fbpx
 

Ce pensii speciale vor lua aleșii locali: Adăscăliței – 6.000 de lei!


Cadoul PSD pentru primari și președinți CJ e ca dopajul interzis în perspectiva alegerilor. Noul Cod administrativ, votat de comisii și propus în plenul Parlamentului, oferă pensii speciale de mii de lei pentru şefii din primării şi consilii judeţene. Simirad ar putea primi 9.800 de lei brut pe lângă pensia de acum, iar Lucian Flaişer circa 9.000 de lei. În schimb, fostul primar Nichita sare de pe listă dacă va fi condamnat penal definitiv.



Campionii pensiilor speciale pe Iaşi vor fi Constantin Simirad şi Lucian Flaişer. Dacă modificările la Codul administrativ vor trece de votul în plen, Simirad, cu două mandate întregi de primar şi încă unul de preşedinte de Consiliu Judeţean (CJ) va primi în plus, ca pensie specială, încă aproximativ 9.800 lei brut. Lucian Flaişer, fost vicepreşedinte de CJ timp de un mandat şi preşedinte pentru alte două ar putea primi încă 9.400 lei la pensie.

La primarii de comune, cea mai mică pensie specială pentru un singur mandat va fi de 1.400 de lei în cazul localităţilor cu mai puţin de 3.000 de locuitori. „Peste 115 milioane de euro pe an”, a spus Florina Presadă, senator USR, că va fi efortul bugetar pentru plata acestor pensii speciale.

Obligatoriu: mandat întreg

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ a adoptat, pe 6 iunie, un amendament care prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate. Pensia specială se cumulează cu alt tip de pensie. Nu vor beneficia de indemnizaţiile speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni. Iar mandatul trebuie să fie întreg, fără nicio zi lipsă.
O altă prevedere din articolul adoptat prevede: „Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.

Una albă, alta neagră: Simirad ar putea lua banii, Nichita are o problemă cu dosarele penale

 

Cum se stabileşte pensia
Calculul este relativ simplu. Salariul fiecărei funcţii se stabileşte potrivit unui coeficient (care ţine cont de rangul localităţii şi de populaţie) care se înmulţeşte cu salariul minim brut care acum este de 1.900 de lei. Spre exemplu, salariul primarului Iaşului este acum de 1.900 lei înmulţit cu coeficientul 9, al doilea cel mai mare după cel al primarului general al Capitalei. Deci, salariul primarului ieşean este de 17.100 lei brut, lunar. Pentru a calcula pensia aferentă unui singur mandat de primar înmulţim această sumă cu 48 de luni câte sunt în cei patru ani, iar apoi aplicăm coeficientul de 0,4%. Reiese că persoana care îndeplineşte timp de un mandat neîntrerupt funcţia de primar al Iaşului va lua în plus la pensie 3.283 lei. Constantin Simirad are două mandate, plus încă unul în fruntea Consiliului Judeţean care este identic cuantificat. Poate ajunge, aşadar, la o pensie specială de peste 9.800 de lei brut care se adaugă la cea pe care o primeşte deja.


Nichita, marele pierzător

În clasamentul pensiilor speciale, dacă acestea vor fi aprobate de Parlament, Simirad va fi secondat de Lucian Flaişer fost preşedinte (două mandate) şi vicepreşedinte (un mandat) la Consiliul Judeţean. Acesta ar urma să primească în plus peste 9.000 de lei.
Un câştig important suplimentar ar urma să obţină şi Vasile Dumitriu, fost viceprimar timp de două mandate între 1992 – 1996 şi 1996 – 2000. Acesta ar urma să încaseze, ca pensie specială, încă aproape 6.000 de lei brut. Dumitriu s-ar fi putut duce spre 9.000 de lei, adică trei mandate, dacă în 2003 n-ar fi fost obligat să renunţe la postul de viceprimar pentru a-i face loc pe această poziţie lui Gheorghe Nichita, ajuns ulterior primar interimar prin plecarea lui Simirad ca ambasador în Cuba.
Gheorghe Nichita nu va putea beneficia de prevederile acestui act normativ dacă va rămâne cu condamnarea din dosarul de corupţie. Acesta a primit patru ani de închisoare cu executare la Tribunalul Bucureşti, însă a atacat decizia. Nichita ar fi beneficiat de o pensie specială echivalentă a două mandate pline de primar, adică peste 6.400 de lei.

 

„USR e singurul partid care propune eliminarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Codul ne va costa 115 milioane euro pe an, conform calculelor noastre, pensiile pentru aceştia”, Florina Presadă, senator USR, membră a Comisiei speciale pentru Codul Administrativ

 

Şi primarii de comune dau lovitura

Alţi beneficiari ar putea fi Constantin Adăscăliţei (un mandat de viceprimar şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean) cu 6.000 de lei, Nicolae Ivanciu, Victor Chirilă (ca vicepreşedinţi de CJ) şi Romeo Olteanu ca fost viceprimar (2008 – 2012), fiecare cu o pensie specială brută de aproape 3.000 de lei. „Nu ştiu exact calculele. Mi se par cam mari sumele. Însă, e ok când primeşti, când ţi se ia e o problemă”, a spus Romeo Olteanu, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Acesta va beneficia doar de mandatul de viceprimar, nu şi de cel actual. Pentru că la CJ, în poziţia de vice, a ajuns la 5-6 luni de la alegerile locale, deci nu va avea un mandat întreg.
Şi în cazul primarilor de comune, pensiile speciale vor fi consistente. Un singur mandat la cea mai mică primărie din judeţ (sub 3.000 de locuitori) îi va aduce primarului o pensie specială de aproape 1.500 lei. Sumele cresc pe măsură ce şi comunele sunt mai mari: 1.800 de lei pentru cele cu populaţie între 5.000 şi 10.000 locuitori, 2.000 de lei la o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 20.000 de locuitori şi aproape 2.200 lei pentru comunele între 20.001 şi 50.000 locuitori.

Spre exemplu, Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi, este la al treilea mandat. Dacă îl va finaliza şi legea se va aproba, acesta ar urma să aibă o pensie specială de aproape 4.500 lei. „Până nu se publică în Monitorul Oficial, nu mă interesează. Am alte probleme pe cap, nu pensiile”, a spus Aştefanei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: