fbpx
 

Items filtered by date: Joi, 07 Decembrie 2017

22 de elevi de la un liceu din Rădăuţi au ajuns, astăzi, la spitalul municipal din localitate, după ce s-ar fi împrăştiat în unele spaţii ale unităţii şcolare o substanţă iritantă, posibil spray paralizant sau lacrimogen.

Managerul unităţii medicale, Traian Andronachi, a declarat că niciunul dintre copii nu a fost internat şi au plecat foarte repede de la spital, deoarece nu ”aveau afecţiuni deosebite”, fiind vorba ”mai mult de un atac de panică”.

Directorul Colegiului Naţional ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, Adrian Puiu, a confirmat incidentul şi a declarat că unitatea şcolară a fost evacuată joi şi s-a decis sistarea cursurilor după ce în şcoală s-ar fi simţit ”un miros mai altfel”.

”Nu am ştiut despre ce este vorba, dar cei mai sensibili au simţit mirosul. Eu, de exemplu, nu l-am sesizat. Preventiv am decis suspendarea cursurilor până ştim exact despre ce este vorba (…) Câţiva elevi au ajuns la spital, dar nu au probleme de sănătate”, a spus directorul liceului.

Totodată, el a menţionat că, potrivit discuţiilor ulterioare cu elevi din şcoală, unul dintre aceştia ar fi putut să împrăştie substanţa iritantă, dar nu există nicio dovadă în acest sens deocamdată.

Potrivit lui Puiu, dacă se va proba vina unui elev, acesta riscă scăderea notei la purtare, dacă e până în clasa a XI-a, sau exmatricularea.

Directorul colegiului a precizat că a fost anunţată şi Poliţia care efectuează cercetări în acest caz. El a mai anunţat că, vineri, cursurile se vor desfăşura după programul normal. (Agerpres/ FOTO gandul.info)


Publicat in Educatie

În Cisiordania şi Ierusalimul de Est au avut loc ciocniri cu forţele de ordine. Câteva mii de palestinieni au demonstrat împotriva declaraţiei preşedintelui american Donald Trump.

Hamas şi Jihadul Islamic au chemat la o nouă Intifada sub sloganul, cităm „America, duşmanul musulmanilor”. Corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan relatează de la Ierusalim că mii de palestinieni au protestat astăzi împotriva proclamaţiei care a fost semnată ieri de preşedintele american Donald Trump, prin care se confirmă că Ierusalimul este capitala Statului Israel.

Facţiunile palestiniene au chemat la grevă pentru mobilizare, la demonstraţii în Cisiordania, Fâşia Gaza şi în cartierele arabe din Ierusalim. Câteva sute de palestinieni au manifestat la Poarta Damascului cu drapele palestiniene, scandând că îşi vor da viaţa pentru moscheea Al-Aqsa.

Unii foarte tineri s-au confruntat cu forţele de ordine. În Cisiordania, câteva mii de palestinieni au manifestat la Ramallah, Bethlehem, Jenin şi Hebron. La atacuri cu pietre poliţiştii au răspuns făcând uz de gaze lacrimogene.

În Fâşia Gaza, manifestanţii s-au adunat în două sectoare ale gardului de securitate, la frontiera cu Israelul şi au aruncat cu pietre în direcţia soldaţilor.

Liderul politic al organizaţiei Hamas, Ismail Haniyeh, îndeamnă la Intifada împotriva Israelului. Haniyeh a cerut facţiunilor palestiniene să se unească pentru ceea ce el a numit ‘binele Ierusalimului’. (Rador/ FOTO publika.md)


Publicat in Eveniment

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis o scrisoare de condoleanțe principesei moștenitoare a României, Margareta, în care afirmă că regele Mihai va rămâne în memoria generațiilor un simbol al demnității, înțelepciunii și devotamentului, promotor al luptei pentru libertate și democrație.

„Cu profundă îndurerare am aflat despre trecerea în neființă a majestății sale regele Mihai I al României — veste care a zguduit și îndoliat poporul român. Personalitate remarcabilă, regele Mihai va rămâne în memoria generațiilor ca un simbol al demnității, înțelepciunii și devotamentului, promotor al luptei pentru libertate și democrație. În aceste clipe de adâncă tristețe, în numele Republicii Moldova și al meu personal, transmitem întreaga noastră compasiune și sincere condoleanțe Familiei Regale, Alteței sale Principele Radu și tuturor românilor”, se arată în scrisoarea care a fost transmisă marți și publicată joi de Casa Regală.

Tot joi, Casa Regală a publicat și scrisoarea transmisă marți de președintele Klaus Iohannis principesei moștenitoare, în care afirmă că regele Mihai „va rămâne în memoria și conștiința poporului român drept un mare român și un remarcabil bărbat de stat”.

„Așa cum au arătat românii, prin respectul și admirația cu care au întâmpinat revenirea Familiei Regale în viața noastră publică, precum și prin numeroasele ocazii în care l-au înconjurat pe suveran cu dragostea și prețuirea lor, majestatea sa regele Mihai I al României va rămâne în memoria și conștiința poporului nostru drept un mare român și un remarcabil bărbat de stat. Alături de toți compatrioții noștri, îmi îndrept gândurile și rugăciunile către personalitatea celui care a fost regele Mihai I. Pentru lecția de demnitate, onoare și patriotism pe care a arătat-o întotdeauna, precum și pentru modul în care și-a servit țara, națiunea română îi va fi profund recunoscătoare. În aceste zile îndoliate și triste, sunt alături de augusta voastră familie. Transmit totodată condoleanțele mele întregii Familii Regale și sper să aveți puterea să treceți peste aceste clipe grele”, se arată în scrisoare. (Agerpres/ FOTO activenews.ro)


Publicat in Moldova

Tribunalul Suceava a decis astăzi arestarea pentru 30 de zile a trei bărbați, printre care și agresorul polițistului SAS, rănit în timpul unei misiuni, marți, la Rădăuți.

Anterior, miercuri, DIICOT Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Huțuleac Alexandru, Lungoci Andrei Iulian și Percec Răzvan, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe, se arată într-un comunicat.

În cauză s-a reținut că, pe 5 decembrie, Alexandru Huțuleac, cu scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, urmărind să împiedice efectuarea percheziției domiciliare în locuința sa, a lovit cu o sabie, în zona cranio-cerebrală, precum și în zona brațului stâng, lucrătorul de poliție în cadrul SAS Suceava, aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu.

Lovitura aplicată de către inculpatul Huțuleac, „având în vedere morfologia și topografia leziunilor, starea clinică, examenele clinice și paraclinice, a fost de natură a-i pune în primejdie viața lucrătorului de poliție, putând fi necesare 100 — 110 zile de îngrijiri medicale”.

„Totodată, în cauză s-a reținut fapta inculpaților Huțuleac Alexandru, Lungoci Andrei Iulian și Percec Răzvan, constând în aceea că inculpatul Huțuleac împreună cu Percec Răzvan, după 13 august 2016, deși se aflau în continuare sub supraveghere judiciară într-un alt dosar penal, s-au reunit și, în cursul lunii octombrie 2016, au inițiat un nou grup infracțional organizat, specializat în comercializarea de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în care l-au cooptat pe inculpatul Lungoci Andrei Iulian. Din luna februarie 2017 au cooptat și o altă persoană, cointeresând alte diverse persoane să adere la acest grup ori să-l sprijine, pentru ca prin intermediul acestora să vândă cantitățile de substanțe interzise către consumatori, astfel ca activitățile lor infracționale să nu poată fi depistate, iar în cazul în care acești intermediari nu înțelegeau să se supună ordinelor date de ei, îi supuneau la grave agresiuni fizice”, potrivit comunicatului citat.

Sursa citată precizează, de asemenea, că, în perioada 18 — 28 mai 2017, la indicațiile lui Percec și Huțuleac, una dintre persoanele vătămate a fost ținută cu forța într-un apartament din municipiul Iași, fiindu-i aplicate lovituri cu pumnii și picioarele în zona feței și abdomenului, care au fost de natură a-i crea mai multe leziuni dureroase, obligându-o astfel, ca urmare a temerei insuflate pentru viața sa, să vândă în continuare pentru ei pliculețe cu substanțe interzise către consumatorii care-l abordau pe telefoanele ce i-au fost puse la dispoziție în acest scop.

Pe 5 decembrie, procurorii DIICOT Suceava, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava, au efectuat opt percheziții domiciliare pe raza județului Suceava, ocazie cu care au fost găsite și ridicate un autoturism, opt telefoane mobile, un cântar electronic, un grinder, un pistol, mai multe plicuri cu substanțe suspecte a avea efect psihoactiv, precum și înscrisuri utile cauzei.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava și al jandarmilor.

Totodată, într-un comunicat remis AGERPRES, joi, de Biroul de presă al IGPR se arată că polițistul Dan Ciprian Sfichi, luptător al SAS Suceava, rănit grav în misiune de Alexandru Huțuleac, se află la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Cercetările în această cauză sunt continuate, sub coordonarea procurorului de caz, și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj asupra unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu cu referire la tentativă la infracțiunea de omor calificat, comisă pentru a se sustrage de la tragerea la răspundere penală.

Potrivit IGPR, Huțuleac a mai fost arestat, tot într-o cauză instrumentată de BCCO Suceava, pe 13 iulie 2016, pentru trafic de droguri, fiind ulterior pus în libertate sub control judiciar după 30 de zile, iar în octombrie 2017 a fost ridicat și controlul judiciar, de către instanța de judecată. (Agerpres/ FOTO libertatea.ro)


Publicat in Moldova
Joi, 07 Decembrie 2017 20:42

Spectacole anulate la Ateneul din Iaşi

Evenimentele anulate în zilele de doliu național

Ca urmare a deciziei Guvernului României de a decreta 3 zile de doliu național în perioada 14, 15 și 16 decembrie, reprezentațiile artistice ale Ateneului din Iași vor fi anulate.

Persoanele care au achiziționat bilete de la casieria instituției sunt așteptate să își ridice contravaloarea biletelor la casa de bilete, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.30, iar celor care au achiziționat bilete online li se vor restitui sumele respective pe card.

Evenimentele anulate sunt următoarele:

Spectacol de teatru „Prima dată”, regia Erica Moldovan, joi, 14 decembrie, ora 19.00, la Galeriile Anticariat „Dumitru Grumăzescu”

Spectacol de teatru „Scandal în culise”, regia Daniel Onoae, vineri, 15 decembrie, ora 19.00, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”

Spectacol pentru copii „Moș Nicolae”, Marionnette Show, sâmbătă, 16 decembrie, ora 12.00, în Sala Mică

Spectacol de teatru „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn”, regia Octavian Jighirgiu, sâmbătă, 16 decembrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” (Radio Iaşi/ Comunicat Ateneul Iaşi/ FOTO curieruldeiasi.ro)


Publicat in Timp Liber

Cu bugetele alimentate de firmele cu sedii la Drumul European, cele două comune din apropierea Iaşului visează să ajungă în ligile superioare. Deocamdată, Ştiinţa Miroslava este în Liga a II-a, iar Victoria Leţcani e ca și promovată în Liga a III-a. Pentru echipa din urmă, primarul tocmai a inaugurat o bază sportivă de 100.000 de euro, în timp ce la Miroslava, edilul Dan Niţă dă de la bugetul local 1 milion de lei pe sezon.

Promovarea neaşteptată din vară a dus formaţia Ştiinţa Mirsolava în situaţia de a evolua pentru prima dată în istorie în Liga a II-a. Fără un lot competitiv şi fără o bază sportivă pentru acest nivel al competiţiei, Miroslava a trebuit să joace mare parte din meciurile de pe teren propriu pe stadionul din Dealul Copoului. În plus, au fost aduşi mai mulţi jucători, omogenitatea lotului având de suferit. Mai mult, în fruntea echipei a fost un preşedinte care a fost nevoit să se împartă între serviciul de zi cu zi şi funcţia de la club.

În aceste condiţii, Liga a II-a s-a dovedit o pălărie mult prea mare pentru o echipă finanţată din bugetul unei comune, echipa fiind la finalul turului pe ultimul loc şi în postura de a se desfiinţa. Primarul comunei, Dan Niţă, dă asigurări că echipa va continua în liga secundă. „Nu s-a pus niciun moment problema retragerii din campionat sau a desfiinţării. Cum să retrag echipa? Am investit prea mult în această echipă pentru a o desfiinţa acum. Eu sunt un om ambiţios şi vreau să duc această muncă mai departe“, zice primarul.

 

Jurista Primăriei, pe post de preşedinte

Primarul susţine că a înţeles că Liga a II-a are alte cerinţe, astfel că a dispus mai multe măsuri. După mai multe discuţii avute cu fostul preşedinte al clubului, Daniel Acatrinei, Niţă a luat decizia de a se despărţi de acesta. În prezent, de soarta echipei se ocupă jurista de la primărie, Elena Burcuţă.

Daniel Acatrinei nu mai este preşedintele clubului. Eu am nevoie de un preşedinte care să se implice, să stea acolo şi să rezolve problemele, să fie în permanenţă la echipă. Acatrinei nu avea timp. Burcuţă nu are cunoştinţe fotbalistice, dar aveam nevoie de cineva în care să am încredere. Până în iarnă, ea se ocupă de echipă. Vom avea timp suficient până în martie să punem un preşedinte care să ştie într-adevăr fotbal şi să fie un bun manager. Ne trebuie un preşedinte care să fie dedicat acestui club“, spune Dan NIţă.

 

Modificări serioase de lot

În iarnă, lotul va fi remaniat, mulţi jucători urmând să plece, locul acestora urmând a fi luat de jucători experimentaţi. „Promovarea ne-a luat pe nepregătite. Am învăţat ceva din experienţa de până acum şi în iarnă vom face schimbări. În etapele jucate până acum s-a cristalizat un lot de 14-15 jucători, care au dus greul. Pe ceilalţi nu-i dau eu afară, se dau singuri! Mulţi se cred Messi, dar nu au faţă de liga a doua! Vom aduce în iarnă câţiva jucători valoroşi şi sunt convins că vom reuşi să evităm retrogradarea“, adaugă edilul.

Gruparea din Miroslava s-a despărţit deja de câţiva jucători experimentaţi, cu multe meciuri la nivelul ligii secunde, cum ar fi Raul Avram sau Paul Mateciuc. Cel mai cunoscut nume la care s-a renunţat recent este Cornel Căinari, jucător venit în vară de la Foresta Suceava şi care a evoluat mulţi ani la nivelul ligii secunde.

 

Buget de peste un milion de lei

Pentru această ediţie de campionat, Ştiinţa Miroslava se bazează pe un buget de peste un milion de lei. „Banii vin de la bugetul local. Ce depăşeşte milionul de lei înseamnă sponsori şi bilete vândute la meci. Nu este un buget mare, dar cred că este suficient pentru acest nivel“, explică Niţă.

În ceea ce priveşte salariile jucătorilor, Miroslava are unul dintre cele mai mici bugete din liga secundă, însă primarul consideră că important este faptul că salariile sunt plătite la timp. „Fiecare jucător a semnat un contract pe care şi l-a asumat. Salariile nu depăşesc 1.500 de lei, iar jucătorii primesc în fiecare zi o masă caldă la prânz. Nu cred că avem cele mai mici salarii din Liga a II-a. Să aibă rezultate mai bune şi să ne oblige astfel să le creştem salariile“, adaugă Niţă.

 

Promovaţi pe un puseu naţionalist

Promovarea în liga secundă a însemnat pentru Miroslava dublarea bugetului. Pentru acest tur de campionat, Primăria a alocat suma de 500.000 lei, aproape dublu faţă de suma alocată de Consiliul Local Miroslava pentru tot sezonul anterior, când echipa a jucat în Liga a III-a.

Înfiinţată în 2009, echipa a promovat în primul an în Liga a IV-a, iar în 2012 a intrat în Liga a III-a, unde bugetul a fost în fiecare an de aproximativ 200.000 lei. „Dacă nu ar fi fost acel meci cu Sfântu Gheorghe (meci-cheie câştigat cu o contracanidată la promovare -n.r.), nu ştiu dacă am fi promovat. Băieţii au dat dovadă de o ambiţie extraordinară. Când au văzut că toată lumea vorbeşte ungureşte, că se intonează imnul secuiesc şi că au fost trataţi cu multă ostilitate, s-au mobilizat fantastic şi au reuşit să câştige acel meci. Atunci şi noi am decis să majorăm bugetul clubului pentru acest sezon de Liga a II-a. A fost un efort financiar pe care am reuşit să-l facem“, declară Niţă.

 

Emulaţie în comună

Promovarea în Liga a II-a a atras alături de echipă, pe lângă oamenii din comună şi ieşeni care vin acum meci de meci la Uricani pentru a vedea la lucru formaţia pregătită de Adrian Kerezsy. „Suntem cea mai mare comună din judeţ şi nu cred că e deplasat să ne dorim ca şi sportul să fie bine reprezentat. Când jucam în Copou veneau câteva sute de oameni la meciurile noastre de pe teren propriu. Acum jucăm la Uricani, unde s-au făcut lucrări de modernizare a bazei sportive în această vară şi unde vin şi mulţi ieşeni la meci, stadionul fiind aproape plin“, explică primarul din Miroslava.

 

Primar: „Doresc să ne batem la promovare”

Deşi acum echipa se zbate în zona retrogradării, primarul Miroslavei are gânduri de mărire şi visează la derby-ul cu Poli Iaşi, în prima ligă: „Miroslava s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Avem populaţie mai mare decât unele oraşe. Suntem peste Târgu Frumos, spre exemplu. La cum se dezvoltă comuna, eu cred că vom depăşi Paşcaniul. E normal ca şi ambiţiile noastre să fie mari. Trebuie să gândim în viitor şi să ne dorim să ne dezvoltăm. Nu ascund faptul că îmi doresc ca sezonul acesta să terminăm campionatul undeva în jurul locului 10, iar sezonul viitor, cu ceva achiziţii în vară, să ne batem la promovare”.

Eu cred că având o populaţie de peste 30.000 de locuitori putem visa o promovare în Liga I”

Dan Niţă, primar Miroslava

 

Primarul Turcu prezintă mândru vestiarul Victoriei, echipa din comună

 

Primar Leţcani: “Dacă avem 10.000 de locuri de muncă, susţinem o echipă de primă ligă”

Ambiţii de mărire are şi alt primar de comună aflată în Zona metropolitană. Astfel, la Leţcani a fost inaugurată recent noua bază sportivă a liderului Seriei a II-a a Ligii a IV-a, Victoria Leţcani. Aceasta este dotată cu instalaţie de nocturnă şi vestiare echipate complet. „Avem 15 puncte avans în clasament şi şansele sunt mari să promovăm în Liga a III-a. Atunci am considerat că această investiţie este utilă. Este o investiţie de 455.000 de lei din bugetul local. Vin câteva sute de oameni meci de meci la partidele de pe teren propriu şi cred că e normal să avem condiţii civilizate“, spune primarul Leţcaniului, Stelian Turcu.

 

Turcu: „Vrem ca Miroslava”

Primarul susţine că a rezolvat toate problemele comunei şi că a venit rândul sportului să fie dezvoltat. „Urmează să se facă lucrări de asfaltare printr-un proiect european. Extindem reţeaua de canalizare în satele componente ale comunei cu fonduri prin PNDR2. Am terminat de construit sau renovat toate şcolile şi grădiniţele din bugetul local. Urmează să fie construit un parc industrial, pe 20 de hectare. Vrem să facem un un cluster în agricultură, lângă Transagropolis. Avem în plan construcţia a trei parcuri logistice. Comuna se dezvoltă şi investim în toate domeniile, inclusiv în sport. Dacă ajungem să avem 10.000 de locuri de muncă, putem susţine şi o echipă de primă ligă. Dacă la Miroslava s-a putut, nu văd de ce noi nu am putea“, adaugă Turcu.

 

Buget de 90.000 lei

Pentru turul de campionat, echipa din Leţcani a avut un buget de 90.000 lei, bani din care s-au plătit baremurile de arbitraj şi salariile antrenorului principal şi celui secund. „La Liga a IV-a, jucătorii nu au contracte de muncă. Antrenorul principal are contract de 2.000 lei lunar, iar antrenorul secund – 1.500 lei. La jucători le dăm câte 100 lei primă de victorie. Pentru retur, anul viitor bugetul ar putea fi la fel sau puţin mai mare. După ce vom promova, va trebui să facem contracte la jucători şi atunci bugetul trebuie să fie mai mare. Probabil undeva la 200.000 lei. Vom vede atunci exact de câţi bani avem nevoie“, precizează primarul Leţcaniului.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE
Dumitru Oprea: „Cleptocraţia PSD-ALDE dă bătălia finală pentru deraierea României de la principiile statului de drept"

 
Într-o declaraţie politică, prezentată miercuri, 6 decembrie 2017, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Dumitru Oprea atrage atenţia asupra faptului că lupta care se dă în acest zile în Parlament pe legile justiţiei are ramificaţii mult mai profunde şi va determina viitorul României pentru mulţi ani de-acum înainte. În fapt, dorinţa coaliţiei de la putere este aceea de a transforma, în mod esenţial, principiile de funcţionare ale statului şi deraierea ţării noastre de la principiile statului de drept. „Lupta nu este nici pierdută, dar nici uşor de câştigat! Urmează zile, săptămâni şi luni cruciale pentru viitorul nostru ca naţiune, iar Partidul Naţional Liberal şi-a asumat şi a demonstrat că îmbrăţişează valorile democraţiei liberale, ale pieţei libere, că susţine independenţa justiţiei, a presei şi pune libertatea de conştiinţă şi exprimare deasupra oricărei îndoieli".

Redăm integral declaraţia prezentată în plenul Camerei Deputaţilor:


„În ciuda disputelor politice violente, România a reuşit în istoria recentă să se dezvolte, deoarece a beneficiat de consensul aproape unanim al partidelor politice. Mai mult,consensul nu a fost niciodată subiect de dispută atunci când a vizat strategia de politica externă: pro Europa și pro America. Țara noastră, care se pregătește să își serbeze, în 2018, Centenarul, iar în 2019 să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, a dat dovadă că poate fi un actor corect pentru piața unică și că are determinarea de a institui și păstra valorile statului de drept, ale democrației liberale.

Anii '90 și începutul anilor 2000 ne-au găsit uniţi în dorinţa de a accede, ca membri cu drepturi depline, la Uniunea Europeană şi NATO. Tratatele au fost ratificate în Parlament cu largul acord al tuturor formaţiunilor politice şi au beneficiat, din plin, de susţinerea populară. Cu prilejul Centenarului, ne-am fi putut legitima ca naţiune cu o nouă generaţie de conducători. Generație care, dincolo de defectele şi opintelile specifice perioadei postdecembriste, a reuşit, la nivelul idealurilor, să-şi onoreze eroii care au înfăptuit Unirea Mică, de la 1859, şi Marea Unire, de la 1918.

Având în vedere toate aceste lucruri, astăzi, din păcate, suntem amenințați de acţiunile politice ale actualei puteri. Reprezentanții coaliției dezastruoase PSD-ALDE au călcat în picioare consensul politic pro-european şi pro-american şi au decis, fără a cere un mandat popular, deraierea României spre un stat iliberal, total opus celor mai importante idealuri deopotrivă ale forţelor de dreapta şi de stânga, de după 1989. 

Ziua Naţională ne-a găsit, în 2017, într-o situaţie de neimaginat cu un an în urmă! Trăim într-un tablou în care mai-marii zilei au constituit o cleptocraţie gata să sacrifice 27 de ani de evoluţie economică şi socială doar pentru a-şi salva propria piele de problemele penale. Asistăm uluiţi cum cleptocraţii din vârful PSD-ALDE atacă multinaţionalele, transformă proprietarii de afaceri în duşmani ai poporului, se războiesc cu sindicatele, vechii lor aliaţi de nădejde, inventează duşmani imaginari împotriva cărora construiesc o propagandă pestilenţială. Aceeaşi cleptocraţie rupe toate punţile de dialog cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, şi arată spre Bruxelles ca spre un inamic, nu un sfătuitor şi un prieten.

Câțiva politruci, care au pus stăpânire pe frâiele executive şi legislative ale statului român, vor să pună mâna pe toată puterea, inclusiv să subordoneze politic procuratura şi instanţele de judecată. Putere absolută şi propagandă deşănţată! Sunt cele două arme pe care PSD-ALDE ar dori să le folosească împotriva propriului popor!

Însă cleptocraţii de azi au uitat să ia în calcul faptul că românii au avut timp suficient, în 27 de ani, să simtă gustul libertăţii şi al traiului într-un stat de drept. Căci statul paralel, pe care gaşca Dragnea-Tăriceanu îl propovăduieşte, nu înseamnă altceva decât statul de drept! Generaţiile născute după 1989 ajung astăzi la maturitate. Sunt oamenii care au deprins libertatea şi au trăit în acord cu valorile occidentului, iar ei nu mai pot fi manipulaţi şi nici conduşi prin propagandă. Sunt acei români pe care îi vedem protestând în pieţele publice ale oraşelor noastre sau în diaspora, care şi-au asumat rezistenţa civică împotriva conducătorilor de azi.

Lupta nu este nici pierdută, dar nici uşor de câştigat! Urmează zile, săptămâni şi luni cruciale pentru viitorul nostru ca naţiune, iar Partidul Naţional Liberal şi-a asumat şi a demonstrat că îmbrăţişează valorile democraţiei liberale, ale pieţei libere, că susţine independenţa justiţiei, a presei şi pune libertatea de conştiinţă şi exprimare deasupra oricărei îndoieli."

Publicat in Actualitate

Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi sărbătoreşte, joi şi vineri, 138 de ani de la înfiinţare cu invitaţi speciali, conferinţe extraordinare şi lansări de carte.

‘Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecţie are loc prin intermediul unui program complex, coordonat de Primăria Iaşi. În plus, vom continua seria Conferinţelor Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ cu un sociolog de marcă – profesorul Vasile Dîncu, care va susţine o prelegere despre reprezentarea socială a medicului. Un alt eveniment important este lansarea unei noi serii a ‘Însemnărilor ieşene’, o revistă cu valoare de simbol pentru universitatea noastră’, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Deschiderea oficială a Zilelor UMF va debuta joi, 7 decembrie, de la ora 10,00, în Aula ‘George Emil Palade’, cu o prezentare a proiectelor UMF Iaşi din cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi urmată de o conferinţă specială despre implicarea Iaşului în Primul Război Mondial susţinută de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetător principal la Institutul de Istorie ‘A.D. Xenopol’ din Iaşi.

Programul Centenar al Primăriei municipiului Iaşi este un program cu 30 de direcţii tematice, 180 de evenimente şi acţiuni, 80 de proiecte, precum şi 9 proiecte de infrastructură urbană.

‘Uraganul devastator care a fost Primul război mondial a luat cu suflul său întreaga Facultate de Medicină a Universităţii Mihăilene, studenţi şi profesori laolaltă. Care a fost rolul medicilor în Marele Război? Eram puşi să culegem roadele tranşeelor. Să scoatem din trupurile sfâşiate de grenade şi obuze, din carnea amestecată cu ţărâna şi glodul şanţurilor, altă viaţă, bună pentru alte şanţuri. Am făcut să tacă în noi rostul unei vieţi întregi închinate grijii de a păzi pe alţii de boli şi am ajutat la cel mai crunt măcel al atâtor mii de vieţi tinere, din care numai noi ştim câte şi cum au ieşit. Am ajutat idealul naţional ca medici, ca ostaşi şi ca români’ – povesteşte dr. Mihai Ştefănescu-Galaţi, primul profesor de urologie de la Iaşi şi decan al Facultăţii de Medicină (între 1926-1929), în cartea ‘Amintiri din Marele Război’.

‘Despre astfel de istorii crunte trăite de medicii ieşeni, despre situaţia medicinei şi a spitalelor, misiunile încredinţate şi implicarea lumii medicale ieşene la realizarea idealului naţional, ne vom aduce aminte joi, 7 decembrie, în Aula ‘George Emil Palade’ – în prezenţa rectorului UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a primarului Iaşului, Mihai Chirica şi a celorlalţi rectori ai universităţilor de stat din Iaşi. Rolul povestitorului îl va juca dr. Richard Constantinescu, de la disciplina de Istorie a Medicinei, care este şi editorul a două cărţi apărute la Editura ‘Grigore T. Popa’, semnate de Mihai Ştefănescu Galaţi – ‘Amintiri din Marele Război’ şi ‘Răniţi şi raniţe. Chirurgia Marelui Război’, se arată în comunicat.

Începând cu ora 12,00, la Muzeul de Istorie a Medicinei va fi omagiată memoria dr. Jean Clunet (1878-1917), membru important al Misiunii medicale franceze din România, la centenarul trecerii sale în eternitate, printr-o expoziţie documentară, în parteneriat cu Institutul Francez din Iaşi. De la ora 12.30 va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură – ‘Culorile Marelui Război’, a tinerei artiste Alexandra-Cecilia Ruja.

Un subiect sensibil şi de actualitate – ‘Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale şi provocări actuale’, este subiectul prelegerii extraordinare susţinute de sociologul Vasile Dîncu – invitat la ‘Conferinţele Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa’. Conferinţa se va desfăşura vineri, 8 decembrie, de la ora 10.00, în Aula ‘George Emil Palade’ a UMF Iaşi şi este adresată tuturor persoanelor interesate.

Un punct aparte în programul dedicat Zilelor Universităţii îl reprezintă şi lansarea seriei noi a faimoasei reviste ‘Însemnări ieşene’, înfiinţată în urmă cu 81 de ani de către patronul spiritual al UMF Iaşi – Grigore T. Popa, alături de Mihail Sadoveanu şi de George Topîrceanu. Acest eveniment va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 12,00, în Aula ‘George Emil Palade’ a UMF Iaşi.

Programul Zilelor UMF Iaşi din acest an se va încheia vineri, 8 decembrie, la ora 18,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, cu un spectacol extraordinar susţinut de artiştii Operei Naţionale Iaşi, la care vor participa toate cadrele didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi. La finalul galei de operă va avea loc, ca în fiecare an, premierea profesorilor emeriţi şi onorifici ai UMF Iaşi.

Pe parcursul acestei săptămâni au mai fost programate şi alte manifestări reunite sub genericul ‘Zilele UMF. Zilele Educaţiei Medicale’, organizate de societăţile studenţeşti din cadrul Universităţii. Ca în fiecare an, nu putea lipsi un eveniment care a devenit deja o tradiţie, fiind vorba de ‘Balul iernii’, spectacol caritabil organizat de studenţii UMF – în folosul Casei de copii de la Bogdăneşti. Balul caritabil va avea loc joi, 7 decembrie, de la ora 18,00, în Aula Bibliotecii Universitare Iaşi.

 

(Agerpres/ FOTO jurnaluliesean.ro)


Publicat in Educatie

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ar urma să se reunescă de urgenţă mâine, la cererea a 8 state, după anunţul preşedintelui american, Donald Trump privind oraşul Ierusalim.

Ieri, liderul de la Casa Albă, a afirmat că Statele Unite recunosc Ierusalim-ul drept capitală a statului Israel şi a cerut  Departamentului de Stat să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat declaraţia preşedintelui american o etapă importantă în istoria Ierusalimului.

Netanyahu a cerut celorlalte ţări să urmeze exemplul.

Este o zi istorică recunoscând oficial Ierusalimul capitala statului Israel şi intenţia de a muta Ambasada americană spre oraşul sfânt.

Netanyahu a subliniat că Ierusalimul este capitala evreilor de 3000 de ani. Aici este Muntele Templului, aici au fost regii şi profeţii Israelului.

Netanyahu a întins o mână pentru pace naţiunilor arabe vecine care s-au unit pentru a se opune declaraţiei preşedintelui american.

Reuven Rivlin, preşedintele statului Israel, l-a felicitat pe preşedintele american.

După jubileul reunificării oraşului la 50 de ani, acum, la 70 de ani de independenţă a statului Israel, înfloreşte speranţa, a spus Rivlin.

De mii de ani, poporul evreu a privit spre Ierusalim şi s-a rugat.

Recunoscând Ierusalimul capitala Israelului şi relocarea tuturor ambasadelor reprezintă recunoaşterea poporului evreu în patria lui străbună.

Este o piatră de hotar spre pace pentru toţi locuitorii Ierusalimului şi întreaga regiune, a mai spus preşedintele Israelului, care a subliniat că Ierusalimul nu este un obstacol în calea păcii pentru cei care doresc pacea.

După cum e scris, rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului, ca toţi ce o iubesc să prospere, să fie pace în încăperile şi palatele sale.

Veteranul negociator palestinian, Saeb Erekat, consideră că este o violare a acordurilor precedente.

Anunţul lui Donald Trump este o schimbare care descalifică procesul de pace şi va duce la escaladarea extremismului în regiune.

Singura şansă pentru palestinieni este să lupte pentru drepturi egale – a spus Saeb Erekat, în opinia căruia Donald Trump a făcut cea mai mare greşeală prin această declaraţie pe care el a numit-o dictat.

De la Ramallah, Hanan Ashrawi, din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că este o decizie în favoarea Israelului care încalcă înţelegerile anterioare.

Organizaţiile palestiniene au promis trei zile de răzbunare ca răspuns la declaraţia preşedintelui american prin care Ierusalimul este recunoscut capitala Israelului.

Mohammad Dahlan, care trăieşte în exil, considerat posibil succesor al lui Mahmoud Abbas la conducerea Autorităţii Palestiniene, consideră că e necesară oprirea negocierilor absurde şi interminabile cu Israelul, după declaraţia din această seară a preşedintelui american.

Şefa diplomaţiei europene, Francesca Mogherini, a reiterat într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, poziţia fermă a UE potrivit căreia statutul final al Ierusalimului, ca vitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian, trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală israeliană este o decizie naţională şi nu una adoptată de NATO – a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Statutul oraşului Ierusalim nu poate fi soluţionat decât printr-o negociere directă între israelieni şi palestinieni – a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guttierez. Nu există alternativă la soluţia a două state cu Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a Palestinei, a adăugat secretarul general al ONU.

La Vatican Papa Francisc  şi-a exprimat în mod public îngrijorarea faţă de decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

La numai câteva ore după ce a primit în audienţă privată personalităţile religioase din Palestina – care fac parte dintr-o comisie permanentă pentru dialog interreligios cu Vaticanul şi cărora le-a transmis că recunoaşterea drepturilor tuturor popoarelor în ţara sfântă reprezintă de fapt condiţia esenţială pentru dialog în favoarea tuturor membrilor societăţii, inclusiv a creştinilor – Papa Francisc şi-a exprimat în mod public îngrijorarea faţă de decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera Ambasada SUA de la Tel Avin la Ierusalim.

Papa Francisc: „Gândul meu se îndreaptă acum spre Ierusalim, neputând să-mi ascund profunda îngrijorare privind situaţia care s-a creat în ultimele zile şi adresând, totodată, un însufleţit apel astfel încât să se angajeze cu toţii la respectarea status quoului oraşului în conformitate cu rezoluţiile ONU„.

Acesta este mesajul Suveranului Pontif de la finalul audienţei generale de la Vatican.

Papa Francisc invocă înţelepciune şi prudenţă pentru pământul sfânt, pentru Orientul Mijlociu, pentru lumea întreagă.

Papa Francisc„Ierusalimul este un oraş unic, sacru pentru evrei, creştini şi musulmani, care venerează acolo locurile sfinte ale respectivelor religii, având o vocaţie specială în vederea păcii. Mă rog la Dumnezeu ca această identitate să fie păstrată şi consolidată în beneficiul Ţării Sfinte, al Orientului Mijlociu şi al lumii întregi şi să prevaleze înţelepciune şi prudenţă pentru a evita adăugarea unor noi elemente de tensiune într-o panoramă internaţională deja violentă şi marcată de atâtea conflicte pline de cruzime”.

Autorităţile ruse nu au reacţionat încă la decizia Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze acest pas al Statelor Unite până la anunţarea oficială a deciziei, însă a precizat că preşedintele Vladimir Putin, în mai multe convorbiri telefonice, inclusiv în cea de aseară cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această situaţie şi posibila ei complicare.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră statutul Ierusalimului de Est unul din elementele cheie ale soluţionării complexe a problemei palestiniano-isreliene. Dacă decizia anunţă de Donald Trump va fi luată oficial, ea poate să aibă urmări cu bătaie lungă şi nu va ajuta la reglementarea confluictului – a mai spus acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, s-a abţinut şi ea de la comentarii în avans, făcând trimiterea la cele spuse de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin şi la declaraţia oficială a ministerului din 6 aprilie anul acesta.

Această declaraţie a Ministerului rus de Externe a confirmat sprijinul Moscovei pentru principiile ONU ale reglementării conflictului palestiniano-isrealian, inclusiv soluţia lui negociată bazată pe principiul celor două state, cu Ierusalimul de Est capitala Statului Palestinian.

În acelaşi timp, declaraţia subliniază, pentru prima dată că, în contextul soluţiei bazate pe principiile ONU, Rusia consideră Ierusalimul de Vest capitala statului Israel.

Declaraţia din aprilie menţionează că parametrii concreţi ai soluţionării întregului spectru de probleme legate de statutul teritoriilor palestiniene, inclusiv problema Ierusalimului, trebuie convenită în cadrul negocierilor directe între părţi.

Moscova, la rândul său, va ajuta la realizarea unor asemenea înelegeri şi va acorda o atenţie specială asigurării accesului liber al tuturor credincioşilor la locurile sfinte din Ierusalim.

 

(Rador/ FOTO ordineazilei.ro)


Publicat in Eveniment

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agențiile internaționale de presă.

‘Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

(Agerpres/ FOTO nbcnews)


Publicat in Eveniment
Pagina 1 din 2

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31