fbpx
 
Dumitru Oprea: „În Moldova e nevoie de răscoală ca la 1907”

Dumitru Oprea: „În Moldova e nevoie de răscoală ca la 1907”


Deputatul PNL de Iași nu știe câtă forță mai are partidul său în Opoziție, dar e sigur că maniera discreționară a PSD de a conduce e suficientă pentru un vot de protest în 2020. Profesorul de Economie spune că vremea eleganței în relația provinciei cu Puterea centrală a trecut și că e nevoie de o reacție civică dură împotriva „unei guvernări care ne sfidează”. „Fără autostradă, Moldova practic nu este în Uniunea Europeană”, spune deputatul. „Nici măcar primarii PSD nu mai sunt mulțumiți de ceea ce primesc de la Centru”, mai afirmă Dumitru Oprea.

 

- REPORTER DE IAȘI: - Este capabil PNL să reziste ca principală alternativă la PSD, în condițiile concurenței pe același electorat cu USR și România 100?

- DUMITRU OPREA: - Eu zic că, în ciuda riscurilor pe care le-am suportat și la ultimele alegeri, nu USR va ajunge să ia de la PNL, ci invers, liberalii vor arăta că reprezintă o platformă politică mai solidă și vom lua noi de la USR. Mă îngrijorează mai mult ieșirea ALDE de sub umbrela PSD și apariția lor pe centru-dreapta, dar nu-i văd pe liderii locali ai ALDE să treacă probele de duritate din afara Puterii și cred că PNL se va afirma ca singurul partid puternic de Opoziție.

Mai grav din punct de vedere electoral este modul în care PSD își propune să culeagă voturi. PSD face ca partidele din perioada interbelică – 1938-1940 – sau cum face Orban în Ungaria, cu mesaje violente, injurii, „noi suntem mari, noi suntem tari”. Are succes acest mesaj, din păcate.

Câteva televiziuni propagă manipularea PSD, se spune că publicul de Dreapta nu urmărește, dar cei de Stânga se uită de zor și PSD și-l ține în priză permanent.

„O alianță, mai bună, altfel ne canibalizăm”

- Totuși e derutant, unii spun că apare canibalizarea pe Dreapta, dar în același timp alții afirmă că o alianță n-ar aduce mai multe voturi decât ar aduna partidele separat. Cum e mai bine?

- Noi am avut experiența nefericită a fuziunii PDL-PNL, când am luat exact cât aveam singuri înainte, dar atunci numai o parte au tras în campanie. O alianță ar fi benefică, ar fi cea mai bună soluție, pentru că facțiunile pe Dreapta ne fac rău, iar PSD rămâne singur cu electoratul său stabil. Evident, o alianță ar fi mult mai bună în 2020.

 

Dumitru Oprea este seniorul filialei PNL Iași

 

PSD n-o să permită alegerile în două tururi

- Cum poate PNL recâștiga Moldova în condițiile în care primarii PSD din foarte multe orașe și comune, aflați în exercițiu, sunt avantajați de alegerile locale într-un singur tur?

- Dacă PSD și ALDE continuă așa-zisa reformă fiscală, revoluția fiscală între ghilimele, primarii PSD vor fi cei mai afectați și vor ajunge să se reorienteze. S-au făcut promisiuni deșănțate iar ceea ce s-a onorat a produs jale. Eu nu-i mai văd pe primarii și liderii locali PSD cu același tonus pentru alegeri. Așa-zisele avantaje ale guvernării au sărăcit până acum bugetele locale, iar buzunarele primarilor sunt tot mai goale. Din acest punct de vedere, PNL câștigă prin simpla desumflare a promisiunilor deșarte ale PSD.
Din păcate, nu văd posibilă organizarea alegerilor locale în două tururi, pentru că PSD n-o sa cedeze și, din păcate, deține majoritatea în Parlament, chiar și fără ALDE.

Singurul mod prin care PSD își va mobiliza organizațiile locale va fi să promită pensii speciale pentru aleșii locali și atunci primarii vor fi stimulați să muncească în campanie.

„Creșterea pe credit este falsă. Duduia economia și în 2007”

- România se îndreaptă al doilea an consecutiv spre deficit de 3% din PIB, cel mai mare din UE, având în același timp și cea mai mare creștere economică (7% anul trecut, 6% anul acesta). Cum ați proceda dv. ca prim-ministru: ați economisi din surplusul existent pentru perioadele dificile de mai târziu sau ați cheltui tot?

- Este un profit fals, pe hârtie, este o creștere pe consum care înseamnă îndatorare, credite, iar împrumuturile ajung întotdeauna să se răzbune. Lumea vrea să trăiască mai bine dar este o creștere falsă, cum a făcut Tăriceanu în 2007, economia duduia pe consum, iar oamenii s-au împrumutat, a crescut gradul de îndatorare cu 60% în câțiva ani și bula s-a spart. Ne ducem în aceeași direcție.
Personal aș opta clar pentru investiții mari, în anul Centenarului era perfect să stabilim o bornă, momentul zero, și să începem niște proiecte mari de infrastructură și să le continuăm în anii următori. Căile ferate, de exemplu, sunt la pământ, vor dispărea. PSD se ocupă de povești. Dacă investești ai mai multe beneficii, locurile de muncă, o prosperitate pe termen lung. Nicio țară din lume nu se dezvoltă fără infrastructură mare, pentru că așa se deschid piețele comerciale.

„Este de neacceptat tratamentul primit de Iași”

- Investițiile Guvernelor PSD în Moldova (și cu Ponta, dar și acum cu Dragnea) sunt mult mai mici decât în alte regiuni ale țării. În Ardeal se fac autostrăzi, în Sud se fac stadioane, drumuri expres etc. Ce răspuns poate da PNL moldovenilor în aceste condiții?

- Mesajul PNL ar trebui să fie cel de la sfârșit de secol XIX, să lăsăm finețurile deoparte și să fim mult mai deciși în cererile noastre. Cum au fost mișcările de la Tutova-Bârlad, au fost proteste de nedescris, cu mult înaintea Răscoalei de la 1907. Oamenii s-au dus la București și au spus că vor drumuri și cale ferată și abia atunci au început să construiască și în Moldova.

Noi vrem să fim în Uniunea Europeană prin autostrăzi. Cu vorba bună s-a văzut că nu faci nimic. E o problemă gravă de raportare a Puterii la ceea ce reprezintă Iașul. Suntem cel mai populat județ din România, suntem de trei-patru ori mai mulți decât anumite județe. Nu poți sfida așa ceva, iar rata natalității în Moldova este în continuare cea mai mare, noi susținem viitorul acestei țări, nu ne poți ignora.

 

 

Chirica n-a integrat Zona Metropolitană

- Mai există încă blatiști în PNL Iași, așa cum s-a spus tot timpul că există în organizațiile liberale din Moldova? Există bisericuțe care pactizează cu PSD și periclitează acțiunile celorlalți liberali?

- Nu știu, eu nu resimt asta, este ușor să dai cu piatra, dar e foarte greu să probezi. Cred că a fost un filtru puternic cu Ordonanța 55, când mulți liberali au trădat, au trecut la PSD, unii s-au întors, dar cei mai mulți nu. Cine a avut de plecat a făcut-o deja. Mai sunt unele mici neînțelegeri în Consiliul Local, dar cumva tolerabile, eu nu văd blaturi, uneori se urmărește interesul general al comunității.

- Cum evaluați administrarea orașului Iași în cei trei ani de mandat ai lui Mihai Chirica (din care unul interimar), comparativ cu cei 12 ani ai lui Gheorghe Nichita? Se află Iașul la un nivel normal de dezvoltare?

- Eu cred că cea mai mare greșeală este abandonarea Planului de Urbanism General, aceasta a fost o strategie a amândurora. S-a creat o discriminare pe obținerea aprobările și s-a ajuns să se spună că, dacă faci contribuții pe nu știu ce căi, nu mai ai nevoie de avize. De aici pleacă multe scandaluri și neîncredere. Abia în ultima vreme, în urma presiunii consilierilor PNL, se vede o dorință de urgentare a PUG.

Pe Chirica îl văd ca pe un continuator al lui Nichita, mai strică, mai repară pe ici pe colo. Iașului îi lipsesc proiectele mari iar cel mai bine se vede acest lucru din eșecul integrării Zonei Metropolitane. Tomeștiul s-a dezvoltat, Miroslava este cea mai bogată comună din România, dar ce folos dacă Iașul este în stare să integreze zonele limitrofe, să creeze condiții de viață mai bune… Caracteristica la Iași este tărăgănarea.

- PSD n-a guvernat mare lucru într-un an și jumătate, mare parte din proiectele de infrastructură și de reforme în Administrație, Sănătate, Educație nefiind încă începute. Credeți că se poate recâștiga un mandat la guvernare doar pe bază de subvenții și plăți sociale?

- PSD a făcut ce știe dintotdeauna: să facă finanțare pe criterii politice. PNDL este o răsplată pur politică, apar diferențe uriașe de la un sat la altul, alflate unul lângă altul, peste deal. Se va continua în aceeași manieră, PSD va obliga oamenii să rămână atașați doar culorii sale politice și să voteze doar primind mită electorală. Acum nu mai sunt pomeni individuale, cum erau înainte, cu sacoșa, acum sunt cadouri făcute pe comunități, în funcție de culoarea politică. Din păcate, românii uită rapid, n-ar fi exclus să-I înjure 3 ani și jumătate, iar în ultimele 6 luni să se lase amăgiți de pomenile primite pe loc.

 „Tudorel Toader a ajuns de neînțeles. Eu îl știu ca un om care gândește”

- Ce credeți că îl determină pe Tudorel Toader, un intelectual cu reputație foarte bună, rector al uneia dintre cele mai mari universități din România, să devină atât de vehement în lupta cu Kovesi si atât de manevrabil în relația cu liderul PSD Liviu Dragnea? Își sacrifică Toader cariera pentru a fi ministru pe moment sau are niște calcule politice privind viitorul său?

- Eu cred că nimeni nu mai poate să-l înțeleagă și cel mai bine ar fi ca el însuși să dea răspunsurile. Eu încă n-am convingerea că Tudorel Toader este un om care face niște lucruri fără să se gândească la efecte. Nici nu vrea să pară afiliat politic, nu e nici PSD, nici ALDE, dar ar trebui să răspundă ce vrea de la politică. Sunt multe întrebări pe care le ridică propriul comportament, aș vrea să-și împărtășească strategie și convingerile.

În 2020 va fi un puternic vot de protest

- Cum poate PNL să scoată la vot, în 2019 și 2020, electoratul educat, cu venituri peste medie, și care nu e interesat de politică, pentru că nu-i influențează direct viața?

- Electoratul de Dreapta se va trezi după atâtea nebunii făcute de PSD. Și nu e nevoia de forța PNL de a-i aduce la vot, ci e suficient modul în care PSD sfidează componenta de Dreapta a societății, pe oamenii care trudesc și plătesc dările. Afacerile private au fost afectate de creșterea bruscă a salariului brut și de obligativitatea plății proporționale a CAS și CASS. De asemenea, industria IT a fost afectată, a fost nevoie de cinci ordonanțe date în cateva luni după aceea pentru a repara erorile legii salarizării. Sunt convins că în 2020 electoratul educat va ieși la vot în semn de protest.

 

În anul Centenarului pedepsești Universitatea orașului care a fost capitala țării până în 1918?

- Cum comentați scandalul finanțărilor universităților de stat, prin modificările făcute de ministrul Educației, cel mai afectat fiind învățământul socio-uman?

- În legea Educației se spune că nu poți să mai faci modificări în structura locurilor de școlarizare cu 6 luni înainte de începerea anului universitare, or acum ministrul spune că o să facă modificări. Că se va vedea pe unde se poate.

Este iarăși o formă de sfidare din partea PSD, pentru că, măcar în anul Centenarului, nu poți afecta universitatea din orașul Iași, care a fost capitala României în vremurile de restriște dintre 1916 și 1918, și ar trebui să te abții cel puțin până se termină 2018. Este de neacceptat asemenea tratament. La fel, în anul Centenarului, s-au luat măsuri împotriva universităților din Cluj, Timișoara, București. Ar trebui înaintată o acțiune în instanță împotriva ministrului Educației. La Iași au fost scoase câteva sute de locuri de la ciclul universitar, masterat și doctorat.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30