fbpx
 
Minune: Cărţile lui Fenechiu & Co apar în biblioteci

Minune: Cărţile lui Fenechiu & Co apar în biblioteci


Relu Fenechiu încă nu ne face onoarea de a trimite unul dintre volumele sale la o bibliotecă din Iaşi. Ani la rând au fost căutate de jurnalişti, a fost plin Internetul de titlurile lor, DNA a pornit o anchetă, dar nimeni din spaţiul public nu le-a văzut nici măcar coperţile. Este vorba de cărţile „scriitorilor de puşcărie” Relu şi Lucian Fenechiu, precum şi a complicelui lor, Mihai Bogdan Damian. REPORTER DE IAŞI a găsit două dintre aceste volume în Iaşi: sunt pline de greşeli şi au un stil de şcoală primară. În schimb, operele lui Relu Fenechiu se lasă încă aşteptate la Iaşi.

 

Asemenea celebrei triplete Gogu Steriade, Trandafir şi Patraulea din „Brigada diverse în alertă”, la fel au procedat şi greii din Dosarul Transformatorul, respectiv Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Bogdan Damian. Au intrat cu toţii la închisoare pentru o găinărie de 5,7 milioane de lei, au recitat „Înger, îngeraşul meu” în fiecare seară înainte de culcare şi s-au reprofilat pe teologie. Au împărţit aşezămintele monahale din Moldova şi au scos, pe bandă rulantă, trei cărţi viu colorate: „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”, autor Relu Fenechiu, „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Bacău” - Lucian Fenechiu şi „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Vaslui” - Bogdan Damian.

 

Tehnoredactate de soţii

La Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi au ajuns recent, printr-o minune, volumele semnate de Lucian Fenechiu şi Damian, dar nu şi cel al lui Relu. Poate pentru că „Itinerariile” ultimului au fost luate în vizor de procurorul DNA care a solicitat să-i fie respinsă cererea de eliberare condiţionată pe motiv că Fenechiu nu avea pregătirea necesară să scrie o astfel de carte.

Mentorul celor trei intelectuali cuprinşi de har a fost preotul profesor universitar doctor Vasile Nechita de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. În încrengătura acestor lucrări sunt prinse şi soţiile condamnaţilor, cum este cazul lui Lucian Fenechiu a cărui carte a fost tehnoredactată de Sidonia Teodora, dar şi în cazul lui Bogdan Damian, a cărei operaţiune de umplere la calculator a paginilor albe a fost făcută de Ioana, consoarta sa.

 

„Itinerariile duhovniceşti” ale lui Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian (foto mic) şi au fost tipărite la Editura PIM şi se găsesc la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”

 

„Fenomenele care se produc an de an”

Doamna Fenechiu nu şi-a făcut bine treaba, existând fragmente care abundă în stângăcii gramaticale, mai ales greşeli de tehnoredactare sau lipsa unor virgule. Iată un exemplu. „Asistăm în ultimii ani la o creştere spectaculoasă a unui fenomen cu o veche tradiţie în spaţiul locuit de români: pelerinajul. Sunt cunoscute în întreaga Europă fenomenele care se produc  an de an la Iaşi, pe 14 octombrie, cu ocazia prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva (Ocrotitoarea Moldovei) când zeci de mii, poate sute de mii de credincioşi petrec ore, zeci de ore, chiar şi pe vreme potrivnică ca să se închine, să se roage şi să găsească alinare la moaştele acesto sfinţi. (...) Pelerinaje continui se petrec la locuri considerate de mare ajutor duhovnicesc la mănăstiri în care vieţuiesc sau au trecut la veşnicie marii duhovnici ai neamului românesc: Mănăstirea, Sihăstria, Nicula, Prislop, Neamţ, Bistriţa etc.”, se arată în introducerea cărţii lui Lucian Fenechiu. 

 

„Creştinul aleargă de la un loc de închinare la altul”

Volumul fostului director al Fene Grup, Mihai Bogdan Damian, pare mai îngrijit din acest punct de vedere, dar, la fel ca acela scris de Fenechiu, suferă la capitolul contribuţie ştiinţifică, pe alocuri având fragmente care nu se disting cu nimic de compunerea unui elev de clasa a IV-a. „Într-un pelerinaj creştinul trebuie să fie informat despre ce urmează să vadă şi să audă în locurile la care va merge să se închine şi să se roage. Fără această minimă pregătire creştinul aleargă de la un loc de închinare la altul fără a folosi nimic din cele ce vede şi aude. Atceva este atunci când creştinul este într-un grup duhovnicesc, cu însoţitor duhovnicesc, făcând de mai înainte şi o pregătire potrivită.”

O verificare a câtorva dintre paginile dintre cele două volume nu indică paragrafe suspecte de plagiat. Cu toate acestea, nici Lucian Fenechiu şi nici Damian nu au invocat „Itinerariile” în faţa comisiilor de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Vaslui, preferând „să pună pe masă” zile câştigate în alte moduri. La fel ca Relu Fenechiu, cei doi au fost eliberaţi în acest an. 

Toţi trei au intrat după gratii în ianuarie 2014, fiind condamnaţi la câte 5 ani de puşcărie în Dosarul Transformatorul. Ei au fost acuzaţi că vândut unei firme de stat transformatoare vechi la preţul unora noi.

 

Relu Fenechiu, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui: primele secunde de libertate, iulie 2017

 

A apărut şi o carte a ministrului, dar la Bucureşti

Prima carte scrisă de Fenechiu în puşcărie a fost “Ingineria avansată – Soluție trategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est”, tipărită la Editura Performantica din Iaşi. La fel ca multe dintre operele de după gratii, redactate pentru a obţine o scădere cu 30 de zile a pedepsei, aceasta a fost de negăsit în ciuda încercărilor repetate ale jurnaliştilor. Recent, exemplare din acest volum au apărut la Bucureşti, la Biblioteca Naţională şi la cea a Academiei Române.

Conform sentinţei de eliberare, Fenechiu a obţinut 120 de zile-câştig din scrierea de cărţi sau articole după gratii. Este vorba de „Contribuţii privind recondiţionarea prin metalizare prin pulverizare în câmp ultrasonic”, „Soluţii fezabile privind Construcţia de autostrăzi în Regiunea Moldovei”, “Ingineria avansată – Soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est” şi „Itinerarii Duhovniceşti în judeţul Iaşi”. DNA a demarat o anchetă pe tema modului în care au fost scrise astfel de cărţi, existând suspiciunea că au fost introduse în puşcării gata scrise, inclusiv cu complicitatea unor gardieni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: