Miercuri, 20 02 2019
Vești bune: dispare comisionul la retragerea de bani din bancomate

Vești bune: dispare comisionul la retragerea de bani din bancomate

Retragerile de numerar de la bănci din România devin gratuite pentru conturile de bază. Deschiderea și închiderea unui cont de plăți, precum și retragerea de numerar pe teritoriul Uniunii Europene, de la ghișeu sau bancomat vor fi gratuite pentru titularii conturilor de bază, adică acele conturi care asigură serviciile folosite de majoritatea utilizatorilor.

 

Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani, potrivit unui proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ce a fost adoptat vineri de Guvern.

 

Măsurile sunt incluse într-un Proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, ce a fost aprobat vineri de Guvern. Documentul a fost inițiat anul trecut de către ANPC şi, pentru a se aplica, are nevoie și de aprobarea Parlamentului, anunță Realitatea.net.

 

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (adică, în momentul de față, venituri lunare de peste 1.450 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:

- operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;

- retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

 

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate până la nivelul salariului minim brut (deci, maximum 1.450 de lei), acestea vor beneficia și de alte gratuități. Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

 

În rest, băncile vor putea să perceapă comisioane rezonabile, ce vor fi stabilite cel puțin în funcție de nivelurile veniturilor naționale și de  comisioanele medii percepute pentru serviciile aferente conturilor de plăți, potrivit Avocatnet.ro.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top