Iulia Scântei: Guvernul PSDragnea compromite șansele României de a găzdui la București, Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări”

Iulia Scântei: Guvernul PSDragnea compromite șansele României de a găzdui la București, Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări”

Guvernul Dragnea-Dăncilă pune în pericol angajamentele internaționale asumate de România în domeniul cooperării regionale blocând acțiuni importante din agenda politicii externe a Președintelui României, programate în anul 2018, precum Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări” și o serie de evenimente din agenda celor dedicate Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Sumele necesare organizării la București a Summit-ului „Inițiativei celor 3 mări” au fost aprobate de Parlamentul României prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Totodată, Guvernul nu poate invoca că nu cunoaște agenda de politică externă a României întrucât anunțul privind organizarea acestui summit la București în luna septembrie a acestui an a fost făcut încă de anul trecut din luna iulie, la precedentul summit de la Varșovia. Țările membre ale „Inițiativei celor 3 mări” din regiunea mărilor Baltică, Neagră și Adriatică, au acceptat la summit-ul de la Varșovia, inițiativa Președintelui Klaus Iohannis ca România să găzduiască la București reuniunea anuală din 2018.

Până în prezent, conform datelor comunicate de ministrul afacerilor externe, au confirmat prezența la Summit-ul de la București, 9 din cei 12 președinți ai țărilor membre, fiind așteptați să participe și alți înalți oficiali precum Vicepreşedintele SUA, Mike Pence și Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Dacă o decizie politică internă a Guvernului României precum cea privind rectificarea bugetară negativă a bugetului Administrației Prezidențiale va compromite sau chiar va anula organizarea acestui summit la București, anumite interese economice ale României pe termen mediu și lung vor fi afectate de lipsa de viziune politică a Guvernului Dragnea - Dăncilă.

Dacă Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări” nu se va mai organiza la București în acest an românii vor pierde șansa a avea aproximativ 900 de kilometri dintr-o autostradă transfrontalieră numită Via Carpatia!

Cele 12 țări membre ale „Inițiativei celor 3 mări” își doresc proiecte regionale majore de dezvoltare economică având ca obiectiv principal conectivitatea infrastructurii în special pe axa Nord - Sud în cele trei domenii strategice: transport, energie și digital.

Pe teritoriul României, traseul Via Carpatia nu va ajunge și prin Moldova, din păcate, dar este inadmisibil ca un Guvern să saboteze indirect, prin instrumentul unei rectificări bugetare negative, șansa ca România să beneficieze de un traseu național al acestei autostrăzi transfrontaliere, care poate avea între 462km și 936km. O rută extinsă față de traseul inițial pentru Via Carpatia ar putea fi discutată și aprobată în cadrul Summit-ului de la București.

Probabil că premierul Viorica Dăncilă nu a fost informat corect și nu știe că anul acesta, în luna martie, autoritățile județene din Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș au semnat protocoale de colaborare pentru realizarea anticipată a drumurilor componente ale Via Carpatia și aceleași autorități așteaptă cu interes deciziile Summit-ului de la București de luna viitoare în care să se identifice și resursele de finanțare ale acestui proiect ambițios de infrastructură rutieră majoră.

Dacă Summit-ul „Inițiativei celor 3 mări” nu va mai avea loc la București, firmele românești și antreprenorii români vor pierde oportunități reale de dezvoltare și de investiții: de acest summit depind negocierile pentru finalizarea gazoductului BRUA, proiect deosebit de important pentru România în ceea ce privește diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale și securitatea alimentării cu gaze a României. Mai mult, România va pierde șansa de a găzdui la București, sediul unui Fond al Celor Trei Mări, preconizat a se înființa în viitor, după modelul altor fonduri internaționale regionale care ar urma să aloce granturi pentru finanțarea proiectelor din domeniul cultural, educațional, de cercetare sau turistice, precum și a programelor individuale de mobilitate.

Nu am mai văzut nicăieri în Europa vreun stat în care propriul Guvern să aibă un comportament politic atât de nociv și să adopte deliberat măsuri împotriva interesului propriilor cetățeni. 

Dacă Guvernul Dragnea- Dăncilă va continua șantajul politic prin blocarea fondurilor destinate organizării Summitului și va adopta rectificarea bugetară în forma pe care a anunțat-o primul ministru, devine o certitudine că această guvernare nu este în interesul românilor și al României, iar primul ministru Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze. 

 

Iulia SCÂNTEI,

Senator PNL

Comisia specială comună pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Go to top