fbpx
 

Coșmar în Iași: casă între două blocuri pe Moara de Vânt


În zonă de case, tihna de un secol a locuitorilor a fost distrusă de rechinii imobiliari. La blocul construit de Radu Băcăoanu există de doi ani sentință definitivă de demolare, dar Primăria nu o pune în executare. Locuitorii de pe Valter Mărăcineanu spun că alături se mai pregătește construcția unui bloc. În Moara de Vânt n-au fost niciodată decât case. Acum, echilibrul e distrus din cauza inexistenței PUG, iar locuitorii îl arată cu degetul pe primarul Chirica: „El este vinovat”.

Un ieșean trăiește un adevărat coșmar de câțiva ani. Florin Popa, care are o casă pe strada Valter Mărăcineanu nr. 7, s-a luptat timp de câțiva ani în instanță cu Radu Băcăoanu din cauza unui bloc construit chiar lângă locuința sa. După câțiva ani de procese, bărbatul a obținut în instanță demolarea construcției ilegale. Doar că necazurile sale nu s-au oprit aici. Acum, în cealaltă parte a casei sale a cumpărat teren un alt dezvoltator imobiliar, iar Popa susține că și acesta vrea să construiască un bloc de locuințe.

Autorizație de desființare

În luna august a acestui an, Cristian Paul Gavril a obținut de la primărie o autorizație pentru desființarea unei lucrări pe terenul recent achiziționat.

„Pe 8 august a primit autorizația și în mai puțin de două săptămâni a demolat casa care era pe acel teren și a defrișat tot. Avea termen până în august 2019, dar s-a grăbit să curățe terenul pentru a construi. Din câte am înțeles, a plătit peste 150.000 euro pentru acest teren. Cred că niciun om normal nu dă atâta pe un teren doar pentru a-și construi o casă. E clar că el vrea să facă aici bloc. Am înțeles că dumnealui este muzicant și mai are niște pensiuni și clădiri în Iași. A ales această zonă pentru că aici are toate utilitățile și îi este foarte ușor să se branșeze“, se plânge Florin Popa.

Florin Popa arată spre terenul pe care dezvoltatorul spune că va construi „ce îl va lăsa Primăria”. Și îl va lăsa…

Doar case în zonă

Bărbatul se teme că după anii grei de procese cu Radu Băcăoanu vor urma alți ani de procese cu noul dezvoltator.

„Regimul juridic și destinația zonei este pentru case. Infrastructura nu permite construirea de blocuri. În plus, nu are loc unde să facă parcare. Nu mai spun de zgomotul și praful care va fi aici dacă face bloc. Am înțeles că domnul Gavril a depus la primărie o cerere pentru construcția unei clădiri de P+2. Dacă i se aprobă acest lucru, practic este aceeași poveste ca în cazul Băcăoanu. Sincer, nu vreau să o iau de la capăt cu procesele“, zice disperat bărbatul.

„Doar nu o să plantez flori!“

Contactat telefonic, Cristian Gavril a confirmat că pe terenul situat lângă proprietatea lui Florin Popa vrea să construiască.

„Am cumpărat pentru a construi, doar nu o să plantez flori! Eu am depus cerere la Primărie și, în funcție de ce va decide primăria, aia voi construi. Îl asigur pe domnul Popa că nu voi încălca legea. Dacă Primăria îmi dă voie să construiesc un duplex, voi construi un duplex, dacă voi primi autorizație pentru P+2, voi face P+2. Eu intențioenz să mă mut acolo și nu vreau să mă cert cu vecinii. Există posibilitatea nici să nu construiesc acolo nimic și să vând terenul. Nu am luat încă o decizie definitivă și lucrurile se pot schimba“, susține Cristian Gavril.

 

Blocul ridicat până la etajul 2 de Băcăoanu stă cu mustățile ridicate de doi ani. Alături, e casa lui Florin Popa, care obținuse ordinul de demolare

Hotărâre definitivă, nepusă în aplicare

Florin Popa continuă războiul cu Radu Băcăoanu deoarece blocul ridicat de acesta nu a fost încă demolat. Atât Tribunalul Iași, cât și Curtea de Apel Bacău, au dat hotărâri prin care s-a decis anularea autorizației de contrucție și certificatul de urbanism pentru construcția din str. Valter Mărăcineanu nr. 5A. În plus, s-a dispus demolarea construcției ilegale.

„Toate documentele au fost eliberate fraudulos. Marea golănie a fost acordarea unei autorizații pentru construirea de locuințe colective P+2. Nu mai spun că au fost încălcate o groază de reguli în ceea ce privește construirea. El ceruse racord la gaz pentru o butelie și pentru o centrală, dar a tras conductă de doi țoli. Nu mai spun că sunt 36 de geamuri care au vedere spre dormitoarele mele. În această zonă, Primăria nu avea voie să emită o asemenea autorizație. Direct responsabili sunt domnul arhitect de atunci, Tudor Vericeanu și domnul primar Mihai Chirica. Instanța a dispus sistarea lucrarărilor, dar domnul Băcăoanu nu a făcut acest lucru. A continuat să facă zidăria, izolația, tâmplăria, instalațiile interioare. Poliția Locală i-a dat o amendă de 10.000 lei, deși se știa foarte bine că autorizația de construcție a fost anulată. Noi am continuat să cerem demolarea construcției, dar domnul Chirica ne-a tratat cu dispreț“, menționează Florin Popa.

De doi ani, Primăria amână demolarea, deși e sentință definitivă

Nemulțumiți de faptul că primăria tergiversează emiterea hotărârii de demolare, Florin Popa a acționat în instanță Primăria Iași.

„Pe 20 septembrie avem primul termen în procesul cu primăria. Nu e posibil ca la aproape doi ani de când a fost dată hotărârea definitivă de către Curtea de Apel Bacău, Primăria să nu emită autorizația de demolare. Băcăoanu s-a îndreptat și el împotriva Primăriei și cere, din câte am înțeles, 660.000 euro, valoarea investiției, fără să aibă în vedere faptul că el a continuat lucrările deși exista o hotărâre în instanță“, precizează bărbatul, care așteaptă decizia instanței.

În plus, acesta este hotărât să-l dea în judecată pe primarul Mihai Chirica pentru totul chinul prin care a trecut în ultimii ani: „I-am spus foarte clar că îl voi acționa în instanță. Nu e posibil să fiu traumatizat timp de patru ani. Când am cumpărat eu casa aici, l-am întrebat pe domnul Chirica, ce era atunci director tehnic în Primărie, și el mi-a spus textual: <Niciodată nu se vor face aici blocuri>. Am adus agenție imobiliară și valoarea casei mele a scăzut după ce a construit Băcăoanu acest bloc lângă mine. Domnul primar trebuie să răspundă pentru toate problemele pe care mi le-a cauzat.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30