licitații cu dedicație și, cel mai important, ține Iașul în loc prin lipsă de competență. PNL nu s-a transformat în sanitarul politicii românești, să culeagă ceea ce aruncă alții.”
Marius Bodea, deputat, șeful organizației municipale a PNL Iași



PSD va impune ritmul în CL
În economia votului important e cum vor juca și cele două partide mici, PMP și ALDE. Fiecare are câte doi consilieri locali. Teoretic, ALDE se află în alianță cu PSD, deci cele două voturi ar putea fi trecute în contul PSD. Însă, Radu Botez este viceprimar, lucrează zi de zi cu Chirica, iar votul său nu e tocmai securizat de coaliție.

În aceste condiții, PSD ar putea lua în calcul demararea de negocieri cu PMP căruia i-ar putea oferi atât un post de viceprimar (cel al lui Botez) cât și unul de vicepreședinte la Consiliul Județean (Alin Aivănoaei, PMP în locul lui Victor Chirilă, ALDE).
Deci, în lipsa alegerilor anticipate care par o pistă abandonată, PSD, oricum majoritar în CL, își poate asigura un plus matematic consistent fie cu ALDE (pe modelul coaliției naționale), fie cu PMP (prin renunțări la câteva posturi cheie). În ambele variante, primarul Mihai Chirica, cu sau fără PNL, va fi lipsit de voturile majorității din Consiliul Local.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30