fbpx
 
Cum a fost la protestul din Nicolina: Iașul a ajuns câmp de război între oameni și blocurile lui Chirica

Cum a fost la protestul din Nicolina: Iașul a ajuns câmp de război între oameni și blocurile lui Chirica


Locuitorii din zona străzilor Răzoarelor – Nicolina acuză Primăria că va permite ridicarea unui bloc de 10 etaje pe o suprafață mică de teren, unde se afltă acum câțiva copaci și câteva bănci. Printr-o mișcare dubioasă, spune deputatul liberal Marius Bodea, Primăria a identificat imediat o bucată de teren necesară parcării blocului ce arurma să fie ridica de Zămosteanu. În aceeași zonă, o femeie a moștenit la propriu procesul mamei sale pentru recuperarea unei suprafețe de 500 mp de teren. „Pentru că nu sunt cumătră cu Chirica, Primăria ne spune de 19 ani că nu are teren. Între timp, mama a murit, eu duc mai departe procesul”, explică femeia.

Primăria a eliberat pe numele SC M Chim, societatea a imobiliarului Crisitin Zămosteanu, autorizație pentru îngrădirea unei mici suprafețe de teren situate la intersecția Șoseaua Nicolina – Strada Răzoarelor. Zămosteanu a depus și documentația pentru obținerea unui PUZ pentru un P+10, spre surpriza locuitorilor din zonă. Aceștia s-au revoltat, spunând că există legislație care interzice construirea pe zonele inventariate ca spațiu verde.

Chirica suplimentează terenul investitorului cu o bucată consistentă din domeniul public

Istoric dubios

În 2016, Cristin Zămosteanu a cumpărat, prin M Chim, terenul situat la intersecția celor două străzi. În același an, a dus în discuția Comisiei de Oportunitate de la CL ridicarea unui P+10 pe teren. Membrii comisiei nu s-au opus, dar i-au recomandat lui Zămosteanu să facă rost de încă 400 mp de teren unde să fie făcute spațiile de trecere și parcarea.
Printr-o mișcare dubioasă, în februarie 2018, Primăria trece în patrimoniul său o suprafață de teren învecinată, de 380 mp (aproape fix cât îi trebuia lui Zămosteanu). „Imediat, acel teren a fost inclus în celebra hotărâre de CL prin care Primăria dorea să schimbe câteva terenuri din oraș, inclusiv cel de pe Elena Doamna, cu Zămosteanu. Consilierii liberali au blocat proiectul la acea vreme, schimbul nu s-a realizat”, explică deputatul Marius Bodea, care a fost în zona terenului lui Zămosteanu.

Cine mai știe de spații verzi?

Deputatul ieșean mai susține că, în conformitate cu documentele studiate de consilierii locali liberari, bucata pentru care M Chim a obținut doar autorizație de împrejmuire, până acum, figura de fapt în registrul spațiilor verzi și a fost eliminată de acolo în acest an.
„Aici este spațiu verde. Înregistrat în registrul spațiilor verzi. Anul acesta registrul a fost actualizat, nu mai apare acest teren. Vom verifica inclusiv modificarea unor numere cadastrale, în alte zone s-a mai practicat și asta”, a mai spus deputatul ieșean.

Ca și în alte cartiere în care au apărut revolte, oamenii nu înțeleg de ce trebuie să li se ia această esplanadă, când sunt mii de apartamente în construcție în proiecte rezidențiale în zone nelocuite

Cărțile sunt aruncate

Oamenii susțin că, deși pe autorizația de împrejmuire apare o consultare a publicului, aceasta nu s-a realizat. „Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu am știut despre bloc decât atunci când a apărut gardul”, spun locatarii blocurilor învecinate.
Unul dintre blocurile din zonă este la 7-8 metri de limita proprietății lui Zămosteanu.
„Facem sesizare la Prefectură, pentru anularea acestei autorizații de împrejmuire. Pentru că sigur vor încerca să strecoare schimbul de terenuri din nou, altfel acest P+10 nu poate fi făcut. Primăria poate să facă schimb cu terenul pe care l-a cumpărat deja Zămosteanu și să facă aici un spațiu verde, de care orașul duce lipsă”, a mai spus Bodea.
Locuitorii sunt însă pesimiști: „Cărțile sunt aruncate, noi vorbim vorbe, blocul se va face”. 

Mamele cu copii folosesc de ani de zile esplanada

Cum este să nu fii cumătră cu Mihai Chirica

Ioana Lăzăroaie este unul dintre locatarii care protestează contra blocului lui Zămosteanu și, ca simplu locuitor al Iașului, are o poveste incredibilă.
„Noi am locuit până în 1983 într-o casă situată în această zonă, acum este acolo un parc de joacă, între blocuri. În 1983, comuniștii ne-au expropriat. În schimbul casei am primit apartamente, dar pentru teren nu am primit despăgubire. În anul 2000, mama a început un proces, solicitând terenul”, spune Ioana Lăzăroaie.
După 19 ani, mama, Mariana Busuioc, a murit. Fără să vadă niciun metru pătrat de teren retrocedat. Abia a văzut procesul finalizat cu un verdict incredibil: rejudecare. Femeia a murit în martie, la două luni după verdict.
„Primăria a transmis mereu că nu are teren să ne dea la schimb. Am hârtie inclusiv de anul ăsta că nu deține o suprafață de 500 de mp pentru noi. Iau procesul de la capăt, de dragul mamei”, mai spune femeia.
Care își încheie discursul cu o declarație surprinzătoare: “Mă rog să mai facă Mihai Chirica un copil. Promit că i-l botez eu, văd că numai așa se poate să reușești în Iași. Botezi sau mergi la cumătria lui”.

Article image
Terenul de 316 mp din Zimbrului 5A este evaluat la 312,5 euro fără TVA/mp. La nici 200 de metri în linie dreaptă, pe Prof. D.Mangeron, în spatele facultăților, o firmă privată vinde o suprafață aproape identică – 306 mp – cu 890 euro fără TVA/mp. În aceeași zonă unde este terenul privat a apărut deja un bloc al Autotrans Com, aprobat la finalul anului trecut. În 2018, un alt teren din zonă pe care Mihai Chirica îl lua în ca...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 05 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: