fbpx
Print this page
Rămâne cum a stabilit Chirica: „no money” pentru fotbal

Rămâne cum a stabilit Chirica: „no money” pentru fotbal


Poli II nu se mai înființează. Primăria dă bani la popice, șah și gimnastică ritmică. Şefii de la CSM Politehnica Iaşi au sperat ca Primăria să finanţeze măcar o echipă a doua care să activeze în Liga a III-a. Era nevoie de 150.000 de euro, dar primarul Chirica a spus din nou „pas”.  

 

În condiţiile în care situaţia primei echipe a CSM Politehnica Iaşi pare că s-a rezolvat pentru moment prin venirea directorului-investitor Horia Sabo, oficialii clubului ieşean au încercat să obţină de la Primăria Iaşi fonduri pentru înfiinţarea unei „echipe a doua”.

Loc primit automat

În ciuda răspunsului favorabil primit din partea Federaţiei Române de Fotbal, care i-a asigurat un loc echipei secunde a Politehnicii în viitorul sezon al Ligii a 3-a, acest lucru este aproape imposibil de îndeplinit. „Avem mulţi tineri talentaţi. Am făcut şi acel trial cu jucători tineri de la echipele din Iaşi şi din judeţele învecinate şi am identificat mulţi jucători valoroşi care ar fi putut creşte într-un termen scurt evoluând în liga a III-a. Am discutat şi la Federaţie şi ni s-a dat un răspuns favorabil, echipele de primă ligă putând înscrie echipa a doua în liga a III-a. Mai rămăsese ca Primăria să ne asigure bugetul“, spune preşedintele clubului ieşean, Adrian Ambrosie.

 

Doar juniorii mai speră să primească finanţare de la Primărie, dar nimic nu e sigur

 

„Se caută soluţia legală”

Pentru un prim sezon în a treia ligă, echipa a doua, care ar fi fost pregătită de actual secund al Politehnicii, Adrian Kereszy, ar fi avut nevoie de o sumă infimă comparativ cu bugetul pe care l-a asigurat până anul trecut, în toamnă, Primăria pentru clubul de primă divizie. „Am făcut nişte calcule «la sânge» şi cred că un buget de 150.000 de euro ne-ar fi permis să rămânem în Liga a III-a în primul sezon. Cu un buget de 200-250.000 de euro, am fi putut aduce tineri şi mai valoroşi, care să facă pasul şi mai repede la prima echipă. Cum Adi (n.r. – Adrian Kereszy) şi-a manifestat dorinţa de a pregăti această formaţie, ar fi putut ţine permanent legătura cu Flavius Stoican“, precizează Ambrosie.

Proiectul a fost prezentat primarului Mihai Chirica, însă deocamdată nu s-a dat niciun răspuns. „Primarul ne-a transmis că este de acord cu această finanţare, doar că nu a găsit încă soluția legală“, adaugă şeful grupării ieşene.

Fără jucători profesionişti?!

Problema adusă în discuţie de primarul Chirica a fost o prevedere în care se precizează că finanţarea se poate face doar pentru o echipă de amatori. „Ar trebui să nu avem jucători profesionişti. Este imposibil, pentru că la noi jucătorii au contract. Amatori sunt doar la Liga a IV-a şi a V-a. De la Liga a III-a, jucătorii au contract şi statut de jucător profesionist. Este o chichiţă legală care face ca Primăria să nu ne dea banii“, menţionează Ambrosie.

Accentul pe prima echipă

În condiţiile în care în această vară a venit un nou acţionar la echipă, iar mai mulţi jucători, aduşi vara trecută de fostul investitor, au plecat, apele sunt destul de tulburi. „Suma necesară nu este foarte mare, dar trebuie să avem timp să ne organizăm. Poate dacă am fi continuat cu Fotbal Hebdo, am fi avut acum echipa a doua. Plecarea unui număr mare de jucători şi venirea unui nou investitor au făcut ca atenţia noastră să fie, în primul rând, pe organizarea primei echipe. În plus, un răspuns la Federaţie privind echipa a doua trebuie dat în această lună. Este aproape imposibil că în noul sezon să putem înscrie echipa a doua în Liga a III-a“, susţine şeful grupării din Dealul Copoului.

 

„Este o chichiţă legală care face ca Primăria să nu ne dea banii”, Adrian Ambrosie, preşedinte CSM Politehnica Iaşi

 

Speranţe pentru Centrul de Copii şi Juniori

Ambrosie speră ca municipalitatea să susţină măcar Centrul de Copii şi Juniori, dacă nu mai dă bani la prima echipă. „Purtăm în continuare discuţii cu Primăria ca să susţină acest centru. Ne-ar prinde bine şi un ajutor pentru grupele mici, care nu au contracte de jucători profesionişti. În plus, am vrea ca acele echipe să se poată pregăti pe Stadionul «Abator». Acolo, Federaţia ne-a promis o investiţie de 250.000 de euro într-un teren sintetic. A rămas ca firma Citadin SA să asigure stratul de beton pe care să fie pus gazonul sintetic. Nu ştiu, sincer, de ce acest proiect nu a fost realizat“, se plânge Ambrosie.

Pe ce dă bani, totuşi, Primăria

După ce Iaşul a pierdut echipele de rugby şi baschet masculin din cauza sistării finanţării de la Primărie, Mihai Chirica a decis să susţină şahul, popicele, gimnastica ritmică şi halterele, sporturi care nu atrag nici măcar spectatorii care veneau la un meci al echipei de baschet.

Pentru perioada iulie-decembrie 2018, municipalitatea va acorda suma de 20.000 de lei Asociaţiei RISEI, care va derula în perioada 6 iulie-21 decembrie proiectul „Performanţă naţională cu perspectivă europeană în karate-ul tradiţional ieşean”. Asociaţia „Al. I. Cuza” va primi 10.000 lei pentru proiectul „Cuza pentru România 100”, în perioada 10 iulie – 20 decembrie.

Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi va obţine finanţare pentru două evenimente: finala Campionatului Naţional pe Echipe Juniori 2018, ce va avea loc între 10 şi 31 iulie, cu o alocare de 20.000 de lei, respectiv Festivalul Internaţional de Şah „Mihail Sadoveanu”, ediţia a XXXIII-a, în perioada 1–31 august, cu o alocare bugetară de 60.000 de lei.

Asociaţia Judeţeană de Gimnastică Ritmică va primi 10.500 lei pentru organizarea unor acţiuni pentru promovarea gimnastelor ieşene, iar

Clubul CFR 70.000 de lei pentru trei evenimente.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare