fbpx
 
Arsene a fost jupânul Moldovei: 40% din bugetul DRDP a mers în Neamț

Arsene a fost jupânul Moldovei: 40% din bugetul DRDP a mers în Neamț


Un județ asfaltat în 2019 cât toate celelalte șapte la un loc. Al doilea județ ca alocări pentru drumuri a fost Vrancea lui Oprișan, iar al treilea – Vasluiul lui Buzatu. Bugetele Regionalei de Drumuri Naționale reflectă perfect raportul de putere în PSD: adevărații stăpâni ai Moldovei au fost Arsene, Oprișan și Buzatu. Faptul că sediul central al DRDP se află la Iași este egal cu zero: am stat toți la cheremul baronului Arsene.

Banii pentru drumurile naționale se duc în județele baronilor PSD și pe drumurile care traversează munții. DRDP a cheltuit în acest an aproape 60 de milioane de euro, adică aproape 40% din buget, pentru a asfalta un drum din Neamț.

Zeci de milioane de lei s-au cheltuit și pe drumuri de câțiva kilometri, care leagă localități de 600 de locuitori, dar se află în Vrancea lui Marian Oprișan. Aceasta în timp ce, la Botoșani, șefii de la drumuri și-au propus în acest an să facă doar un giratoriu.

Asfalt doar în județele din vestul Moldovei

Planul de achiziții publice al DRDP Iași arată clar unde unde au fost direcționați banii pentru infrastructura rutieră din Moldova: spre Vrancea și Neamț. Suceava și Bacăul au primit bani doar cât să cârpească după inundații, în timp ce Galațiul, Iașul și Botoșaniul parcă nici nu există pentru șefii de la drumuri.

Din analiză au fost excluse contractele subsecvente, cele multianuale, precum și cantitățile de asfalt produse de Stația DRDP de la Vaslui și care sunt folosite la plombări în regie proprie.

În planul de achiziții al Regionalei de Drumuri se disting trei poziții la cumpărarea de mixtură asfaltică pentru întreținere curentă. Secția de Drumuri Naționale (SDN) Bacău, cu 11,7 milioane de lei, SDN Focșani, cu 9 milioane de lei și SDN Piatra Neamț, cu 10,2 milioane.

Botoșani, Iași, Vaslui și Galați nu apar pe listă.   

Baronul Arsene dă indicații pajului său, Ovidiu Laicu, director DRDP Iași. Asfaltările sunt la Bicaz (Neamț) (Sursa FOTO: VESTEA.NET)

Iași: zero proiecte, zero bani

Intențiile de dezvoltare a infrastructurii pot fi constatate și din contractele privind serviciile de proiectare. Județului Botoșani i-au fost alocați doar 39.000 lei pentru proiectarea unui sens giratoriu la Vârfu Câmpului, la intersecția drumurilor Dorohoi – Suceava cu Botoșani – Siret.

Un alt giratoriu, pentru a cărui proiectare se plătesc 40.000 lei, ar urma să apară la Bârlad. În schimb, pentru DALI și proiecte tehnice ce vizează Suceava, Neamțul, Bacăul și Vasluiul au fost prevăzuți peste 600.000 lei. Acești bani sunt doar pentru proiecte tehnice ce vizează reparații curente, nu și pentru lucrări.

De asemenea, au mai fost alocați 185.000 lei pentru expertizarea a șapte poduri din Moldova, fără a fi precizat amplasamentul acestora. Ca o comparație, pentru documentația tehnică privind amenajarea a două intersecții din comuna Marginea (Suceava) s-au alocat 40.000 lei.

Vrancea: 10 milioane de euro pe drumuri spre nicăieri

Cei mai mulți bani se cheltuie pe execuție, nu pe documentația tehnică. Aici se constată două mari direcții: o parte din bani se duc spre șoselele ce traversează munții iar o altă parte sunt direcționați spre Neamț și Vrancea.

Aproape 40 de milioane de lei s-au cheltuit în Vrancea pe drumuri nesemnificative ca trafic sau care duc spre fosta stațiune Soveja, acum închisă.

Pentru DN2 R, un drum de doar 10 kilometri între Jitia și Vintileasca, sau dat 12,1 milioane lei iar pentru DN2 N, dintre Mărtinești și Jitia, s-au alocat alte 20 de milioane. Pentru DN2 M, care duce la Andreiașu de Jos, o localitate cu 600 de locuitori, s-au dat 2,7 milioane iar pentru DN2 L alți 4,7 milioane.

Ca o comparație, pentru întreținerea podurilor și a podețelor și prevenirea inundațiilor, județul Iași a primit în total 8,8 milioane de lei.    

Neamț: 40% din total buget

Suceava a primit doar 25 milioane de lei pentru lucrări pe DN 17 (Bistrița – Vatra Dornei – Suceava) și pentru câteva reparații în zona Vicov.

În schimb, Vrancea a fost legată rutier atât de Bârlad, cât și de Onești, ceea ce asigură trecerea ușoară în Ardeal. Astfel pentru DN 11 (Târgu Secuiesc – Onești – Bacău) s-au alocat 17,8 milioane de lei iar pentru DN 11 A (Onești – Adjud – Bârlad) încă 4 milioane de lei.

Cei mai mulți bani s-au cheltuit, însă, în județul Neamț. Pentru DN 15 s-au alocat, în două tranșe, aproape 270 milioane de lei. Suma reprezintă aproape 40% din totalul lucrărilor contractate de DRDP Iași în 2019, incluzând aici și reparațiile la propriile clădiri.

DN 15 leagă Reghin, Toplița și Borsec, trece pe lângă Ceahlău, ocolește lacul Izvorul Muntelui și face legătura cu Bicaz și Piatra Neamț. Tot la Neamț s-au dat bani pentru DN 15 D (Piatra Neamț - Roman), dar și pentru consolidarea unor versanți.

Inclusiv scandaloasa închiriere a noului sediu pentru DRDP Iași s-a făcut doar cu binecuvântarea lui Ionel Arsene, șeful Moldovei în ultimii trei ani

Au șters pozele de pe site!

Informațiile și fotografiile legate de lucrările din Neamț au dispărut de pe site-ul DRDP. Presa din Neamț a publicat, în vară, fotografii preluate de la DRDP cu lucrările de asfaltare de pe DN 15. Toate aveau legătură directă cu șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, cu ministrul Răzvan Cuc, și cu directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu.

În acest moment, pe site-ul DRDP mai există doar un anunț, din luna mai, legat de lucrările efectuate la un pod de pe DN 15. 

Ministrul Cuc, la degetul mic al lui Arsene

A doua descălecare a ministrului Răzvan Cuc la Transporturi, în 2019, s-a produs datorită intervenției baronului de Neamț, Ionel Arsene, care l-a luat sub aripa sa – spun medii informate din politica de la București. Arsene a devenit șeful informal al ministrului, astfel că alocările în valuri către județul Neamț au o explicație.

Puterea lui Ionel Arsene în vremea când Liviu Dragnea a condus PSD a fost imensă. Au apărut articole în presa mondenă în care se relata că Arsene făcea Crăciunul sau Revelionul acasă la șeful PSD, pe moșiile acestuia din Teleorman sau în București, fiind printre puțini acceptați în cercul lui Dragnea de prieteni, în ultimii ani. Arsene ar fi fost cu Dragnea inclusiv în Maldive, la pescuit, iarna trecută, conform presei centrale.

Și după întemnițarea liderului absolut al PSD, Ionel Arsene și-a păstrat influența pe lângă Viorica Dăncilă, fiind nominalizat printre cei care, în ultimele zile de guvernare a PSD, a încercat să racoleze voturi de la Opoziție.

Ionel Arsene a devenit celebru în România în 2014, când era deputat PSD, apărând într-o filmare făcând sex cu o elevă, într-o cameră de hotel. Era dezbrăcat complet dar și-a păstrat șosetele în picioare. De-atunci i se spune „deputatul Șosetă”. Arsene a negat categoric că el ar fi în acea filmare, acuzând că imaginile au fost trucate.

40% din banii alocați pentru drumurile naționale din toată Moldova au ajuns la un singur județ: Neamț. Oprișan, alt baron influent, a primit 20% din bugetul total. Restul de 6 județe din Moldova au împărțit ce-a rămas, câte 7% în medie

Râuri de lapte și miere s-au revărsat în Neamțul lui Arsene

Ionel Arsene, 1 martie 2019: 

„Am o veste bună pentru toți nemțenii.
Aflat intr-o vizită de lucru în județul Neamț, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, a dat asigurări că drumurile naționale și județene vor fi modernizate cu celeritate in proporție de peste 90%.

La întâlnire au participat și Narcis Neaga - directorul CNAIR și Ovidiu Laicu - director DRDP Iași, ceea ce îmi întărește convingerea că ceea ce am stabilit astăzi se va realiza.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani se va construi un drum expres nou, pornit de la zero, între Piatra Neamț și Bacău, fapt ce va oferi municipiului Piatra Neamț o nouă perspectivă din punct de vedere economic și turistic. Acest drum va fi construit cu fonduri europene nerambursabile.

A doua arteră de circulație importantă pentru nemțeni este drumul național Bicaz-Poiana Largului. Acest drum va intra in reparații capitale în regim de urgență. Anul acesta se va turna covor asfaltic pe drumurile ce fac legătura între Piatra Neamț și Bicaz, precum și DN2 de la Castelul de apă până la Moțca.

Tot în 2019 va începe reabilitarea podului de la Girov și se va finaliza lucrarea podului de la Preluca. Deși în ultimii 50 de ani, în județul Neamț nu s-a mai intervenit asupra majorității drumurilor nationale, vă asigur că până la finalul mandatului voi rezolva problema infrastructurii din județ”.

Oprișan și-a făcut regională proprie

Apărute recent în spațiul public, informațiile privind „ruperea” DRDP Iași în două structuri au fost confirmate pe 8 octombrie. La acea dată, CNAIR a aprobat noua organigramă a companiei în care figurează DRDP Focșani.

Potrivit surselor REPORTER DE IAȘI, până în acest moment nu s-a stabilit care sunt județele care vor fi administrate de DRDP Focșani, dar se așteaptă ca noua structură să preia Vrancea și Galați de la DRDP Iași, urmând să se decidă dacă lor li se vor alătura Buzău și Brăila.

Article image
În fiecare an se cumpără laptopuri, telefoane, televizoare, de parcă ar fi de unică folosință. Directorul DRDP justifică bugetul pe publicitate prin faptul că Drumurile Naționale fac Centenarul, de parcă ar fi ceva colosal pentru români. BZI, după ce l-au linșat ani de zile pe Ovidiu Laicu, acum dă advertoriale festiviste, de un ridicol sublim. În an centenar, DRDP dă bani pe televizoare și promovare, nu pe asfalt. Peste 1...
Autor Ionel Iloae Reportaje 24 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: