fbpx
 
UPDATE. Mită pentru locuri de cazare în „Tudor”

UPDATE. Mită pentru locuri de cazare în „Tudor”


Procurorii au pus ochii pe una dintre eternele afaceri subterane din campusurile studenţeşti. Caz surprinzător de corupţie la Universitatea Tehnică „Gh.Asachi”. Un administrator de la două cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu”, precum şi foşti studenţi ai universităţii au fost trimişi în judecată pentru că au primit sau intermediat şpagă pentru locuri în cămin.

 

Despre mita pentru locuri în cămine se vorbeşte la începutul fiecărui an universitar, însă de-abia în urmă cu câteva zile Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a trimis în judecată şase persoane care ar fi luat, dat sau intermediat mita pentru cazarea în Campusul „Tudor Vladimirescu”, cel mai „disputat” de studenţii din alte localităţi.

Pentru a avea unde să locuiască un an întreg mai mulţi studenţi ar fi scos din buzunar sume cuprinse între 100 şi 400 de euro, bani care ar fi ajuns la un administrator, un fost şef de cămin sau la o fostă studentă a universităţii.

 

Administrator care a delapidat 9.300 de lei

Violeta Cănilă, administrator cu atribuţii de gestiune pentru căminele T14 şi T15 din Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu”, a fost acuzată de procurori că, în perioada 2011-2012, şi-ar fi băgat în buzunar 9.300 de lei. Banii ar fi reprezentat taxa de cazare plătită de 11 studenţi. „Începând cu data de 06.07.2010, inculpata Cănilă Violeta a fost numită ca gestionar al Căminelor T14 şi T15 aparţinând Universităţii Gh. Asachi din Iaşi. În această calitate, răspundea - între altele - de introducerea studenţilor în camerele de cămin conform repartiţiilor date de comisia de cazare şi de încasarea corectă şi la termene a tarifelor de cazare”, se arată în rechizitoriu.

De parcă nu avea destule belele pe cap, în septembrie anul trecut, Cănilă ar fi fost prinsă în flagrant de anchetatori după ce ar fi primit 100 de euro pentru cazarea unui student într-unul din cele două cămine pe care le administra. „Am avocat şi nu vorbesc nimic. Mă scuzaţi, dar nu am voie să dau mai multe detalii”, a spus Violeta Cănilă, contactată de REPORTER DE IAŞI.

 

Fostă studentă, intermedia mita

În faţa judecătorilor au ajuns şi doi foşti studenţi ai Universităţii „Gh. Asachi”, care ar fi găsit o modalitate să facă bani pe seama colegilor care aveau nevoie de un loc în cămin. Astfel, procurorii susţin că dintr-o comisie social-studenţească care coordona activitatea de cazare şi repartiza locurile, a făcut parte, în perioada 2010-2011, şi Ionuţ Chirica, fost şef al Căminului T15. Acesta ar fi solicitat sume cuprinse între 200 şi 400 de euro pentru ca unii studenţi să prindă un loc în cămin. Intermediarul şpăgii, susţin procurorii, ar fi fost Atena Cristina Grădinaru, fostă studentă la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii. „Inculpata Grădinaru Atena a absolvit cursurile Universităţii Tehnice Gh. Asachi, locuia în Campusul Universitar T. Vladimirescu, avea relaţii apropiate cu studenţii Universităţii şi cunoştea persoanele care aveau atribuţii în ceea ce priveşte cazarea studenţilor”, se mai precizează în rechizitoriu. Astfel, în octombrie 2011, în schimbul a 400 de euro,  Ionuţ Chirica ar fi intervenit pe lângă Comisia de cazare a universităţii pentru a caza în căminul T15 o studentă. „Clienta” i-ar fi fost găsită de Atena Gădinaru, care ar fi luat legătura cu Chirica, la solicitarea lui Vasile Cucoş.

 

Atena Grădinaru, Violeta Cănilă şi Ionuţ Chirica, o parte din reţeaua de intermediat locuri de cazate din „Tudor”

 

Reţele care lucrau la foc automat

Tot Grădinaru ar fi intermediat, la solicitarea Maricicăi Mihalcea, a lui Ioan Mocanu şi a unei alte persoane, legătura cu Chirica pentru ca acesta să intervină pentru cazarea , în T14 şi T15 a unor studenţi, unul dintre ei la o facultate particulară. În acest scop, procurorii spun că fostul şef de cămin ar fi băgat în buzunar 200, 350 şi 400 de euro. Mai mult, de la Maricica Mihalcea ar fi cerut bani şi în 2010 şi 2011. „Ca urmare a solicitării lui M.I.A (Atena Grădinaru-n.r.) a luat legătura cu inculpatul Chirica Ionuţ care, prevalându-se de influenţa pe care o avea asupra membrilor comisiei de cazare din cadrul Universităţii Gh. Asachi- Căminul T14, a solicitat şi a primit suma de 200 euro de la P.D., prin intermediul ei. Inculpata (Atena Grădinaru-n.r.) a primit pentru această intervenţie 50 euro”, se menţionează, printre altele, în rechizitoriu. „Nu vreau să comentez. Nu ştiu ce este în dosar. Nu ştiu care sunt factorii care au dus la aceste acuzaţii”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, Ionuţ Chirica. Atena Grădinaru nu a oferit un punct de vedere, până la închiderea ediţiei.

 

Prorector: „Vom analiza situaţia

Violeta Cănilă a fost trimisă în judecată pentru delapidare în formă continuată şi luare de mită. Atena Grădinaru a fost acuzată de procurori de complicitate la cumpărare de influenţă şi la trafic de influenţă (câte patru infracţiuni) şi complicitate la dare şi luare de mită, iar Ionuţ Chirica de luare de mită şi patru infracţiuni de trafic de influenţă. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în faţa judecătorilor Maricica Mihalcea, Ioan Mocanu şi Vasile Cucoş, toţi pentru cumpărare de influenţă, prima fiind acuzată şi de dare de mită.

Întrebat dacă Violeta Cănilă va mai deţine în continuare funcţia de administrator, prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan, prorector pentru Relaţia cu Studenţii a declarat că „Vom analiza situaţia. Noi nu ştim ce conţine dosarul. Am fost întrebaţi de Parchet dacă ne constituim parte civilă în cazul de delapidare şi am răspuns afirmativ.”

 

Grădinaru, „prietena” studenţilor restanţieri de la Construcţii

 

A mai fost condamnată, pentru trafic de influenţă

Atena Cristina Grădinaru a mai fost condamnată, în noiembrie 2013, de Tribunalul Iaşi la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de influenţă, sentinţa fiind definitivă. Aceasta a fost obligată să plătească statului 3.400 de lei sumă primită de la trei studenţi de la Politehnică. Atena Grădinaru, împreună cu alţi doi foşti studenţi ai Facultăţii de Construcţii, au fost acuzaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi că ar fi primit în total 11.000 de lei şi 550 de euro de la colegi, pretinzând că au influenţă asupra unor profesori şi că îi pot ajuta să promoveze examenele. Despre Grădinaru, printre studenţi umbla vorba că era “nepoata” unuia dintre profesorii asupra cărora pretindea că are influenţă.

 

UPDATE

Comunicatul DGA Iași

 

Șase persoane trimise în judecată pentru acordarea, respectiv obținerea unor locuri de cazare în comine studențești prin fapte de corupție

 

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Iași au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

  • V., administrator a două cămine studențești aparținând unei universități din Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată şi luare de mită;
  • A.C., fostă studentă, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă (4 infracţiuni), complicitate la trafic de influenţă (4 infracţiuni), complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită;
  • I., fost şef al unui cămin studenţesc, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă (4 infracţiuni);
  • M., tatăl unui student, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă;
  • I. și C.V., părinții unor studenți, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

         

În fapt, ca urmare a denunţurilor formulate de doi studenţi ai unei universităţi ieșene și a cercetărilor efectuate de ofițerii S.J.A. Iași, în baza delegării procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au fost identificate mai multe persoane, angajați ai universității în cauză, împreună cu studenți și părinți ai acestora, care ofereau, respectiv obțineau locuri de cazare în căminele studențești, prin fapte de corupție.

 

Astfel, la data de 29.09.2016, inculpata C.V., administrator a două cămine strudențești, a fost surprinsă în flagrant de ofițerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, în timp ce primea de la un investigator sub acoperire suma de 100 euro, în scopul acordării unui loc de cazare fără respectarea condiţiilor prevăzute de statutul universității.

 

Referitor la inculpata G.A.C., fostă studentă a universităţii, în cursul lunii octombrie 2011, aceasta, în schimbul sumei totale de 1.700 euro a intermediat cazarea unui număr de 5 studenţi, luând contact cu inculpatul C.I. care se preleva de influenţa pe care o avea asupra comisiei de cazare a universității respective.

 

În ceea ce privește pe inculpatul C.I., fost șef de cămin, în cursul lunii octombrie 2010, în calitate de membru al comisiei de cazare în cămin a solicitat şi primit, prin intermediul inculpatei., suma de 350 euro de la inculpatul M.M. pentru cazarea fiului său, student. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2011, în virtutea influenţei de care se prevala asupra membrilor aceleiași comisii, a solicitat şi primit, în total, suma de 1.350 euro, de la un număr de patru persoane, printre care şi inculpaţii M.I. şi C.V., pentru cazarea unor studenți.

 

Precizăm, totodată, că inculpata C.V., în calitatea sa de administrator a căminelor studențești, în anul universitar 2011-2012, şi-a însuşit suma de 15.800 lei, încasată de la un număr de 19 studenţi, reprezentând taxă de cămin.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30