fbpx
 
Cazul răsunător al doctoriței Neumann de la „Elena Doamna”: concediere după 10 ani de muncă pentru că nu a dat concurs

Cazul răsunător al doctoriței Neumann de la „Elena Doamna”: concediere după 10 ani de muncă pentru că nu a dat concurs


O jumătate de normă pe perioadă determinată s-a transformat, ușor-ușor, în normă întreagă definitivă. Doctorița s-a infiltrat în sistem evitând concursul, pentru că nu erau posturi libere. Deși e considerată o profesionistă foarte bună, Auditul CJ i-a cerut concedierea. Miza, un post liber care valorează 3.000 de euro.

O doctoriță de la Maternitatea „Elena Doamna” urmează să fie dată afară, deși vine zilnic la serviciu, operează, pacientele sunt mulțumite. Scandalul care ar putea duce la concedierea Oanei Neumann a izbucnit brusc după 10 ani de când aceasta lucrează în Maternitate. Doctorița e un caz neobișnuit de angajat care s-a strecurat în sistemul spitalicesc fără să dea concurs.

Spital fără posturi libere

Proces răsunător la Tribunalul Iași. Conducerea maternității „Elena Doamna” și-a dat în judecată un medic propriu, pe Oana Neumann. Obiectul litigiului este unul atipic: constatare nulitate absolută contract de muncă.

Șeful maternității a declarat că procesul este etapa finală a unui control de audit realizat de Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul.

Doctorul în cauză, Oana Neumann, a afirmat că nu știa de existența acestui dosar în instanță. Miza reală: un post de medic primar, pe perioadă nedeterminată, la un spital universitar, ceea ce echivalează cu un venit net lunar de 2.500 – 3.000 de euro. Un spital la care nu mai sunt posturi libere și la care nu a mai fost angajat niciun medic în ultimul an.

Managerul Maternității, Gabriel Martinescu: „N-am avut altă soluție decât să cerem desfacerea contractului de muncă în instanță”

Încadrarea s-a făcut nelegal
Controlul de audit la Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Elena Doamna” a fost realizat de inspectori ai Consiliului Județean, instituție căreia spitalul i se subordonează. Verificarea a demarat la solicitarea dr. Răzvan Socolov, cel care în vara trecută a condus pentru câteva luni, interimar, spitalul.

„Când am venit eu în septembrie 2018, controlul de audit era în plină desfășurare.

A mai durat câteva luni și, în ianuarie 2019, cred că am avut concluziile”, a declarat Gabriel Martinescu, actualul manager al maternității. Printre altele, una dintre concluziile raportului de control o privea direct pe Oana Neumann, medic primar în cadrul spitalului.

Despre angajarea acesteia cu normă întreagă, inspectorii au formulat obiecții, susținând că încadrarea s-a făcut nelegal, cu încălcarea mai multor norme.

A fost angajată doar pe perioadă determinată
Procesul e genul de „cartof fierbinte”, despre care nimeni nu vrea să vorbească răspicat. Managerul Martinescu folosește, drept paravan, raportul de audit, iar medicul Neumann nu ar vrea să apară nimic public. Totuși, și unul și celălalt indică anul 2014 drept geneză a acestui proces.

Atunci, contractul de muncă al medicului Oana Neumann s-ar fi transformat dintr-unul de jumătate de normă pe perioadă determinată într-unul cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată. Echipa de control a CJ a spus că acest lucru s-a întâmplat fără ca medicul Neumann să fi dat concurs, ceea ce contravine legislației în vigoare.
Ar fi trebuit să dea concurs
Anterior, Neumann ar fi avut o normă la UMF ca preparator și, ulterior asistent, și jumătate de normă la Maternitatea „Elena Doamna”.

Surse medicale au explicat pentru REPORTER DE IAȘI: „Ca să poată preda la UMF, un medic trebuie să lucreze într-un spital universitar. Mai ales la disciplinele de la anul III în sus, acest lucru este obligatoriu. Tehnic, acest lucru se cheamă «integrare». Renunțarea la activitatea didactică se face voluntar, iar medicul care iese din învățământ poate intra pe rețea. Așa se cheamă intrarea în spital pe normă întreagă. Însă, acest lucru se face prin concurs”.

Maternitatea „Elena Doamna”, un fel de copil nedorit al Consiliului Județean, extrem de exigent în auditurile făcute. Acum câțiva ani s-a propus închiderea spitalului și demolarea

A ieșit de la UMF, dar a rămas cu „detașarea” la spital
Ieșirea din activitatea didactică se poate face voluntar sau din pricina faptului că nu se mai îndeplinesc anumite criterii. De exemplu, când medicul Neumann a început să predea la UMF, nu exista obligativitatea de a deține titlul de doctor sau de a fi doctorand. Legislația a impus acest lucru în ultimii ani.

Medicul Neumann susține că nu a mai vrut să predea la UMF, ci doar să se dedice activității clinice. Pe de altă parte, surse medicale susțin că Neumann ar fi început un doctorat pe care nu l-a mai dus până la capăt și, drept urmare, nu mai putea preda.
Spitalul, obligat să o trimită în instanță
Cert este că, în 2014, medicul Neumann a trecut la „Elena Doamna” cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, fără să dea concurs. „Întregirea normei s-a făcut cu încălcarea legii. S-au constatat încălcări succesive, cu acte adiționale, cu alte decizii ale Comitetului Director. Există chiar suspiciunea unei prelungiri de contract a unuia expirat”, au precizat surse oficiale care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Gabriel Martinescu, managerul spitalului, susține că toate constatările raportului de audit au ajuns pe biroul lui, fiind obligat să remedieze deficiențele. Una dintre acestea a fost încadrarea fără concurs, cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată a Oanei Neumann.

„Am încercat o conciliere, o rezolvare pe cale amiabilă în interior. Dar nu am ajuns la nicio concluzie, așa că în final a trebuit să ne adresăm judecătorilor. Cum vor decide, așa vom proceda”, a declarat Martinescu.

Mai dă consultații în privat
Contactată telefonic de REPORTER DE IAȘI, Oana Neumann nu a vrut să ofere detalii despre dosarul înregistrat la Tribunal pe 4 octombrie. „Nici nu știam. Trebuie să mă documentez și eu”, a fost reacția acesteia.
Medicul de la „Elena Doamna” activează și în zona privată. Astfel, de-a lungul timpului, aceasta a lucrat sau încă o mai face la Regina Maria, Arcadia, Medicover, MedLife.
Bătaie pe posturi la spitale
Care este relevanța acestei spețe? Dacă suspiciunile inspectorilor care au realizat auditul sunt certificate de decizia unei instanțe, vorbim despre un procedeu nelegal prin care este ocupat un post de medic într-un spital de stat.

„De când sunt eu manager, deci în ultimul an, nu am organizat niciun concurs pentru ocuparea vreunui post de medic specialist. Motivul este simplu, nu avem niciun post liber, nu există niciun deficit de personal”, a explicat Gabriel Martinescu, managerul maternității „Elena Doamna”.

Dar, pur ipotetic, dacă un astfel de concurs s-ar organiza, numărul celor interesați ar fi unul important. Argumentele sunt rangul unității spitalicești, adică spital public universitar, dar și venitul net pe care un astfel de medic l-ar încasa lunar, 12.000 de lei net, sumă ce ar putea chiar crește în funcție de numărul de gărzi.

10 angajați de la Apele Române Iași au garantat credite contractate de către un șef din instituție pe nume Nicolae Trofin sau chiar au luat direct credite pentru el. Acum au popriri pe salarii pentru că directorul nu a plătit ratele. La fel a procedat și partenera sa de viață, Roxana Mihaela Chiruță: a luat creditele, nu a mai dat banii, iar subordonații lui Trofin achită nota. Evacuat dintr-un apartament pentru datorii, Tr...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30