Alertă de gradul zero: investițiile statului român s-au prăbușit. Salariile și asistența socială au înghițit toți banii

Alertă de gradul zero: investițiile statului român s-au prăbușit. Salariile și asistența socială au înghițit toți banii

Cheltuielile statului român pentru investiţii în primele şase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate faţă de perioada similară a anului 2016, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanţe. Efectele scăderii dramatice a investiţiilor în proiecte se vede şi în piaţă, unde tot mai multe firme reclamă lipsa marilor lucrări de infrastructură. Cheltuielile cu investiţiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, în detrimentul cheltuielilor cu salariile şi cu asistența socială.

 

În prima jumătate a acestui an, sub guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, cheltuielile pentru investiții (care includ cheltuielile  de  capital,  precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB), în timp ce anul trecut au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB).

 

Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când diferenţele de la an la an sunt atât de mari la cheltuielile de investiţii.

 

În aceeaşi perioadă, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei în 2016 la 6,3 miliarde de lei.

 

Cifrele oficiale făcute publice astăzi confirmă o realitate economică reclamată de actorii economici în ultimele luni: guvernul a îngheţat practic marile proiecte de infrastructură (rutieră, feroviara, energie, sportive etc). Tot mai multe companii de construcţii, atât romaneşti cât şi străine, îşi văd planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrărilor deja antamate sau de întârzierea licitării unor noi proiecte.

 

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PMP) a criticat şi el, într-un comunicat, scăderea dramatică a investiţiilor: „Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate acestea deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei. Bani risipiţi pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, în timp ce cheltuielile cu investiţiile, adică cele care contribuie la crearea de locuri de muncă şi la întărirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumătate în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 11 miliarde lei la 6 miliarde de lei".

 

(Sursa: Hotnews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top