fbpx
 
O crimă pe masa primarului: blocul care distruge ultima zonă de case a Iașului

O crimă pe masa primarului: blocul care distruge ultima zonă de case a Iașului


S-a dat atacul la zona Pădurii-Eternitate. De 300 de ani, aici sunt numai case. Proiectul este al lui Laurențiu Timofte, cel mai bun prieten al lui Daniel Niculiță, unul dintre marii protejați ai lui Mihai Chirica. E de neînțeles cum s-au obținut avizele: panta e de 30%, dealul e foarte alunecos, calea de acces are doar 3 m lățime, dar pe schiță e desenată ca și cum ar avea 8 metri, tot perimetrul e plin de copaci care vor trebui tăiați. Mașinile ar trebui să intre dinspre Strada Pădurii, dar acolo traficul auto este interzis, circulă doar tramvaiele. Liniștea caselor din zonă va fi distrusă, dimensiunile blocului fiind uriașe comparativ cu vecinătățile: 5 etaje, 400 mp la sol dintr-un total de 1.000 mp.

Locuitorii din zonă numesc construirea unui bloc printre casele lor drept o crimă. Perimetrul dintre Strada Pădurii și Eternitate este printre ultimele zone patriarhale ale Iașului, un cartier liniștit, format exclusiv din case plan-parter sau cu maxim un etaj, cufundate în curți umbroase, pe un deal plin de vișini și nuci seculari.

Acest proiect implică riscuri mari din punct de vedere al stabilității dealului și al accesului în caz de urgențe. Sute de mașini se vor înghesui pe Fundacul Călărași

 

Proiectul lui Laurențiu Timofte, unul dintre cei mai buni prieteni ai influentului dezvoltator Daniel Niculiță, e o nouă cotitură în goana imobiliară ce a caracterizat mandatul de primar al lui Mihai Chirica: blocul cu 5 etaje creează o breșă care va distruge încă un cartier de case din Iași.

PUZ-ul cerut de Timofte are mari probleme de legalitate: panta este de 30%, versantul este instabil, plin de argilă, drumul de acces are doar 3 metri lățime, iar tot perimetrul e plin de copaci care vor fi defrișați deși au vârsta de peste 50 de ani. Avizele obținute în acest proiect se bazează pe un șir de falsuri grosolane.

La capătul acestui drum de pământ lat de 3 m se va construi un bloc cu 50-60 de apartamente. Pe schița din PUZ apare, în mod fals, un drum pe două benzi, cu lățimea de 8 m

 

Aviz pe un drum de acces inexistent

Un tupeu fără margini. Astfel poate fi rezumată ultima ispravă imobiliară a dezvoltatorului Laurențiu Timofte. Pe 1.037 de metri pătrați înghesuiți pe-o râpă, printre vile și cocioabe, Timofte vrea să ridice un bloc cu demisol, parter, patru etaje și încă un al cincilea tehnic. Calea de acces e un drumeag de 150 metri, fundacul Călărași.

Lat de 3 metri, drumul apare în schițe ca fiind pentru acces pietonal și auto. Pentru cel auto ar urma să facă Timofte încă un drum, cu intrare de pe liniile de tramvai ale străzii Pădurii. Dar pe porțiunea respectivă traficul auto e oprit, circulă doar vagoanele. Accesul dinspre Fundacul Călărași e desenat pe schița ce face parte din PUZ ca având 8 lățime (2 benzi de circulație pentru mașini), deși în realitate e un drum de pământ având lățimea fix de 3 m.

Această nebunie imobiliară ar urma să se petreacă în Tătărași, într-o zonă exclusiv de case. Locuitorii au auzit de venirea investitorului, dar n-au fost anunțați că acesta va ridica un bloc. „Ne opunem, ieșim în stradă”, a afirmat una dintre vecinele lui Timofte.

 

Arhitectul Marian Jan Chirița a semnat acest proiect și tot el l-a votat în Comisia de Oportunitate a Primăriei. Nimeni nu este deranjat de această incompatibilitate

 

Consultare fără vecini

Investiția imobiliară a lui Timofte se află, în acest moment, între etapa consultării publice și cea a aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în Consiliul Local. Culmea este că perioada de consultare a publicului a expirat de mult, dar locatarii din zonă n-au aflat despre intenția ridicării unui bloc. Concret, în cuprinsul anunțului publicat de Primărie s-a făcut precizarea: „În termen de 10 zile calendaristice de la afișare (începând cu data de 27.02.2018), cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pe adresa Primăriei”.
Potrivit documentației aflată la Primărie, Laurențiu Timofte și Maria Ramona Timofte au cumpărat anul trecut două parcele pe care le-au alipit. În total, suprafața este de 1.037 mp.

Zeci de copaci vor trebui tăiați pentru a face loc viitorului bloc



Nu sunt căi de acces auto
Pe acest teren, Timofte vrea să ridice un bloc cu următorii parametri tehnici: înălțimea maximă 21,50 metri la cornișă, regim de înălțime D+P+4E+Eth, POT 40%, CUT 2,80. Adică, viitoarea construcție poate ocupa 414 mp amprentă la sol, iar suprafața desfășurată a construcție poate fi de maxim 2.903 metri pătrați.
Aprobarea acestei construcții pare lipsită de logică. În primul rând, din cauza lipsei de accesibilitate. Acum, spre această proprietate se ajunge doar pe fundacul Călărași, pe o stradă de 150 de metri lungime și lată de trei metri. Nu există o altă cale de acces auto pe care să o folosească viitorii proprietari de apartament.

„Au venit doi tineri la mine să le dau o parte din grădină ca să facă un drum. Dar n-am avut cum, că rămâneam fără teren deloc”, a declarat Vergina Chirilă.
Într-adevăr, pe planșa aflată la dosar, pe strada Pădurii, mai jos de casa Chirilă este desenată o cale de acces între proprietățile Gogu și Breban. Dar pe strada Pădurii nu este permis traficul auto fiind destinată exclusiv liniilor de tramvai.

Terenul cumpărat de Laurențiu Timofte este pe un versant cu panta de 30%. Dealul este argilos și o poate lua ușor la vale

 

Bloc între case

Al doilea lucru care frapează poate fi observat la o simplă vizită pe teren sau la studierea planșei. Toate clădirile din zonă au un regim maxim de înălțime de P+1. Adică, de sute de ani, aici au fost ridicate doar case cu parter și maxim un etaj.

Pe schițe au fost desenate și proprietățile vecine: 8 doar cu parter și alte două cu parter și un singur nivel. În mijlocul acestora va răsări blocul lui Timofte cu demisol, parter, patru etaje și încă unul tehnic.

„Am auzit că a cumpărat cineva aici lângă noi, însă nu știu dacă vrea să facă ceva. Nu ne-a consultat nimeni. Despre un bloc așa de înalt nici nu vreau să aud. O să vorbesc și cu vecinii și o să protestăm, așa ceva nu putem permite”, a spus o proprietară care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Pe-aici ar trebui realizat un alt drum, care să dea direct în liniile de tramvai din strada Pădurii. Traficul auto este interzis pe această stradă

 

Nu în ultimul rând, oamenii sunt îngrijorați de faptul că proiectul blocului se află pe un teren cu risc de alunecări, parte din acesta fiind în pantă. Nimeni nu știe despre existența vreunui studiu geo care să facă vorbire despre tipul de sol și despre ce fel de clădiri pot fi ridicate, fără a afecta proprietățile din jur.

Acum, pe terenul lui Timofte încă în picioare e o casă veche, bătrânească, din cărămidă.

Contactat telefonic, Laurențiu Timofte a declarat că față de planșele depuse la Primărie s-a modificat suprafața de teren pe care o deține. „Am mai cumpărat 800 de metri și o să mai iau 400. O să fac blocul cât de mare îmi permite legea. Vecinii nu au de ce să fie nemulțumiți, fac totul legal”, a afirmat dezvoltatorul.

 

Laurențiu Timofte s-a apucat să vândă prin agenție și apartamentele de la etajul 4, deși în proiect acesta nu există. Prins în flagrant de REPORTER DE IAȘI, dezvoltatorul a spus că se mai gândește, mai încearcă o derogare de la autorizare...


Bloc cu scandal și în Smârdan
Aceasta nu este singura investiție în imobiliare a lui Laurențiu Timofte. Bărbatul are în construcție un alt imobil pe strada Smârdan. Și această lucrare este controversată, vecinii din Smârdan contestând-o vehement.
Acolo, Timofte ridică un bloc cu subsol, parter, două etaje și un al treilea retras (S+P+2E-3E - etaj retras). Acum două luni, locuitorii ce-i sunt vecini au aflat de la muncitorii de pe șantier că Timofte ar vrea să mai facă un nivel, adică al patrulea. Contactat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, Timofte a scăldat-o: „Mai fac un etaj dacă sunt lăsat. Altfel, nu mai fac nimic”.
În privința proiectului din Smârdan, proprietarii din jur au invocat, încă de la bun început, terenul mlăștinos care nu ar permite realizarea subsolului. Nerespectarea prevederilor legale privind însorirea, lipsa intimității, reducerea spațiului verde au fost alte nemulțumiri. Drumurile înguste, subdimensionate, la fel ca și rețelele de utilități, dar și locurile de parcare în număr insuficient au fost alte puncte ale petiției ce a ajuns la Primărie. Deși au fost mai multe discuții găzduite de Primărie, în final câștig de cauză a avut Timofte.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30