fbpx
 
Cătălin Urtoi, liderul „Împreună pentru A8”: „Politicienii care 28 de ani ne-au mâncat banii degeaba să stea în casă”

Cătălin Urtoi, liderul „Împreună pentru A8”: „Politicienii care 28 de ani ne-au mâncat banii degeaba să stea în casă”


Marșul motorizat Iași-București, din 19 mai, va număra 1.000 de mașini, TIR-uri și motociclete, coloana urmând să măsoare 20 km. E cel mai important protest organizat vreodată de Moldova împotriva Bucureștiului. Cătălin Urtoi este unul din liderii mișcării civice „Împreună pentru A8”, falanga cetățenească, pentru că în Iași mai există o asociație cu același deziderat, „Moldova vrea Autostradă”, în care activează și membri PNL sau USR care își asumă statutul de politicieni.

 

Cătălin Urtoi este un ieșean ieșit din bloc ca oricare alt locuitor al acestui oraș. Unul care, după 20 de ani de muncă în privat, pe cont propriu, a constatat că nu mai poate sta pe margine, că așa nu se mai poate rezolva nimic, și că trebuie să se implice.

Marșul motorizat programat pe 19 mai, în care se mizează pe 1.000 de mașini, TIR-uri și motociclete, care să meargă în coloană până în Piața Victoriei din București, este o acțiune civică fără precedent în România. Un marș al intelectualității din Moldova și nu a minerilor din Valea Jiului. Cătălin Urtoi simte unda unui cutremur: „Simt că am devenit o sperietoare”.

De zeci de ani nu se fac investiții

REPORTER DE IAȘI: - Cum ați devenit activist civic? Trebuie să ai vocație din tinerețe ca să te revolți împotriva abuzurilor?

Cătălin Urtoi: - Nu e o vocație, trebuie să analizezi tu însuți care îți sunt drepturile și îndatoririle. Eu sunt inginer hidrotehnist, am lucrat pe toate palierele profesionale, de la șef de echipă pe șantier, la Porțile de Fier 2 până la funcții de conducere în birouri. Iar din 1993 am luat-o pe cont propriu, ca antreprenor cu mica mea firmă de construcții. Și după 20 de ani de muncă în sistem privat mi-am dat seama că statul nu-mi oferă suficient pe măsura contribuțiilor mele. Și am început să fiu critic.

- Și cum ați ajuns la această mișcare civică, „Împreună pentru A8”?

- Ideea a apărut pe 1 iunie anul trecut, când eram o mână de părinți unde am avut o acțiune civică pentru reconstrucția spitalului. Eram nouă oameni, ingineri, medici, profesori, oameni de afaceri. Stând de vorbă în curtea spitalului, am ajuns toți la concluzia că dezideratul principal al Moldovei trebuie să fie construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș, A8. Am făcut grupul pe Facebook și s-au activat mulți intelectuali. Soția mea este medic, eu sunt inginer, nu suntem niște dezaxați fără ocupație, ci avem niște idealuri firești pentru niște cetățeni ai României. Noi considerăm că de zeci de ani nu se fac investiții majore pentru ca un oraș și o țară să funcționeze. Doar punctual, să mulțumească niște grupuri sociale, dar adevăratele investiții ale statului trebuie să fie în industrie, infrastructură, sănătate și educație, doar așa ajungi să ajuți pe toată lumea.

 

Cătălin Urtoi, un intelectual în stradă: „Eu fac educație civică prin exemplul meu”

 

„Noi facem educație civică. Asta e schimbarea”

- Din 2008 până în prezent s-a vorbit de demararea autostrăzii. Care ar fi principalele cauze ale acestor amânări?

- Nu, primul angajament oficial al unui Guvern al României a fost pe 3 mai 2007, când s-a anunțat demararea Autostrăzii Est-Vest. Deci sunt 11 ani de amânări ale acestui angajament. Cauzele sunt interesele de grup ale diverșilor politicieni, lipsa de viziune, lipsa profesionalismului la nivelul ministerelor și al CNADNR și CNAIR. Nimeni n-a făcut nimic timp de 11 ani. Dimpotrivă, acum o lună au decis să anuleze toate contractele pe studiile de fezabilitate pentru A8. Motivul este că șefii CNAIR n-au avut puterea și voința de a spune celor de la Curtea de Conturi și DNA ce s-a întâmplat în ultimii ani și au acceptat anularea contractelor din frică față de demnitarii din Guvern, cei care i-au pus în funcții și îi conduc.

- Este picătura care a umplut paharul în privința declanșării marșului motorizat din 19 mai?

- Se poate spune, dar intenția o aveam de anul trecut, când de altfel am mai organizat un marș până la Târgu Mureș și care a fost un succes. Pur și simplu am ajuns să spunem ca Iohannis despre Viorica Dăncilă, că nu mai are încredere în ea ca prim-ministru. Noi spunem că nu mai avem încredere în toată clasa politică, nu mai avem la ce să ne așteptăm. Iar ceea ce facem noi, prin mișcarea „Împreună pentru A8”, este să facem educație civică pentru cetățenii din Estul României. Toți oamenii trebuie să înțeleagă că nu mai trebuie să stea pe margine, ci să iasă la proteste. Din punctul meu de vedere, PSD este un partid care nu mai are ce să arate. Lumea îi votează în continuare pentru că mentalitatea moldovenilor este needucată, din punct de vedere politic. Noi cu asta ne ocupăm, facem educație.

 

TIR-urile de la acțiunea din septembrie, marșul spre Târgu Mureș. Acum vor fi mult mai multe

 

„E un protest, nu o plimbare”

- Pe câți participanți mizați la acțiunea din 19 mai? Cum preconizați organizarea întregii acțiuni, care va fi scenariul?

- Ideea a apărut încă de când ne-am înființat ca asociație. Suntem 100 de membri activi, nu doar din Iași, ci din toată Moldova, avem membri în Ditrău, la Târgu Mureș, chiar și la București.

Mizăm pe 1.000 de mașini în punctul de joncțiune de la Tișița. Se va pleca la 7 dimineața din Piața Unirii, pe două axe – Vaslui și Bacău, urmând să se alăture și alte mașini din celelalte orașe ale Moldovei, dar și o coloană de la Târgu Mureș. Vor veni inclusiv oameni din Cluj. Preconizăm că lungimea coloanei va fi, la intrarea în București de peste 20 km, fără precedent în România. În Piața Victoriei vom desfășura un banner în care transmitem clar ce dorim de la guvernanți. De-acum acesta devine un protest, cu mesaje îndreptate împotriva Guvernului.

- Vă așteptați să fiți primiți de cineva din Guvern?

- Nu credem că vor accepta vreo întâlnire. Ne-am convins văzând cum ne sunt pasate cererile scrise de la un minister la altul, suntem efectiv ignorați.

 

 

„Dacă au bun-simț, politicienii să vină cu noi”

- E posibil să se organizeze un baraj al jandarmilor pentru a fi opriți la intrarea în București?

- Nu cred că va fi cazul. Suntem pur și simplu cetățeni aflați în trafic, nu există niciun motiv. A, da, se poate bloca Bucureștiul, dar n-avem ce face, vrem să transmitem un mesaj clar guvernanților. Credem că vom fi însoțiți pe tot traseul de echipaje ale Poliției și va fi foarte bine.

- A mai fost un marș motorizat pe traseu Iași-Târgu Mureș? Cum s-a desfășurat acțiunea?

- L-am organizat pe 9-10 septembrie 2017 și a fost un succes. Au fost 21 de TIR-uri și peste 200 de mașini mici și motociclete. La Târgu Mureș au mai venit și 30 de motocicliști din Cluj și pe tot traseul am fost aplaudați. N-au existat incidente.

- Ce le transmiteți parlamentarilor Puterii actuale, care nu susțin cu foarte multă convingere finanțarea acestei autostrăzi?

- Parlamentarii care mai au un dram de bun simț să vină lângă noi, să participe ei înșiși la marșul motorizat. Iar politicienii care n-au făcut nimic timp de 28 de ani, care au mâncat degeaba din banii noștri, să stea în casă.

 

Cătălin Urtoi: „Parlamentarii care mai au un dram de bun-simț să vină lângă noi. Cei care n-au făcut nimic timp de 28 de ani să stea în casă”

 

De ce Iași-Târgu Mureș și nu Bacău-Brașov

- În condițiile concurenței Iași-Tg. Mureș cu traseul Bacău-Brașov, care credeți că are șanse mai mari să fie materializată?

- Șansele logice le are Iași-Târgu Mureș, în primul rând pentru că sunt studiile făcute, s-au cheltuit zeci de milioane de euro deja, nu le putem arunca la coș. Apoi, efortul financiar al statului pentru traseul Iași-Târgu Mureș este în realitate mai mic decât cealaltă variantă, prin Brașov-Sibiu. Până la Târgu Mureș sunt 330 km și costă 5 miliarde de euro, cum spun ei. Prin Bacău ai o distanță mult mai mare până la Brașov și apoi până la Sibiu, ca să te legi de traseul autostrăzii. Pentru firmele din Moldova, care vor transporta mărfuri, costurile operaționale vor fi mult mai mari până la Nădlac, prin Sibiu, decât prin Târgu Mureș, care se va lega de Cluj prin austostradă în 2020.

- Dar actualul ministru al Transporturilor e băcăuan, deci avantaj cealaltă variantă.

- Aici ajungem exact la discuția despre interesele de grup de care spuneam și nu vreau să mă bag în asta. Orice decizie în afara A8 ar fi în avantajul unui grup împotriva interesului general.

 

„Dacă n-au soluții, să plece și să vină alții”

- Aveți soluții concrete de finanțare a lucrărilor la autostradă?

- Eu sigur aș găsi soluții, dar nu e treaba mea, ei trebuie să le găsească. De aceea au cerut să fie miniștri, directori la CNAIR, parlamentari. Dacă ne spun că nu au găsit soluții, atunci să plece și să vină alții care le găsesc.

- De ce ar susține moldovenii această autostradă, când largi categorii bugetare au veniturile mai mari decât în 2016, iar în administrație se câștigă mai bine decât în privat? Li se va explica poate că banii de autostradă s-au dus în aceste salarii.

- Măririle de salarii nu rezolvă problema decât pe termen scurt, sunt soluții individuale, acestea nu contează pe termen lung, pentru că fără autostradă va sărăci toată regiunea. În timp, moldovenii încep să înțeleagă. Vă spun ceva: simțim că am devenit o sperietoare pentru politicieni, am început să contăm. Noi vom produce o schimbare majoră.

 

Procese împotriva politicienilor impotenți

- Există modalități juridice prin care demnitarii din Guvern să răspundă în instanță pentru neîndeplinirea atribuțiilor, creând astfel prejudicii companiilor din estul României?

- Nu sunt jurist de meserie, dar am auzit și această posibilitate, studiem problema și vom vedea dacă se va ajunge până acolo.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30