Camelia Gavrilă: Programe sociale, alocații adecvate, burse motivante - condiții esențiale și soluții pentru o educație incluzivă

Camelia Gavrilă: Programe sociale, alocații adecvate, burse motivante - condiții esențiale și soluții pentru o educație incluzivă

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a prezentat în sinteză efectele favorabile și implicațiile în plan educațional pe care le presupun creșterile semnificative la nivelul bugetului educației, cât și creșterea alocațiilor destinate copiilor din România, alături de existența unor proiecte majore, complementare ce susțin dezvoltarea copilului și integrarea sa educațională, reducerea abandonului școlar, obținerea unor rezultate mai bune la învățătură, pentru ca ulterior să putem vorbi despre formare profesională de calitate și de inserție cu succes pe piața muncii.

„Traseul educațional al unui copil este marcat de influența familiei, de competența pedagogică și intervenția cadrelor didactice, de rolul grupului de prieteni, ca factori sociali importanți. Cu siguranță, este, însă, nevoie și de programe financiare, de un suport logistic prin care să se realizeze dezvoltarea educațională armonioasă a copiilor,în general a elevilor. După etapele anterioare de susținere intensă și constantă din partea PSD pentru creșterea salariilor și a pensiilor în România, bugetul de stat pentru anul 2019 aduce alte aspecte favorabile - creșterea alocărilor bugetare pentru Ministerului Educației.

Deputatul PSD de Iași, Camelia Gavrilă, a apreciat și faptul că alocațiile copiilor au fost majorate din data de 1 aprilie 2019, după intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2019 a bugetului de stat pentru anul 2019 și a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Plenul Parlamentului a votat creşterea alocaţiilor pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani de la 84 de lei, la 150 de lei. Totodată, alocaţia pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani creşte de la 200 de lei la 300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă o majorare cu 50%.

Sprijinul financiar oferit de Guvernul PSD prin alocația de stat reprezintă un pas important alături de paleta de măsuri și programe sociale diferite. Alocația este un drept al copilului, nu al familiei, iar suma oferită trebuie folosită de către familie pentru nevoile copilului. Mărirea alocației pentru copii este un sprijin acordat părinţilor pentru creşterea nou-născuţilor, un factor ce contribuie la reducerea abandonului școlar la nivel gimnazial și liceal, dar reprezintă în corelație cu programele educaționale și sociale, posibilitatea sporită de acces al copiilor la educație, cultură, studiu, formare, mai ales pentru elevii din mediul rural și din zonele urbane marginalizate.”

Deputatul prof. dr. Camelia Gavrilă a subliniat că efectele în plan educațional ale acestei măsuri de susținere financiară sunt în complementaritate cu alte măsuri din Programul de Guvernare care implementează programe ce vizează un parcurs educațional și o formare adecvată secolului XXI: 

  • Tichete pentru grădiniță - program prin care se stimulează participarea în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
  • Masa Caldă - program-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, cu perspectiva generalizării acestui program și a realizării infrastructurii necesare.
  • Euro 200 - program prin care se sprijină achiziționarea de calculatoare, de care au beneficiat un număr de 12.789 elevi.
  • Bani de liceu - program căruia i s-a alocat un buget de 118,4 milioane lei pentru anii 2017 și 2018.
  • Programele „Rechizite școlare și Rechizite școlare, șanse egale la educație” se bazează pe o finanțare națională, respectiv europeană, ce stimulează prezența preșcolarilor și elevilor la școală, aceștia beneficiind de ghiozdane și pachete de rechizite oferite gratuit.
  • Programul pentru școli al României (o continuare și completare a programului Laptele și Cornul) este un program adresat preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular acreditat, în scopul asigurării accesului egal la educație și al participării școlare la toate nivelurile de învățământ.
  • Programul Bursa profesională constă în acordarea unei burse de 200 lei/elev pentru elevii ce frecventează învățământul profesional. Pentru învățământul profesional dual, la cuantumul bursei oferite de stat se adaugă și bursa oferită de agentul economic, conform contractelor încheiate, cel puțin egală valoric în raport cu bursa acordată de stat.

Deputatul PSD de Iași Camelia Gavrilă a semnalat influențele pozitive pe care le vor avea și programele orientate spre conținuturi, metode de predare, digitalizare a învățământului, precum Wireless în școli și campusuri, prin care se vor putea accesa resursele educaționale existente online, precum și cele ale Platformei Naționale a Educației; proiectul național România Digitală prin care se va contribui decisiv la digitalizarea  sistemului de predare-învățare-evaluare, în valoare de 2 miliarde de lei - elevii din 90.000 de săli de clasă (gimnaziu și liceu) vor beneficia de table inteligente, 510.000 de elevi de gimnaziu vor lucra în sălile de clasă cu ajutorul tabletelor, iar profesorii din învățământul gimnazial vor primi o tabletă sau un laptop.

„În concluzie, o educație modernă și complexă presupune idealuri, valori și principii importante, adaptare la nivelul tehnologic al secolului XXI, implicit costuri necesare pentru aplicarea acestor strategii și măsuri pe care le urmărim cu multă consecvență și cu certitudinea că investiția în copii, preocuparea pentru drumul lor prin școală, educație, formare, însoțiți de profesori competenți și motivați, sunt deziderate fundamentale ale unei societăți responsabile” apreciază deputatul ieșean.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top