fbpx
 
Improviso: al doilea rateu la Drumurile Judeţene

Improviso: al doilea rateu la Drumurile Judeţene


„Tun” cu proiectele de drumuri: 157.000 de lei prin încredinţare directă pentru proiecte tehnice, în 2016. Un contract semnat anul trecut de firma lui Florin Scripcariu cu Direcţia de Drumuri Judeţene i-a adus peste o treime din cifra de afaceri pe 2016. Şi aceste proiecte, ca şi precedentele studii de fezabilitate, realizate de Improviso în baza unui contract din 2015, au deficienţe majore: lipsesc dale din beton peste şanţurile de apă din dreptul proprietăţilor. În plus, susţin reprezentanţii Direcţiei, în două comune drumurile se termină prea repede, într-un caz cu 600 de metri. „Firma noastră şi-a respectat obligaţiile contractuale şi tema de proiectare care a stat la baza acestui contract”, spune Scripcariu.

 

Improviso SRL, firma lui Florin Scripcariu, care a întocmit în 2015 studiile de fezabilitate ale drumurilor din Masterplanul de transport al Iaşului, cu numeroase deficienţe, a mai bifat un „cadou” de la Drumurile Judeţene şi în 2016. Firma a primit, prin încredinţare directă, un contract de realizare de proiecte tehnice pentru cinci segmente de drum din judeţ. În cadrul acestui contract, „suprizele” au început să curgă. În teren, la execuţie, firmele de construcţii, cu proiectele Improviso în mână, s-au trezit că nu figurau treceri peste şanţurile de apă, în dreptul proprietăţilor. „Le-am adaptat din mers”, spun reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor Judeţene (DJADP) Iaşi.

 

Atribuire ilegală?

Contractul din 2016 al Improviso SRL cu DJADP a venit în continuarea altuia, pentru 26 de studii de fezabilitate care făceau parte din Masterplanul de transport al judeţului Iaşi. De această dată, contractul a fost atribuit direct, fiind vizate pentru proiecte tehnice drumurile Tomeşti – Păun (2 km), Dagâţa (două sectoare de câte 550, respectiv 650 m), Rediu (300 m), Sineşti – Storneşti (4 km). Iniţial, Antoaneta Manolache, director DJADP la acea vreme, a susţinut că a fost licitaţie. Ulterior, şi-a amintit şi a revenit asupra afirmaţiei: a fost încredinţare directă. „Era sumă de sub 30.000 de euro, acest contract s-a dat direct, nu s-au făcut proceduri de achiziţie. Dar este pentru mai multe sectoare de drum, nu pentru unul singur”, a explicat Manolache. DJADP a plătit 157.000 de lei firmei aparţinând lui Florin Scripcariu. „Firma a prezentat ca experienţă studiile de fezabilitate anterioare. Problema este că trebuia să aibă experienţă la proiecte tehnice de drumuri, nu studii de fezabilitate, şi asta le lipsea”, au explicat, zilele trecute, surse din cadrul DJADP.

 

Drumul Păun-Tomeşti a fost pe lista celor de la Improviso

 

Lipsesc şanţurile

Ce a ieşit din această nouă colaborare DJADP-Improviso? Drumuri pe care localnicii nu puteau trece peste şanţuri, şosele care se termină cu zeci sau sute de metri prea devreme. Astfel, pe sectorul de drum Tomeşti – Păun, proiectantul trebuia să prevadă dale din beton peste şanţurile de apă, în dreptul porţilor proprietăţilor oamenilor, pentru ca aceştia să poată ieşi în drum. Acest detaliu lipseşte însă din proiecte. Despre această situaţie, părerile sunt împărţite. Unii ingineri spun că erau obligatorii, alţii că nu. “Acum mulţi ani, Comisia Tehnico-Economică a Consiliului Judeţean a decis că la nici o lucrare nu este obligatorie prinderea în proiect a acelor dale din beton. Noi le-am făcut aici, pe acest sector de drum, pentru că lipseau din proiect, dar nu era o obligaţie existenţa lor”, explică Sorin Babliuc, diriginte de şantier pentru sectorul de drum Tomeşti-Păun. Alţi ingineri din DJADP spun însă că detaliul trebuia prins în proiect: “Peste ce trec oamenii când ies din curţi?”, întreabă ei.

 

Drumurile se termină în mijlocul satului

O altă deficienţă ar fi faptul că proiectele nu acopereau două sectoare de drum din segmentele Dagâţa şi Sineşti – Storneşti. “La Dagâţa, drumul pe hârtie se termină la 15 metri de Primărie. La celălalt segment, drumul se termină cu 600 de metri înainte de capătul unui sat. Sunt două aberaţii, dacă te duci în teren observi asta şi corectezi. Noi am făcut deja această corecţie la proiecte”, explică directorul demisionar al DJADP, Daniel Achiţei. „Colectivul care a elaborat şi întocmit documentaţiile tehnice a fost alcătuit din 7 ingineri de specialitate. Modul de prestare a serviciilor de către personalul cooptat în elaborarea şi întocmirea documentaţiilor tehnice a fost sub formele prevăzute de legislaţia în vigoare. (...) amenajarea căilor de acces cade în sarcina persoanelor fizice sau juridice care au în administrare sau în proprietate zonele respective”, a transmis Scripcariu.

 

Patronul Improviso, Florin Scripcariu spune că a procedat corect în relaţia cu DJADP

 

Scripcariu: „Angajaţii societăţii au lucrat într-un ritm extrem de rapid”

Cristian Florin Scripcariu, administratorul Improviso SRL Iaşi, spune, într-un drept la replică trimis REPORTER DE IAŞI pe tema articolului publicat, în urmă cu două săptămâni, despre contractul din 2015 pentru 26 de studii de fezabilitate, că, la acel moment, ar fi avut 10 ingineri angajaţi la firmă, nu doar 2. „Realizarea studiilor geo/de fezabilitate a fost realizată cu toţi cei zece ingineri angajaţi. Suma licitată de firma pe care o administrez a fost de 789.900 lei, în condiţiile în care bugetul alocat era de peste 2 milioane de lei, sumă în care ne-am încadrat, fără a solicita alte rectificări bugetare”, susţine Scripcariu. Acesta adaugă faptul că „realizarea lucrărilor cu această sumă şi într-un timp relativ scurt, 4 luni, demonstrează randamentul bun al companiei şi realizarea unei economii la bugetul judeţului Iaşi. Angajaţii societăţii au lucrat într-un ritm extrem de rapid pentru îndeplinirea la termen a contractului. Nici vorbă de practicarea unui preţ de dumping. (...) Obţinerea acordului de mediu nu cădea în sarcina societăţii Improviso, deoarece acest aspect nu era prevăzut în contract. Sarcina noastră a fost aceea de a realiza documentaţia necesară obţinerii avizelor de mediu, obţinerea Acordului de mediu fiind în sarcina Consiliului Judeţean.”

 

Citește și Afacerea Improviso: liberalii au fugit cu banii, Popa a rămas cu gropile

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: