fbpx
 

RISC: Lifturile de la spitalele din Iași te pot ridica la Cer


Un singur lift pentru pacienți la Sf. Maria, părinții chinuindu-se pe scări, cu copiii în brațe. REPORTER DE IAȘI a inspectat ascensoarele din mai multe unități medicale din oraș. Pacienții nu prea au acces la lifturi, iar majoritatea sunt de pe vremea lui Pazvante. Poți aștepta și 30 de minute până prinzi loc într-un lift. În multe cazuri, termenul de verificare înscris în lifturi este depășit, dar managerii susțin că este vorba doar de lenea unui lipitor de afișe.

Marea majoritate a spitalelor din Iași sunt foarte vechi și, în ciuda unor renovări, nu fac față cerințelor actuale. O mare problemă a acestor spitale o reprezintă lifturile care deservesc zilnic mii de persoane. REPORTER DE IAȘI a mers în cinci dintre cele mai mari spitale din Iași, iar concluziile sunt îngrijorătoare.

Unul pentru sute de persoane

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ sunt șapte lifturi, însă, dintre acestea, doar patru sunt în holul de acces pentru persoanele din afara spitalului. Celelalte trei, foarte vechi și foarte rar folosite, sunt doar pentru personal.

Dintre cele patru din holul de acces, pacienții și însoțitorii pot folosi unul singur. Unul este pentru marfă, altul pentru urgențe medicale, iar al patrulea doar pentru cadrele medicale, accesul în acestea făcându-se doar pe bază de cartelă.

Părinții care vin cu copiii la spital sunt extrem de nemulțumiți de această situație, timpul petrecut în așteptarea liftului putând depăși lejer 10-15 minute. „Trebuie să ajung cu copilul la etajul cinci, la Pediatrie. Nu mi se pare normal să urc atâtea scări cu copilul în brațe“, spune o mămică ce a stat aproximativ 8 minute până să poată lua ascensorul.

Aglomerație la lifturile de la Spitalul de Copii, o clădire cu multe etaje

Doar două noi

Existând un singur lift pentru atâtea persoane, oamenii nu țin cont de  mențiunea că trebuie să intre maximum șase, iar greutatea nu trebuie să depășească 500 kg. Se înghesuie și opt într-un lift, cu copii în brațe. „Nu există niciun risc din acest punct de vedere. Lifturile sunt special setate să nu pornească în cazul în care este depășită greutatea“, spune managerul spitalului, Radu Terinte. Afirmația managerului este îndoielnică, un simplu calcul matematic arătând că greutatea a opt persoane de 70 kilograme depășește lejer totalul de 500 kilograme.

Cu excepția a două lifturi, care sunt relativ noi, fiind schimbate în urmă cu un an și ceva, celelalte sunt vechi de aproape 50 de ani și nu au fost înlocuite niciodată. Acestea se strică foarte des, iar spitalul cheltuie bani pentru service și reparații. „Celelalte lifturi vor fi înlocuite prin proiectul de reabilitare și modernizare“, precizează Terinte. Durata de implementare a acelui proiect este 2021.

Verificări făcute, lipsesc hârtiile

Cele patru lifturi din corpul central au trecută ca dată a următoarei verificări 14 septembrie 2018, fiind practic ieșite din termen. Managerul spitalului dă asigurări că au fost făcute demersurile la ISCIR la termenele stabilite, însă cei de la firma contractoare nu au mai pus noile hârtii cu data următoarei verificări. „Avem contract cu o firmă care asigură service-ul. Verificarea Inspecției a fost făcută, au emis factura, noi am plătit și urmează să vină să pună noile hârtii cu următoarea verificare. Nu ne jucăm cu așa ceva“, susține Terinte.

Jale și la Recuperare

Un spital unde pacienții și însoțitorii sunt nevoiți să aștepte minute în șir pentru a folosi liftul este Spitalul de Recuperare. Aici sunt două lifturi mari, unde ar putea încăpea și zece persoane, și alte două lifturi la care au acces doar cadrele medicale.

Doar că în cele două lifturi mari există câte un liftier, care stă pe scaun și ocupă din spațiu. Comportamentul liftierilor este deplorabil, mulți pacienți plângându-se de modul în care sunt tratați. Luni, în jurul orei 12.30, patru persoane în vârstă, care de-abia puteau merge, au fost obligate de către o asistentă, pe un ton răstit, să coboare din lift la etajul I ca să facă loc pentru două angajate care duceau o targă. „Am fost la tratament și acum mergem în salon. Nu e prima dată când angajații spitalului se poartă așa cu noi. Parcă am fi ultimii oameni!“, s-a plâns una dintre femeile obligate să iasă din ascensor.

„E o problemă cu accesul pacienților. Atunci când ducem mâncarea sau când sunt duse deșeurile, trebuie să blocăm accesul pacienților la unul dintre lifturi pentru o oră. Cu părere de rău, mai avem de lucru la modul în care se poartă și vorbesc angajații noștri“, recunoaște managerul Carmen Cumpăt.

În ceea ce privește verificarea Inspecției, și la acest spital data următoarei verificări este depășită, cel puțin pe hârtie. „Noi avem verificările făcute la termen, de o firmă specializată. Avem o problemă cu etichetele, fiind mereu zgâriate sau rupte“, precizează managerul Cumpăt.

 

Medicii de la Recuperare au lifturi renovate

Mic și învechit

La Spitalul „C. I. Parhon“, verificările ISCIR sunt făcute la timp, iar etichetele atestă acest lucru. În ceea ce privește accesul pacienților, și aici este o mare problemă. În tronsonul I sunt două lifturi, dintre care unul este folosit pentru urgențe medicale și de către angajați. Celălalt lift este mic, în el putând intra doar trei persoane.

„Avem nevoie de spitale noi, adaptate nevoilor actuale. La Parhon vorbim de o clădire veche din 1950 și nu este calibrată la nevoile din 2018. Problema nu este doar liftul“, zice Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Lifturi în regulă la Neuro

La Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu“, cele patru lifturi au fost înlocuite în urmă cu trei ani, investiția fiind de 500.000 lei, bani alocați de Consiliul Județean. Capacitatea este destul de mare, în acestea putând intra lejer zece persoane. Pacienții și însoțitorii au acces la două lifturi, celelalte două fiind pentru urgențe, respectiv transport hrană și materiale, accesul făcându-se doar cu cardul.

Cât privește verificarea ISCIR, lifturile au trecută ca dată pentru următoarea verificare ziua de 14 decembrie 2018.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30