fbpx
 
Familia Zlate tocmai a trucat o licitaţie din fonduri europene

Familia Zlate tocmai a trucat o licitaţie din fonduri europene


Banii Uniunii Europene sunt furaţi la Iaşi: lipsa concurenţei a adus o economie de 17.000 de lei la 1 milion de lei. Face Zlate licitaţie în 2014 din bani europeni pentru construirea unui centru de afaceri. Unic ofertant: Apetrei care ia 46 de milioane de lei. Luna mai 2018: alte fonduri europene pe mâna lor, pentru o sală de fitness: câştigă tot Apetrei, tot unic ofertant, cu o firmă înfiinţată cu câteva zile mai devreme, în Republica Moldova.

 

Fosta directoare de la SC Terom SA Iaşi, Viorica Zlate, şi soţul acesteia, Vasile Zlate, au obţinut fonduri europene printr-un contract pentru o sală de fitness, unul dintre contracte fiind de aproximativ un milion de lei.

Reţeta aplicată de familia Zlate a fost una simplă. Au înfiinţat o societate comercială pe care au vândut-o unui interpus. Au schimbat obiectul de activitate şi au făcut o sală de fitness. Au accesat fonduri europene şi licitaţia de achiziţionare de echipamente pentru sala de fitness a fost câştigată de o firmă înfiinţată la Chişinău de un alt interpus cu care au mai lucrat pe astfel de proiecte. Aşa au ajuns soţii Zlate să-şi vândă singuri echipamentele şi să ia fondurile europene.

Cum a funcţionat „afacerea“

Familia Zlate a înfiinţat în 2015 firma Topvas SRL, care avea ca obiect de activitate creşterea animalelor. În mai 2017, asociat unic al firmei a devenit Victoria Zaharia, din Dâmboviţa, tot atunci fiind introdus ca domeniu „Activitatea bazelor sportive“, cu punct de lucru în Calea Chişinăului nr. 29. Exact la acea adresă Zlate a ridicat un centru de afaceri din fonduri europene, prin intermediul firmei JAD Group SRL, lucrările fiind încredinţate firmei Apetrei Building Construct ce-i aparţine lui Alexandru Mihai Apetrei.

 

Zlate junior are motive de bucurie: i-a ieşit afacerea via Republica Moldova (foto mic)

 

Din nou Apetrei

Recent, firma Topvas SRL a obţinut un contract de finanţare pentru implementarea proiectului „Achiziţii echipamente pentru sală de fitnes“. Proiectul este finanţat prin în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Programul Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii Prioritatea de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri. Valoarea proiectului este de 1,3 milioane de lei, din care 1,1 milioane lei nerambursabili. Cea mai mare parte, 1,08 milioane lei, a fost repartizată pentru achiziţia de echipamente.

Neprimind nicio ofertă până pe 2 mai anul acesta, firma Topvas a prelungit termenul de depunere a ofertelor. Pe 4 mai, acelaşi Apetrei de mai sus a înfiinţat la Chişinău firma Sport Fitness Classic, iar peste câteva zile a depus singura ofertă, ce a şi fost declarată câştigătoare. Practic, prin intermediul unor interpuşi, Zlate a pus mâna pe milionul de lei din fonduri europene. Nici unul dintre membrii familiei sau Apetrei nu a putut fi contactat.

Probleme cu Fiscul

Vasile Zlate a obţinut în urmă cu câţiva o finanţare nerambursabilă de la Ministerul Dezvoltării Regionale prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR-NE) pentru derularea proiectului care are denumirea „Înfiinţare structură de sprijinire a afacerilor în vederea valorificării potenţialului material şi uman al municipiului Iaşi prin modernizare clădire existentă şi amenajări interioare“. În acest caz, Fiscul s-a autosesizat după ce firma JAD Group SRL a solicitat rambursarea sumei de 331.616 lei reprezentând TVA. După verificările celor de la Finanţe, s-a stabilit că firma trebuie să plătească 2.867.320 lei pentru că a plătit TVA către alte cinci firme care aveau acelaşi sediu social pe Calea Chişinăului nr. 29.

Condamnaţi pentru matrapazlâcuri

Fiul Vioricăi Zlate, Lucian, a fost condamnat în luna martie a acestui an de magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi la pedeapsa rezultantă de cinci ani şi cinci luni de închisoare, pentru înşelăciune în formă continuată, în timp ce prietena sa, Florentina Mişoagă, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare, dar cu suspendarea executării, pentru complicitate la înşelăciune.

Vasile Zlate a fost condamnat tot la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare.

Conform anchetatorilor, familia Zlate ar fi păcălit companiile bucureştene SC Motoractive IFN SA, SC Romexterra IFN Bucureşti, în prezent SC Socului Credit & Finance IFN SA şi SC Credit Europe Leasing IFN SA cu suma totală de peste 700.000 de lei. Instanţa a obligat familia Zlate la plata unor despăgubiri în valoare totală de 706.732,84 lei şi 23.441,68 euro.

Pentru unele acuzaţii, magistraţii au dispus încetarea procesului penal, ca urmare a faptului că faptele s-au prescris. Decizia nu este definitivă.

 

Zlate este faimos în Iaşi pentru bolidul Ferrari pe care îl deţine

 

Aroganţe cu poliţia

Lucian Zlate pare a fi în război total cu poliţia ieşeană. Recent, acesta le-a dat bătăi de cap poliţiştilor de la Rutieră.

Aflat la volanul Ferrari-ului său şi observând că în spate se află o maşină de poliţie, Zlate a început să tragă de volan stânga-dreapta, trecând de pe o bandă pe alta fără să semnalizeze.

Poliţiştii au activat semnalele acustice şi luminoase şi l-au oprit pe Zlate în apropierea Universităţii. Vizibil iritat după ce l-a recunoscut pe unul dintre poliţişti, care îi făcuse dosar penal surorii sale cu câţiva ani în urmă, Zlate a refuzat să le ofere documentele, cerând să fie amendat pentru lipsa actelor. De asemenea, nu a vrut să sufle în etilotest şi le-a cerut poliţiştilor să îl ducă la spital pentru probe, bazându-se pe faptul că oamenii legii nu vor dori să piardă timpul acolo. Poliţiştii l-au iertat pe Zlate de amenda de 200 de lei pentru nesemnalizare. După jumătate de oră, Zlate a încercat din nou să-i provoace pe poliţişti, însă aceştia nu i-au intrat în joc.

Cel mai recent, Zlate a scăpat de alt dosar penal întocmit după ce s-a bătut în traffic. Atât el, cât şi oponentul şi-au retras plângerile.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: