fbpx
 
Dragnea și-a publicat ordonanța care îl scapă de pușcărie

Dragnea și-a publicat ordonanța care îl scapă de pușcărie


Internetul a luat foc - Dragnea și Grindeanu au aprobat ordonanța care îi scapă pe toți de pușcărie. Guvernul a adoptat a OUG privind modificările la Codul Penal.

 

Guvernul Grindeanu merge înainte cu grațierea și modificarea codurilor penale.

 

Guvernul a anunțat, marți seara, că a adoptat proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea, precum și modificările privind Codurile fiscale.

 

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Florin Iordache, de la Palatul Victoria.

 

Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a declarat ministrul Justiţiei.

 

În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

 

Alte măsuri aprobate vizează regimul de executare al pedepselor şi construirea a trei penitenciare noi.

La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”, a motivat ministrul Justiţiei decizia luată în această seară.

 

Referitor la abuzul în serviciu, Florin Iordache spune că se menține pragul de 200 de mii de lei sub care fapta nu mai e penală, dar este eliminată condiția punerii în mișcare la plângerea prealabilă.

 

Abuzul în serviciu: S-a eliminat punerea în mișcare la plângerea prealabilă. Cuantumul a rămas în valoare la 200 de mii de lei. Nu va fi nimeni sancționat sub această sumă, dar prejudiciul se va recupera în civil

 

A doua măsură aprobată vizează regimul de executare al pedepselor.

 

Se vor construi trei penitenciare noi.

 

Al treilea proiect aprobat vizează modificarea OUG pentru articolul 296 penal și articolul 135 Cod de procedură penală.

 

Întrebat de ce aceste proiecte s-au discutat la aceasta oră, Iordache a răspuns că acum a fost ședința de guvern și că era pe odinea de zi. reporterul ii aminteste ca nu este adevarat, ca nu erau pe ordinea de zi.

Iordache răspunde agresiv că numai guvernul își stabilește prioritățile

Refuză să răspundă la întrebările directe care întreabă dacă Dragnea este favorizat și alți penali.

 

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse”, a declarat ministrul Justiţiei.

 

El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară de Guvernul Grindeanu.

 

„Am modificat o iniţiativă a vechiului Guvern pe care am pus-o în concordanţă cu conducerea ANP, astfel încât să fie uşor aplicată. Este vorba de recursul în compensare la fiecare zece zile, pentru cei care sunt în penitenciar, cu câte o zi. La 30 de zile câştigă câte 3 zile. Am venit în completarea acestor măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană şi asigurarea implementării proiectelor de investiţii în acest an a două penitenciare cu câte 1.000 de locuri la Caracal (Olt) şi Berceni (Prahova)", a spus Florin Iordache.

 

„La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

 

Ministrul Justiţiei a refuzat să dea alte explicaţii, răspunzându-le reporterilor că numai guvernul îşi stabileşte priorităţile.

 

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: „OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

 

Iordache a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor care l-au întrebat dacă vor fi favorizaţi Liviu Dragnea sau alţi acuzaţi penal.

 

În ce priveşte procedura de emitere a unei ordonanţe de urgenţă, ministrul Justiţiei a invocat că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale Curţii Constituţionale. „Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

 

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

 

Modificările au venit în urma consultărilor, a subliniat ministrul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: