fbpx
 
Milioane de lei pentru hârtii, mărunţiş pentru reparaţii

Milioane de lei pentru hârtii, mărunţiş pentru reparaţii


Revoltător: unitatea medicală nu a primit în 2014 şi 2015 nici un leu pentru lucrări efective de reparaţii. Situaţie paradoxală la cel mai mare spital de copii din Moldova, aflat într-o stare deplorabilă. Datele obţinute de un grup ce militează pentru reabilitarea unităţii medicale indică faptul că, în ultimii ani, 1,2 milioane lei primiţi de unitatea medicală de la Consiliul Judeţean s-au cheltuit pentru „întocmirea de hârtii”.

 

Recent, un grup de ieşeni organizaţi sub numele „S.O.S. SPITALUL SFÂNTA MARIA IAŞI“, au avut iniţiativa de a protesta în faţa spitalului ieşean, cerând măsuri grabnice cu privire la aspecte sesizate de părinţi îngrijoraţi de condiţiile de asistenţă medicală din unitatea spitalicească.

 

Sunt aşteptaţi şi alţi ieşeni

„Suntem un grup de părinţi, susţinuţi de mai mulţi medici, toţi fiind nemulţumiţi de condiţiile de spitalizare improprii. Vorbim de un spital regional, unde mişună şobolanii, tavanele şi tencuielile cad, iar gropile în asfalt sunt mai ceva ca într-un drum comunal. Suntem vocea societăţii civile şi ne-am decis să facem ceva pentru schimbarea în bine a acestui spital, pentru că toţi suntem părinţi. Aşteptăm alături de noi pe toţi ieşenii, dacă s-ar putea“, spune Cătălin Urtoi, unul dintre iniţiatorii protestelor. Din “nucleul dur” al acestui grup mai fac parte Bogdan Baltă, psihoterapeutul Daniela Mitrofan, Răzvan Socolov, medic la Spitalul “Elena Doamna”, Vlad Mircea, Ionel Apostol şi Dan Frunzetti.

 

Mizerie, gropi şi senzaţia de vechi

Principalele doleanţe ale grupului sunt legate de reabilitarea faţadei, distrusă pe toate laturile, lipsa unor lucrări de deratizare, igienizare şi amenajare a grădinii spitalului, amenajarea unei parcări decente şi asfaltarea drumului de acces în spital. În plus, aceştia solicită lucrări de reparaţii şi reabilitare în majoritatea spaţiilor interioare. „La intrarea pacienţilor sunt executate lucrări improvizate şi insalubre, care dovedesc dezinteresul şi cârpeala. Toaletele au obiecte sanitare degradate, ruginite, dormitoarele au mobilier distrus şi nefuncţional, sunt tavane pe holuri care stau să cadă. În multele spaţii nerenovate tâmplaria de lemn este distrusă de trecerea anilor sau este tâmplarie metalică la nivelul anilor ‘70, ruginită acum“, spune Cătălin Urtoi, care adaugă că sunt necesare lucrări la instalaţiile electrice, termice şi sanitare, realizarea unui sistem de ventilaţie modern pe holuri, saloane şi în cabinete, amenajarea unor zone de aşteptare moderne pentru aparţinători şi pacienţi şi dotarea cu sisteme de stingere a incendiilor şi scări de evacuare în caz de urgenţă.

 

Imagini stupefiante din spitalul situat în Tătăraşi

 

Cum s-au cheltuit banii de la Consiliul Judeţean

Pe lângă memoriul depus de acest grup de părinţi la Consiliul Judeţean (CJ), aceştia au solicitat să li se furnizeze o listă a fondurilor ce au fost alocate spitalului în ultimii ani. După mai bine de 40 de zile de aşteptare, aceştia au primit un răspuns din partea CJ, care, însă, i-a nemulţumit total. „Din 2014 şi până în prezent, s-au cheltuit numai pentru realizarea de documentaţii  aproape 1,2 milioane de lei. Mi se pare o sumă exagerată doar pentru întocmirea de hârtii“, susţine Urtoi.

Potrivit răspunsului, în 2014 s-au cheltuit 1,057 milioane de lei pentru realizarea de documentaţii şi niciun leu pentru lucrări efective de reparaţii. Anul următor, situaţia este la fel, doar că pe documentaţii s-au cheltuit doar 48.000 de lei, niciun ban nefiind alocat pentru reparaţii. În 2016, s-au mai cheltuit 13.500 de lei pentru documentaţie şi s-au făcut lucrări de aproape 490.000 de lei. Anul acesta, s-au cheltuit pentru reparaţii, din bugetul CJ, aproape 1,16 milioane lei.

 

Terinte, acuzat de incompetenţă

Membrii grupului „S.O.S. SPITALUL SFÂNTA MARIA IAŞI“ se declară nemulţumiţi de activitatea managerului Radu Terinte, pe care îl acuză de incompetenţă. „Nu avem nimic personal cu domnul Terinte. Am purtat o discuţie cu dumnealui şi el s-a purtat de parcă ar fi managerul unui spital privat, spunând că tot ce s-a făcut a fost din surse proprii şi din eventuali sponsori. Nu e normal să fii în subordinea CJ şi să nu primeşte fonduri de la acesta sau din fonduri europene. Din păcate, asta denotă incompetenţa acestuia. Sunt multe lucrări care se puteau face fără a avea nevoie de susţinerea financiară a CJ-ului. Să nu poţi plomba nişte gropi, să toaletezi copacii, să faci curat în curte sau să dai cu nişte vopsea!? Asta se poate face apelând la proprii angajaţi sau la celelalte societăţi din subordinea CJ-ului sau chiar a Primăriei. Asta presupune să fii un bun manager şi să-ţi dai interesul“, afirmă Urtoi.

 

Protest în faţa spitalului al grupului de ieşeni

 

Mulţi bani, dar la stadiul de proiect

Grupul de iniţiativă a depus zilele trecute, în numele Asociaţiei „Centrul de consiliere şi dezvoltare a potenţialului uman Iaşi“, o cerere de audienţă la preşedintele CJ, Maricel Popa, pentru a primi mai multe explicaţii. „Se vorbeşte despre un proiect de reabilitare a spitalului şi că suma alocată ar fi de aproape 121,5 milioane de lei. De fapt, este vorba despre un proiect depus spre finanţare pe fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional. Fiind doar un proiect, nu există garanţia că acei bani vor fi primiţi. Proiectul a fost depus târziu şi sper să nu ajungem în septembrie şi să aflăm că nu s-a obţinut finanţarea. A început depunerea de proiecte pe 27 februarie, iar CJ-ul a depus de-abia în iunie. Noi vrem să ni se explice cum vor fi cheltuiţi acei bani, în cazul în care ei vor fi primiţi. Vom urmări constructiv fiecare etapă a proiectului şi modul în care vor fi cheltuiţi banii“, menţionează Cătălin Urtoi.

 

Popa este optimist

Preşedintele CJ, Maricel Popa, este ferm convins că acest proiect va primi finanţare şi că spitalul va putea fi reabilitat. „Spitalul are nevoie de reparaţii capitale. Ne dorim să-l modernizăm în totalitate. Am depus proiectul în cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranziţiei spre o economie cu emisii scăzute de carbon, de sprijinire a eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei, deoarece ne dorim şi o eficientizare a consumului de energie în spital luând în calcul inclusiv montarea de panouri solare. Contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Iaşi pentru cofinanţarea proiectului va fi de 27,3 milioane lei, inclusiv TVA, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi echivalentul a 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, în sumă de 1,88 milioane lei, inclusiv TVA”, a spus Maricel Popa.

Cătălin Urtoi rămâne circumspect: „Dacă banii se vor da pentru eficientizarea consumului de energie, cum vor putea ei să facă reabilitare totală?!“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: