fbpx
 
Așa arată o consolidare cu recompartimentare în scriptele Mafiei imobiliare din Iași. Primăria se face că nu vede Așa arată o consolidare cu recompartimentare în scriptele Mafiei imobiliare din Iași. Primăria se face că nu vede

Jungla lui Chirica: mini-bloc ridicat ilegal, doar cu o autorizație de renovare


Absolut aberant. Un expert contabil din Iași a cumpărat o casă în zona Fundație, pe strada Fătu, a primit autorizație de la Primărie pentru „consolidare, recompartimentare construcție existentă”, dar, peste noapte, a dărâmat tot. N-a mai rămas nicio cărămidă din vechea clădire. Iar acum, spre disperarea vecinilor, ridică o construcție nouă. Pe schiță arată ca un mic bloc, cu demisol, parter, etaj și mansardă. Fără a avea o altă autorizație. Inspectorii Primăriei și ai Urbanismului de la Poliția Locală stau cu mâinile în sân în fața acestui caz.

Nimic nu este întâmplător
Trei informații de context:

1) Dezvoltatorul imobiliar se numește Daniel Florin Simionese și este acționar al firmei Coninstal.

2) Simionese a intrat în acționariatul Coninstal, firmă care a derulat afaceri cu Primăria, în locul pesedistei Paula Vornicu, o apropiată a lui Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei.

3) În primăvara acestui an, REPORTER DE IAȘI a scris despre cele două vile pe care Dumitru Tomorug și le amenaja în satul Dorobanț, comuna Aroneanu. Iar în fața vilelor, deci la poarta lui Tomorug, jurnaliștii au găsit parcată o dubă Dacia Logan cu numărul de înmatriculare IS-06-NIR ce aparține firmei Coninstal.

Vecinii, momiți cu promisiuni

Cazul pe larg. Daniel Florin Simionese a cumpărat, în 2017 și 2018, un imobil constând în teren de 394 metri pătrați și o locuință pe strada Fătu. În iulie anul trecut, Primăria i-a eliberat un certificat de urbanism în vederea unei acțiuni de „consolidare, recompartimentare construcție existentă pe teren proprietate”, adresa fiind strada Fătu 8. „În ianuarie 2019, i-am dat acordul notarial pentru a-și consolida clădirea existentă”, a explicat Maria Giugulă, vecina lui Simionese.

În februarie, pe 22, Primăria i-a emis lui Simionese autorizația pentru consolidare și recompartimentare. În paralel, vecina Maria Giugulă și-a dat acordul ca muncitorii să intre pe proprietatea sa pentru a monta schelele la casa lui Simionese, ba, mai mult, și-a scos trandafirii și arbuștii ornamentali de tuia.

În plus, Simionese a anunțat-o pe Giugulă că-i face și un bine: prin consolidarea imobilului său va întări și versantul și, implicit, proprietatea Mariei Giugulă va fi protejată suplimentar.

Instituția publică sprijină ilegalitatea

În primăvară, au început amenajările. Pe 8 aprilie, pe proprietatea lui Simionese a apărut un excavator. Pe 9 aprilie s-a lucrat intens, iar pe 10 din casă nu mai rămăsese decât un morman de cărămizi, cu excavatorul tronând în vârf. De fapt, există fotografii care arată că „recompartimentarea” și „consolidarea” se transformaseră, de fapt, într-o mare demolare.

Un exemplu de recompartimentare a imobilului de pe strada Fătu

Giugulă a alertat instituțiile abilitate, în primul rând Poliția Locală și Primăria. Răspunsul semnat de Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale, și de Daniel Peltea, șef de serviciu, este uluitor: „Din expertiza tehnică anexă autorizației de construire la capitolul funcțional propus reiese faptul că sunt necesare următoarele măsuri: din cauza stării avansate de degradare se impune dărâmarea pereților și a fundațiilor existente, se va încerca păstrarea unui singur perete amplasat în axul E între axele 1 și 4”.

Cu alte cuvinte, s-ar fi făcut o expertiză care a arătat că acea clădire nu mai e sigură și a fost pusă la pământ. Iar ca alibi a fost folosită o dispoziție de șantier care, ulterior, s-a constituit anexă la autorizația de construire. Deci, demolarea a fost îmbrăcată sub forma schimbării soluțiilor tehnice din proiect pe parcursul execuției.
Într-un final, nici măcar acel singur perete din axul E ce fusese propus spre consolidare n-a mai rămas în picioare. „S-a constatat starea avansată de degradare a acestuia. S-a stabilit faptul că peretele nu poate fi consolidat, iar pericolul de autodemolare poate apărea în orice moment”, a scris Zanfirescu în răspunsul adresat Mariei Giugulă. Șeful Poliției Locale a invocat dispoziția de șantier.
Atenție: Simionese nu a primit niciodată autorizație de demolare, așa cum cere legea. I-a oferit-o Zanfirescu, din pix, dar, din punct de vedere legal, nu are nicio valoare.


Albul devine negru
Mai clar spus, din întreaga construcție ce trebuia consolidată și recompartimentată, inițial a rămas, scriptic, doar un perete. Imediat, și acesta a fost ras de pe fața pământului. „La momentul lucrării, s-a constatat că peretele era pe un strat de umplutură și s-a decis înlocuirea lui cu unul din beton”, a încercat o explicație Daniel Florin Simionese. Într-un final, în discuția cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, a admis că din casa veche nu a mai rămas nici măcar o cărămidă.

Dar Simionese nu vede nimic în neregulă, susținând că lucrările de pe proprietatea sa se desfășoară în deplină legalitate.

Maria Giugulă privește la șantierul care i-a dat viața peste cap


Între timp, din aprilie și până acum, amenajările au avansat. Terenul a fost curățat de mormanele de cărămizi și moloz, s-a excavat o fundație adâncă, s-a turnat un planșeu de beton, iar acum s-au înălțat primii stâlpi. Pe afișul care descrie investiția este prezentată o schiță a unei clădiri cu demisol, parter, etaj și mansardă. Asta, deși „casa veche a avut doar parter, un beci, iar într-o parte ca un mic etaj”, după cum a explicat Maria Giugulă. Dacă în final construcția va arăta ca în schița de la intrarea pe proprietate, atunci va fi un mic bloc, cu garaje subterane și mai multe niveluri de locuit. Încă o dată această precizare: totul se face pe baza unei autorizații de „consolidare” și „recompartimentare”. Despre noua construcție, Simionese a spus, sec: „Va fi locuința mea”. Nu a dat și alte amănunte.
Vecina Maria Giugulă, pe lângă disconfortul creat de lucrări, a afirmat că proprietatea sa a fost direct afectată. O bună parte din terenul său, amenajat ca o alee de acces, parțial betonată, s-a surpat din cauza săpăturilor de la noul imobil.

Construcția viitoare, prezentată în panoul de la șantier, este un monstru arhitectonci față de ce se afla aici înainte. Ca o ironie, pe același panou apare gluma cu „consolidare, recompartimentare construcție existentă”

A sfidat calea legală
De ce a preferat Simionese această metodă de lucru și nu pe cea firească, adică obținerea autorizației de demolare, realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și apoi autorizația de construire pentru noul imobil? Un expert a lansat două ipoteze pentru REPORTER DE IAȘI: „În primul rând, un astfel de traseu, demolare – PUZ – autorizare ar fi luat foarte mult timp, ar fi putut dura chiar un an, un an și jumătate pentru a fi îndeplinite toate cerințele birocratice. În al doilea rând, pentru obținerea actelor la o construcție nouă ar fi trebuit informați toți vecinii, făcută consultarea publică în zonă, ar fi putut apărea oameni care să se împotrivească, proteste, deci alte piedici în calea investiției”.

Hopa, apare și legătura cu PSD
Daniel Florin Simionese este expert contabil, a fost asociat în mai multe societăți, a fost în Consiliul de Administrație al Nicolina. În 2017, a candidat pentru o funcție de conducere în cadrul PNL Iași. Dar poate cea mai importantă este calitatea sa de acționar al firmei Coninstal. Până în 2017, asociată în această firmă a fost pesedista Paula Vornicu, o apropiată a lui Dumitru Tomorug, director tehnic în Primărie, unul dintre posturile cheie din aparatul administrației locale. Acum doi ani, Vornicu s-a retras și i-a lăsat locul în firmă lui Simionese, alături de care a rămas și celălalt asociat, Marius Șamataru. Inițial, Simionese a preluat și calitatea de administrator al firmei, la care a renunțat după șase luni. Acum, Simionese figurează la Registrul Comerțului ca deținând părți sociale ce reprezintă 67% din capitalul social al Coninstal.

În anii trecuți, Coninstal a primit mai multe contracte de ordinul sutelor de mii de lei pentru a efectua lucrări de reparații la grădinițele și școlile din Iași, lucrări finanțate de Primăria în care Tomorug este o rotiță extrem de importantă.

Simionese (stânga) și Vornicu au făcut afaceri împreună

Directorul tehnic, alt prestidigitator imobiliar
În aprilie 2019, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au descoperit cele două vile imense pe care Dumitru Tomorug (foto jos) le are în satul Dorobanț din comuna Aroneanu, imobile la finalizarea cărora acesta lucra în acel moment. La poarta lui Tomorug era parcată o mașină, o dubă Dacia Logan cu numărul de înmatriculare IS-06-NIR ce aparține firmei Coninstal. „Eu nu știu ce-ați văzut, n-am lucrat la vila lui Tomorug”, a spus, scurt, Simionese, eschivându-se de la următoarele întrebări sub pretextul că era într-o întâlnire.

Mașina Coninstal parcată la casele lui Tomorug, avea pe bord un tichet cu inscripția „acces parcare” emis de Primărie fix pentru acel număr de înmatriculare (foto jos). Tipul acesta de talon se acordă, de regulă, angajaților Primăriei și consilierilor locali, singurul scop fiind libera parcare în curtea din spatele Palatului Roznovanu. Pe sub mână, taloanele ajung și la pile și rude ale șefilor municipalității și, cutumiar, asigură parcarea gratuită în toate zonele administrate de Primărie. În plus, legitimația funcționează, neoficial, și ca protecție împotriva firmelor care ridică mașinile parcate neregulamentar.

 

Article image
În câte vieți v-ați putea face două vile, fiecare de câte 200 mp? Dumitru Tomorug e mai capabil, i-a luat doar câțiva ani. În 2014, când cumpăra casele cu tot cu teren, avea doar 1.000 de euro salariu. De cinci ani minte în declarația de avere: spune că are două case de doar 78 mp fiecare. E atât de naiv încât declară doar amprenta la sol. Și a declarat doar o parte din creditul la bancă. El spune că nu vinde a doua vilă, l...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30