fbpx
Print this page
300 de copii învață ca pe vremea lui Creangă: 60.000 de euro s-au evaporat, WC-ul e în fundul curții

300 de copii învață ca pe vremea lui Creangă: 60.000 de euro s-au evaporat, WC-ul e în fundul curții


Posibil dezastru pentru sănătatea copiilor la una dintre școlile din mediul rural ieșean. Și nici măcar nu este un caz izolat, Iașul fiind pe locul 3 în țară la numărul de toalete din curte. Copiii și cadrele didactice de la școala și grădinița din Scânteia nu beneficiază de apă curentă și își fac nevoile în fundul curții. Profesorii au un lighean lângă cancelarie, iar copiii fie folosesc șervețele umede, fie apa de-acasă, fie au grijă să nu se murdărească, după cum spune unul dintre ei. Culmea este că, în 2007, Primăria semnase un contract exorbitant pentru o toaletă la școală. „Trebuie să îndeplinescă normele europene”, spunea țanțoș primarul pentru a justifica plata a peste 200.000 de lei. Toaleta-minune este de negăsit. 

În timp ce la Ministerul Educației se fac strategii peste strategii, la școlile de la țară din județul Iași copii încă mai merg la toaletă în curte, iar apă potabilă au doar dacă își aduc în sticle, de acasă. Aceasta este situația găsită de REPORTER DE IAȘI la Școala Gimnazială „Axinte Iricariul“ din Scânteia, unde aproape 300 de copii, de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a, sunt nevoiți să folosească șase WC-uri insalubre, fără apă curentă. De altfel, apa potabilă lipsește din unitatea de învățământ, puțini fiind cei care se încumetă să bea din fântâna din curtea școli, mulți copii preferând să-și aducă apă de acasă, în sticle de plastic.

Un WC la 48 de copii

La Școala Gimnazială „Axinte Iricariul“ din Scânteia, în cele două corpuri de clădire învață 287 de elevi. În curte, undeva între cele două imobile, este amenajată o toaletă cu șase WC-uri, trei pentru băieți și trei pentru fete. Mai este un WC pentru cadrele didactice. De altfel, când am ajuns la școală, un cadru didactic tocmai mergea la așa-zisa toaletă. „Nu vreau să vorbesc despre situația toaletelor de la noi. Asta este școala românească la țară!“, spune, vizibil rușinată, femeia aflată aproape de vârsta pensionării.

În pauză, câțiva copii, nu mai mari de 10 ani, intră la toaleta din curte. „Acasă am WC-ul în curte, așa că nu e o problemă pentru mine. Aici măcar e înăuntru. E cam murdar, dar asta e“, ne spune micuțul.

Ceilalți copii nu par nici ei prea deranjați de situație, convinși că „așa e la țară“. Exact cum spunea cadrul didactic.

 

Unitate de învățământ dintr-o „țară europeană”: toaleta de la grădiniță (foto stânga) și ligheanul unde se spală pe mâini cadrele didactice după ce merg la WC

„Ce putem să facem?”

După ce folosesc WC-ul din curte, copiii se spală pe mâini cu apa adusă de acasă sau se șterg cu șervețele umede. Asta dacă au, dacă nu, se șterg de haine, în cel mai bun caz. „Am grijă să nu mă murdăresc“, e explicația unui  băiețel care tocmai folosise WC-ul din curtea școlii.

În fața secretariatului școlii sunt puse, pe o masă, un lighean, două căni și un prosop, cu care să se șteargă cadrele didactice care se spală pe mâini.

Dar la școala din Scânteia, toaleta nu este singura problemă. Copiii și profesorii nu au apă curentă în școală. „Ce putem să facem? Ne aducem apă de acasă, în sticle, iar copiii procedează la fel. La Scânteia nu a fost trasă încă apă potabilă. Ne descurcăm în condițiile acestea“, ne spune un alt cadru didactic, care nu vrea să-și dezvăluie identitatea.

La grădiniță, și mai rău

Peste stradă de școala din Scânteia este grădinița. Fiind cald, cadrele didactice i-au scos pe cei mici afară. Aici sunt aproape 90 de suflete de care au grijă trei cadre didactice.

Pentru cei 90 de copii cu vârste de până în șase ani, în curtea grădiniței sunt două WC-uri, care par a fi acolo din 1965, când a fost construită grădinița.

„Nu avem ce face. Acestea sunt condițiile. Acestea sunt WC-urile pe care trebuie să le folosim. Fiecare cadru didactic merge cu copiii pe care îi are în grijă atunci când au nevoie la toaletă. Noi suntem nevoite să traversăm să mergem la WC-ul de la școală“, ne explică Natalia Pintilie, directoarea grădiniței din Scânteia.

Cât privește apa potabilă, problema este aceeași ca la școală. „Părinții copiilor știu care este situația și le aduc dimineața câte o sticlă de apă. Pentru activitățile de pictură, luăm apă de la fântâna din curte“, adaugă Natalia Pintilie.

Toaleta-fantomă

Revoltător este faptul că sistemul, așa șchiop cum este, a făcut o încercare de a rezolva situația toatelelor din Scânteia. Pe 19 noiembrie 2007, Primăria comunei a atribuit un contract de aproape 220.000 lei cu TVA (circa 60.000 de euro la cursul de atunci) pentru construcția unui WC la școala cu clasele I-VIII din localitate. ”WC-ul de la Scânteia trebuie să îndeplinescă normele europene, de maxim 20 de persoane per cabină. În plus, va fi o toaletă mare, cu 18-19 cabine, iar preţul materialelor sanitare e unul ridicat”, declara cu acea ocazie primarul Fănică Săcăleanu pentru site-ul www.ieseanul.ro. Firma care prinsese contractul se numea SC Florescu si Cojocaru Construcții SRL, fusese înființată în același an și prinsese încă un contract la Scânteia, de aproape 500.000 de lei, pentru construcția unei școli în alt sat din comună. Ulterior, societatea a intrat în faliment și a fost radiată din scriptele Registrului Comerțului.

Unde e toaleta de 60.000 de euro? Directorul de acum al școlii, profesorul Gigi Vițel, oferă o variantă diferită de cea din Sistemul Electronic de Achiziții Publice și susține că în 2007-2008 din acei bani s-au făcut renovări și s-au pus termopane la unul dintre cele două corpuri.

„Am vrut să tragem apă la școală, dar apa de la adâncime mică din Scânteia este contaminată cu nitriți și nitrați. Trebuie săpat la mai mult de 80 de metri, unde este un strat de calcar. Pentru asta ar trebui o pompă specială, care ar costa foarte mult“, Directorul Școlii din Scânteia, Gigi Vitel

Căldură, dacă merge centrala

În ceea ce privește încălzirea pe timpul iernii, atât cele două corpuri de școală, cât și grădinița, sunt încălzite de centrala pe lemne de la școală.

„De câțiva ani avem centrală pe lemne și calorifere în clasă. Este destul de cald. În iernile trecute, s-a mai întâmplat să nu meargă centrala și atunci a fost o problemă. De aceea am și păstrat sobele din clase“, ne spune un alt cadru didactic.

Nici la grădiniță nu s-a renunțat la sobele cu lemne din clase. „Dacă nu merge centrala, facem focul în sobă. Avem lemne cumpărate și facem focul pentru a nu-i ține pe copii în frig“, menționează șefa grădiniței.

Așa arată WC-ul „de lux” de la școală, în interior și la exterior

Proiect pe fonduri europene

Primarul din Scânteia, Fănică Săcăleanu, susține că are un proiect depus prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 pentru modernizarea mai multor instituți ide învățământ din comună, însă nicio firmă nu s-a prezentat la licitații. „Noi vrem să modernizăm cele două corpuri de clădire ale școlii din Scânteia și grădinița, plus alte două instituții de învățământ din satele componente ale comunei. Pentru școală a fost prevăzut un buget de peste 3 milioane de lei, dar nimeni nu s-a prezentat la licitație. Noi sperăm ca, până la începerea anului școlar viitor, copiii și cadrele didactice din comună să beneficieze de condiții optime pentru desfășurarea activității“, precizează primarul.

În ceea ce privește apa potabilă, edilul susține că există un proiect de extindere a rețelei de apă. „Se lucrează la proiect pentru a avea apă potabilă. Din ce am înțeles, aducțiunea de apă ar trebui să fie gata în 2020“, menționează Săcăleanu.

Una din cinci școli nu are autorizație sanitară

Din totalul de 221 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din județul Iași, 40 nu au autorizație sanitară de funcționare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), jumătate dintre școlile din județ nu corespund 100% cerințelor. Astfel, la şcolile din Popeşti, Hadâmbu, Poieni, Scânteia şi Grajduri nu există apă potabilă. Şcolile din Liteni, Erbiceni, Popeşti, Hadâmbu, Scânteia au toaleta în curte.

Clădirile şcolilor gimnaziale de la Grajduri şi Răchiteni stau să se dărâme.

„La Şcoala Gimnazială «Gheorghe Ciobanu» din Andrieşeni, autorizaţia a fost retrasă în anul 2016 în vederea remedierii unor deficienţe. În prezent, unitatea de învăţământ depune eforturi în vederea eliminării deficienţelor, în vederea reautorizării din punct de vedere sanitar“, spun reprezentanții DSP Iași.

Școlile din Comarna şi Ipatele urmează să primească autorizație. Prima este în proces de reabilitare, iar la doua nu au fost recepţionate încă lucrările de amenajare.

În cazul autorizaţiilor de securitate la incendiu, 103 clădiri nu au obţinut acest aviz, dintr-un număr total de 1.054.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare