fbpx
 

Telekom: una vorbeşti, alta îţi pune în contract


Modalitate de colaborare cu o mare firmă din România: îi dai degetul şi-ţi ia mâna. Ieşeanul Daniel Hristea s-a fript de mai multe ori în relaţia cu operatorul de telefonie Telekom. Cel mai recent, a cerut prelungirea contractului pe un an şi s-a trezit în acte cu doi. Abonamentul era de 6 euro, Telekom i-a trecut 6,60 euro după ce i-a inclus un antivirus pe care nu l-a solicitat. Hristea aşteaptă ca Protecţia Consumatorului să-i facă dreptate.

 

Un ieşean acuză faptul că a fost păcălit de o mare firmă de telecomunicaţii. Daniel Hristea era un client fidel al firmei Telekom şi, după ce s-a hotărât să-şi prelungească abonamentul de telefonie mobilă, a ajuns să regrete amarnic această decizie. Pe lângă faptul că acest contract a fost prelungit pe doi ani şi nu un an, aşa cum a solicitat el, Hristea s-a pricopsit şi cu o extraopţiune pe care nu şi-a dorit-o şi nici măcar nu o poate folosi.

Pachetul rătăcit

Dorind să-şi prelungească înţelegerea cu Telekom, Daniel a sunat la firmă la începutul lunii mai. A solicitat prelungirea contractului pentru o perioadă de un an şi a luat un telefon bonus. „Eu eram client de 10 ani la ei şi am solicitat prelungirea abonamentului de 5 euro pentru 12 luni. Mi s-a spus că abonamentul cel mai mic este acum de 6 euro. Am acceptat această variantă şi am luat şi un telefon Nokia 150, la ofertă“, spune Daniel Hristea.

A aşteptat timp de aproape o săptămână şi, văzând nu primeşte niciun colet de la Telekom, pe 9 mai a sunat din nou. „Am vorbit cu Alexandru Cristea, şi mi-a spus că firma de curierat DPD a returnat coletul la ei, fără să specifice motivul returnării. Am cerut din nou să-mi trimită coletul, în condiţiile precizate în urmă cu o săptămână“, adaugă Daniel.

Surpriza din colet

După alte câteva zile de aşteptare, ieşenul a primit coletul de la DPD, fără a avea dreptul să verifice ce este înăuntru. Ba mai mult, angajatul de la firma de curierat l-a avertizat pe Hristea că prin semnarea de primire îşi asumă înţelegerea cu Telekom.

În momentul în care a desfăcut coletul, Daniel a citit contractul, dar nu a găsit nicăieri precizată perioada pentru care a semnat noul contract. Mai mult, a constatat că în noul contract suma este de 6,60 euro. „Cei 60 de eurocenţi în plus erau pentru un antivirus oferit de cei de la Telekom, doar că acel telefon este monocolor şi nu suportă Internet. Deci eu trebuie să plătesc pentru ceva ce nici nu am cerut şi nici nu pot folosi. Am citit de mai multe ori contractul, dar nu am găsit nicăieri precizată perioada pentru care este prelungit“, precizează tânărul.

Nervii lui Hristea au fost puşi la grea încercare

 

Formularul invocat nu exista

Pentru a afla de ce i s-a dat acea opţiune de antivirus, Daniel a sunat din nou la Telelom pe 17 mai. Cu această ocazie, ieşeanul a aflat că perioada contractuală este de 24 de luni şi nu 12 luni, aşa cum solicitase el. „Am vorbit cu Ioana Radu, de la Telekom, şi i-am spus că nu sunt de acord cu aceste condiţii contractuale şi nici cu faptul că mi s-a impus o extraopţiune pe care oricum nu o pot folosi. Le-am spus că mă voi adresa OPC-ului (Protecţia Consumatorului n.r.) şi atunci mi s-a comunicat că pot solicita rezilierea contractului prin intermediul formularului primit. Doar că eu nu am primit niciun formular în coletul de la ei“, zice tânărul.

Daniel a făcut o plângere la Telekom şi i s-a transmis că va primi formularul de returnare a coletului. De asemenea, i s-a comunicat că a fost dezactivată extraopţiunea de 60 de eurocenţi.

Pus să returneze totul pe banii lui

Neprimind formularul de Telekom, Daniel Hristea s-a interesat la firma de curierat şi a aflat că returnarea coletului se va face pe cheltuiala lui şi că nu are nicio garanţie că Telekom va anula contractul. „Cei de la DPD mi-au spus că, atâta timp cât solicitarea nu vine din partea Telekom, atunci eu sunt bun de plată. De asemenea, mi-au zis că au avut foarte multe cazuri de clienţi care au returnat colete la Telekom şi s-au trezit că au rămas şi fără produsele returnate şi cu contractele valabile în continuare“, menţionează Daniel.

În aceste condiţii, ieşeanul a sunat din nou la Telekom şi a stat de vorbă cu Alexandru Cristea, cel pe care îl consideră responsabil de situaţia creată. „A recunoscut că a greşit şi că a trecut 24 de luni în loc de 12 luni. Mi-a spus că, într-adevăr, trimiterea coletului la ei se va face din banii mei, urmând ca ei să-mi returneze acea sumă, fără a specifica însă cum exact vor face asta. I-am solicitat să stau de vorbă cu un superior pentru că fie este incompetent, fie a greşit în mod intenţionat. Mi-a zis că voi fi sunat de altcineva de la Telekom, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat“, povesteşte tânărul.

Plângere la Protecţia Consumatorului

Nemulţumit că nu a mai primit niciun semn de la Telekom, Daniel a sesizat Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Iaşi. „Am trimis prin e-mail toate actele la OPC. De acolo mi s-a transmis că au primit reclamaţia mea şi că voi primi un răspuns între 15 şi 30 de zile. Mie mi-a expirat deja vechiul contract şi de o săptămână a intrat în vigoare noua înţelegere. Sunt foarte curios cum vor rezolva cei de la Telekom problema", conchide Daniel Hristea.

 

Telekom este acuzat că a recidivat

 

Păcălit şi altă dată

Ieşenul susţine că, în urmă cu trei ani, a mai avut probleme cu firma Telekom. „În 2015, tot la o prelungire de contract, cei de la Telekom mi-au băgat în contract o extraopţiune pe care eu nu o solicitasem. După ce m-am chinuit timp de câteva luni să dau de ei, până la urmă, au scos acea extraopţiune. Am crezut că lucrurile s-au schimbat, dar se pare că m-am înşelat. Ei în continuare bagă extraopţiuni pe care clientul nu le cere. Sper ca măcar alţii să nu fie păcăliţi aşa cum am păţit eu“, zice Daniel Hristea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: