fbpx
 
Bârnova: primarul Bălan, acuzat de furt în serie din bani publici

Bârnova: primarul Bălan, acuzat de furt în serie din bani publici


NO DNA’S LAND: În afară de nişte şmenuri cu fonduri europene, procurorii anticorupţie nu prea au găsit/căutat ilegalităţi prin primăriile de la ţară. Fostul consilier local Florin Vornicu înşiră ca pe aţă nelegiuiri comise de primarul PSD Mihai Bălan. Aduce în sprijinul său un raport al Curţii de Conturi care a găsit mai multe nereguli în scriptele Primăriei: concursuri „cu cântec”, plăţi făcute aiurea sau achiziţii fără temei legal. Cea mai gravă acuzaţie se referă la cumpărarea la suprapreţ a unui teren pentru un iarmaroc care însă n-a mai fost amenajat. Bălan afirmă că Vornicu e „mânat în luptă” de faptul că nu l-a angajat în Primărie. Cei doi au fost colegi de partid, dar acum Vornicu este în PNL.

 

Un fost consilier local PSD din Bârnova susţine că primarul localităţii, Mihai Bălan, a comis mai multe ilegalităţi din 2016, de când a câştigat mandatul. Florin Vornicu îl acuză pe primar că a aprobat o serie de cheltuieli fictive, că a umflat preţul unui teren achiziţionat de Primărie, imobil care nu este folosit, a aprobat cheltuirea unor sume de bani pentru reparaţia unor utilaje aflate în garanţie şi multe alte nereguli.

Vornicu a făcut plângeri împotriva primarului atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, dar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Există un dosar de urmărire penală încă din 2017 pe numele primarului, dar lucrurile sunt tergiversate. La toate solicitările mele, răspunsul primit este acelaşi: «Se fac cercetări, dosarul este în lucru»“, declară Vornicu, coleg de partid cu Bălan cu care se află însă acum într-un conflict de proporţii.

Nereguli găsite de Curtea de Conturi

În urma unei plângeri făcute de Vornicu, la Primăria Bârnova a fost în control Curtea de Conturi care a găsit mai multe nereguli în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii instituţiei.  

Conform raportului de audit întocmit în noiembrie 2017, Primăria Bârnova a efectuat „plăţi de natura cheltuielilor de personal sub formă de indemnizaţii şi spor pentru condiţii vătămătoare aleşilor locali în mod necuvenit sub forma suplimentelor salariale, spor secret de serviciu, spor pentru activitatea de control financiar preventiv propriu“. Valoarea totală a sumelor care au ajuns în buzunarele beneficiarilor a fost de 85.600 lei.

Curtea de Conturi a dispus recuperarea integrală a prejudiciilor create.

Tot pentru oamenii primarului, după cum susţine Vornicu, comuna Bârnova a suportat cheltuieli nejustificate în valoare de 19.200 lei drept indemnizaţii şi sporuri pentru condiţii vatamatoare.

 

Primarul Bălan în campanie electorală

 

Concursuri aranjate

Tot în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a rezultat că de când este Mihai Bălan primar au fost ocupate mai multe funcţii publice fără respectarea cerinţelor de vechime în specialitatea studiilor absolvite. Astfel, potrivit auditului, au fost angajaţi cu nerespectarea legii un inspector-şef, un şef serviciu administrativ şi inspectorul superior în cadrul Compartimentului financiar contabilitate. Despre toate aceste persoane, Vornicu susţine că sunt apropiaţi ai primarului Bălan.

Produse de curăţenie, fără număr

Primarul mai este acuzat că prin intermediul aparatului de specialitate din cadrul Primăriei Bârnova a făcut în ultimul an mai multe achiziţii publice care nu au respectat legea. „Aproape lunar, Primăria a achiziţionat prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice produse de curăţenie de zeci de mii de lei. Multe au fost luate printr-un singur contract, altele au fost luate separat pentru ca sumele să nu atragă atenţia“, adaugă Vornicu.

Controlul făcut de Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe achiziţii ce au depăşit suma maximă de 13.000 lei şi care nu au fost făcute prin SEAP. Pentru această ilegalitate, Primăria a primit doar un avertisment.

Alte nereguli: bani cheltuiţi pe hârtie

Bălan mai este acuzat că a aprobat o serie de cheltuieli privind repararea unui utilaj din administrarea comunei, pentru care s-a plătit suma de 7.500 lei. Curtea de Conturi susţine că acel utilaj se afla în garanţie şi obligaţia reparaţiilor revenea de fapt furnizorului.

Cheltuieli de peste 20.000 lei au fost făcute de instituţie şi pentru repararea unui alt utilaj. Şi în acest caz există suspiciuni că de fapt banii ar fi fost cheltuiţi doar pe hârtie.

Tot pentru nereguli, dar legate de achiziţionarea unui utilaj în 2016, Primăria a fost amendată de Curtea de Conturi cu 5.000 lei. Astfel, pentru un autogreder s-a plătit 78.000 lei doar în baza unei facturi proforme, fără alt document justificativ.

Mai mult, potrivit auditului făcut de Curtea de Conturi, Primăria a acordat un împrumut societăţii din subordine, Servicii Publice Bârnova SRL, în valoarea de 10.000 lei, fapt ce contravine legii. „Bălan alocă sume mari de bani Serviciilor Publice, după care banii se întorc sub altă formă în buzunarul lui“, acuză Vornicu.

Între timp, criticul Vornicu a intrat în PNL

 

Probleme şi la contractul de iluminat stradal

Nereguli au fost identificate şi la atribuirea şi gestionarea lucrărilor de modernizare a sistemului de iluminat public al comunei. Astfel, atribuirea contractului către firma Euroled SRL nu a respectat condiţiile cerute de proiectul tehnic, fiind aleasă o ofertă mai mare. În plus, la audit nu s-a făcut dovada existenţei tuturor avizelor necesare efectuării lucrării. Vornicu crede că în acte au fost trecute drept cheltuială sume mai mari de bani decât au fost date în realitate, diferenţa ajungând în buzunarele lui Bălan.

Imaş cumpărat la suprapreţ

În februarie 2017, primarul din Bârnova a aprobat achiziţionarea unui teren cu intenţia de a face un iarmaroc. Potrivit lui Vornicu, această investiţie nu era necesară deoarece în comună exista deja un iarmaroc. Mai mult, pentru acest teren s-a plătit aproape dublu decât valoarea lui reală. „Cel care a vândut terenul a solicitat 4 euro metru pătrat, dar în urma unor înţelegeri cu primarul a primit 7,8 euro. În total, Primăria a plătit, în tranşe, suma de 75.894 euro. Acolo este şesul Todirelului şi este mlaştină, fiind imposibil să construieşti ceva. Nici în ziua de astăzi acel teren nu este folosit ca iarmaroc. Acolo sunt depozitate tot felul de resturi de către cei de la Servicii Publice, moloz, piatră spartă, asfalt sfărâmat. Ulterior, acele materiale sunt refolosite pentru alte drumuri, iar în acte se trec că acele materiale au fost cumpărate, iar banii ajung la Bălan“, menţionează Vornicu.

 

Aceasta ar fi cabana ajunsă pe şest la primar, conform spuselor lui Vornicu

 

Cabană turistică, ajunsă în curtea primarului

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din august 2016, Bălan a decis schimbarea amplasamentului unei cabane turistice aflate la marginea DN24. Cheltuielile de demontare şi transport au fost de 6.000 lei. Cabana trebuie să devină spaţiu comercial, numai că a ajuns până la urmă în curte la edil. „Acea cabană a fost făcută de o organizaţie nonguvernamentală şi a avut scop turistic. Bălan a cheltuit atâţia bani ca să-şi ducă acea cabană la el în curte“, mai zice Vornicu.

Bălan: „Multe acuze sunt nefondate“

În apărarea sa, primarul susține că Vornicu are ceva personal cu el deoarece nu l-a ajutat să se angajeze la Primărie. „El e un fost polițist care este frustrat că a picat examenele pentru un post la achiziţii publice şi pentru unul de şef la Poliţia Locală. Mi-a cerut să-i fac rost de subiecte, dar nu pot eu să fac aşa ceva. De aceea tot caută el să-mi găsească nereguli“, susţine Mihai Bălan.

Primarul se consideră nevinovat şi în ceea ce priveşte neregulile găsite de Curtea de Conturi: „La sporurile pentru salarii s-a dat amnistie fiscală. Nu mai trebuie daţi banii înapoi. La utilajele reparate, cei de la Curtea de Conturi nu au înţeles că am cheltuit banii pe consumabile ce nu puteau fi schimbate pe garanţie. Cât priveşte angajările, a fost într-adevăr un băiat care nu avea vechimea necesară, dar şi-a dat demisia.“

În problema terenului cumpărat, Bălan susţine că acesta a fost luat la preţul negociat cu cumpărătorul şi că acolo urmează să facă o piaţă agro-alimentară. Şi pentru cabana pe care şi-a adus-o în curte, primarul are o explicaţie: „Era a unei persoane care mi-a spus că nu mai are nevoie de ea.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: