fbpx
 
REȚEAUA HARABAGIU: Salubris, căpuşată pe ruta Iaşi-Galaţi

REȚEAUA HARABAGIU: Salubris, căpuşată pe ruta Iaşi-Galaţi


Afaceri suspecte în care mai mulţi foşti colegi de facultate au beneficiat de favoritisme pentru a pune la punct una dintre cele mai mari business-uri de reciclare din Moldova. Viceprimarul PSD Gabriel Harabagiu este în centrul unei alte reţele care a primit pe şest contracte de sute de mii de lei de la o instituţie publică. De data aceasta, furnizor este Salubris, unde a făcut parte din Consiliul de Administraţie. Reţeta este foarte simplă: Salubris vinde toată cantitatea de PET-uri reciclate unei firme din Galaţi la care patron este un fost coleg de facultate al lui Harabagiu. Acest coleg, pe nume Ionuţ Dumitriu, este asociat cu soţia lui Harabagiu într-o societate de reciclat ambalaje din Iaşi. Numai în ultimii ani, Dumitriu a făcut profit net de peste 200.000 de lei din contractele cu Salubris. Este a doua reţea de acest gen în care este implicat pesedistul: la Botoşani, alături de socrul unei asociate de la firma soţiei, a pus monopol, ani la rând, pe materialele reciclabile de la firma judeţeană de salubritate, loc unde socrul-patron era şef.

 

„Noi am încercat în ultimii ani să lucrăm cu Salubris, dar nu au acceptat ofertele noastre. Nu mi se pare corect că nu se face o licitaţie”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, un om de afaceri care a vrut să cumpere PET-uri de la firma de salubritate din Iaşi. De ce a fost refuzat? Simplu: era „bucata lui Harabagiu”.

 

Amici şi asociaţi

Pentru vânzarea PET-urilor găsite la gunoi, Salubris are contract, de mai mulţi ani, cu societatea Eco Prod Services din Galaţi. Potrivit informaţiilor furnizate de compania publică ieşeană, Salubris a vândut către firma din Galaţi 225 de tone de PET-uri în 2013, 236 de tone în 2014, 246 de tone în 2015 şi 114 tone în 2016.

Firma Eco Prod Services a fost înfiinţată în anul 2007, are ca obiect principal de activitate managementul deşeurilor nepericuloase şi este condusă de mai mulţi ani de Ionuţ Dumitriu. Acesta este un fost coleg de facultate al actualului viceprimar PSD Gabriel Harabagiu, şi el posesor de afacere în domeniul reciclării.

Legăturile dintre cei doi nu se opresc aici: prin soţie, Ioana Roxana, iar ulterior prin el însuşi, Dumitriu a intrat în acţionariatul firmei Eco Ambalaje Recycle SRL Iaşi, la care Harabagiu a fost director, iar soţia sa, Mădălina, este acţionar şi administrator. Atât Eco Prod Services, cât şi Eco Ambalaje Recycle sunt printre firmele de top din Moldova în domeniul lor de activitate, cu afaceri de milioane de lei anual.  

 

 Harabagiu a avut grijă „să nu calce pe bec” în Iaşi, dar a făcut-o în Galaţi şi Botoşani

 

Minciuna cu licitaţia

Având în vedere aceste conexiuni, se ridică întrebarea dacă nu cumva Eco Prod a avut „covorul aşternut” la Salubris. Operatorul de salubritate este un fief al partidului din care face parte Harabagiu, el însuşi făcând parte, în 2010-2011, din Consiliul de Administraţie de la Salubris.

Într-un răspuns pentru REPORTER DE IAŞI, Salubris a transmis că firmele de reciclare cu care a avut contract de colaborare în ultimii patru ani „au fost alese în urma aplicării procedurii selecţiei de oferte şi selectarea celei mai avantajoase oferte din punct de vedere tehnico-economic”. Este o inexactitate, dacă nu o minciună, existând cel puţin două fapte care contrazic acest lucru.

În primul rând, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (portalul unde sunt postate contractele publice), site unde Salubris este foarte activ, cu datele la zi, nu apar niciodată astfel de contracte, deşi operatorul de salubritate afirmă că a vândut, timp de patru ani, diferite tipuri de deşeuri către 19 societăţi.

În al doilea rând, un jucător de pe piaţa ieşeană de reciclare a declarat pentru REPORTER DE IAŞI: „Noi am încercat în ultimii ani să lucrăm cu Salubris, dar nu au acceptat ofertele noastre. Nu mi se pare corect că nu se face o licitaţie.“

 

 

„Ne ştim din facultate. Soţiile noastre s-au asociat cu Ionuţ Dumitriu şi se ocupă şi acum de firmă. Suntem prieteni de atunci.“ Gabriel Harabagiu, într-o declaraţie din trecut

 

Dumitriu: „Totul a fost legal” 

În ciuda faptului că i s-a cerut expres acest lucru, Salubris nu a furnizat preţurile achitate pe tonă, de fiecare reciclator, în fiecare an, susţinând doar că „Preţul primit de Salubris SA per tona de deşeu reciclabil predat a suferit modificări în funcţie de evoluţia pieţei din ultimii patru ani şi a variat pentru acelaşi tip de deşeu în funcţie de calitatea şi proprietăţile acestuia. De exemplu, în cazul deşeurilor din PET albastru, preţul a variat pe coordonatele menţionate mai sus între 1,05 lei/kg şi 1,30 lei/kg (fără TVA).“

Nici de la Ionuţ Dumitriu nu am putut afla aceste date, patronul Eco Prod fiind ostil în timpul dialogului. El susţine că totul a fost legal şi că firma sa a oferit cel mai bun preţ. „Nu mai ştiu exact datele contractului şi nici modul în care a fost obţinut, prin licitaţie sau prin cerere de ofertă. Oricum, sunt convins că totul este legal. Nu ştiu exact cât plătim pentru tona de PET-uri. Salubris ne-a ales pe noi pentru că noi am oferit cel mai bun preţ“, a spus Dumitriu.

 

5,1 milioane lei - Cifra de afaceri totală din 2015 a firmelor de reciclare din „grupul Harabagiu” cu activitate în Iaşi, Galaţi şi Botoşani

 

Muncă puţină, profit bun

Pornind de la cantităţile de PET-uri vândute de Salubris între 2013 şi  2016, pentru care Eco Prod Services a avut monopol, se poate reconstitui, totuşi, nivelul afacerilor dintre cele două părţi şi profitul lui Dumitriu.

Potrivit preţurilor practicate pe piaţă, Eco Prod Services a plătit celor de la Salubris aproximativ 800-1.300 lei pentru tona de PET-uri, în funcţie de culoare. Preţul variază de la 800-900 lei PET-ul incolor, la 1.000-1.1.100 cel maro şi 1.200-1.300 cel albastru sau verde. După o minimă procesare, firma gălăţeană valorifică mai departe materialele, la reciclatorul final, cu 1.200-1.600 de lei tona de PET-uri. Scăzând costul transportului Iaşi-Galaţi şi costul acestor procesări, rezultă un profit de aproximativ 250-300 lei pe tonă. Astfel, doar pentru 2013-2016, relaţia cu Salubris i-ar fi adus lui Dumitriu un profit situate între 210.000 şi 230.000 de lei.

„Este o sumă bună, dat fiind că munca e puţină. Cei care preiau PET-urile gata sortate nu fac altceva decât să le baloteze, pentru că nu cred că le macină“, spune reprezentantul firmei de reciclare din Iaşi care nu a reuşit să facă afaceri cu Salubris. El adaugă însă că este foarte probabil ca relaţiile Eco Prod-Salubris să fie mai vechi de 2013.

Ca de fiecare dată în ultima vreme, Harabagiu a fost de negăsit pentru REPORTER DE IAŞI. Mai mult, spre deosebire de săptămânile trecute, a blocat în telefon numărul jurnalistului.   

 

 Răzvan Gheorghiu şi-a adus contribuţia la binele grupului cu ajutorul tatălui său

 

Tripleta Dumitriu – Harabagiu – Gheorghiu

Relaţia Harabagiu-Dumitriu este completată de prezenţa lui Răzvan Gheorghiu, actual director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi, funcţie pe care o ocupă temporar, la bază fiind şef de serviciu la aceeaşi societate Salubris. Soţia lui Gheorghiu, Daniela, este şi ea asociat la Eco Ambalaje Recycle, alături de consoarta lui Harabagiu şi de Dumitriu.

Gheorghiu a pus şi el umărul, prin tatăl său, la binele lui Harabagiu, via o firmă de stat. În 2011, tatăl său, Costin, a devenit asociat alături de Eco Ambalaje Recycle Iaşi, la o firmă cu obiect de activitate similar, Ecoambalaje Company SRL Botoşani.

Tot monopolul a devenit punctul forte şi pentru societatea din urmă: a primit, fără licitaţie, de la Salubrisul local, numit Urban Serv SA, dreptul de a selecta materialele reciclabile de la gropile de gunoi din judeţ. Dubios la acest contract era faptul că Gheorghiu Senior era acţionar la Ecoambalaje Company, dar şi şef la Urban Serv SA!  


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: