fbpx
 
Niciun gheșeft la Camera de Comerţ: înecată în praf și mucegai

Niciun gheșeft la Camera de Comerţ: înecată în praf și mucegai


Directoarea generală mănâncă semințe în timp ce Camera din Iași a ajuns la nivelul celei din Vaslui. Acoperişul clădirii este plin de praf şi are bucăţi de material sărite. La etajul clădirii plouă, iar tencuiala exterioară este din ce în ce mai compromisă. Instituţia nu mai organizează evenimente ca odinioară, s-a reprofilat pe cursuri şi consultanţă. În 2017, Camerele de Comerţ din Iaşi şi Vaslui au avut aproximativ aceleaşi venituri, deşi primul judeţ a avut în acelaşi an un PIB de trei ori şi jumătate mai mare. 

 

Oamenii din mediul de afaceri ieşean îşi amintesc cu nostalgie acţiunile organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, pe vremea când aici funcţiona Registrul Comerţului. Nu exista săptămână să nu fie un eveniment major în Copou, Camera avea propriul ziar, oamenii de afaceri locali se întâlneau în permanenţă acolo şi se întreceau care să fie preşedinte.

Mandatul lui Mihail Vlasov şi mutarea Registrului Comerţului la Ministerul Justiţiei au zdruncinat atât de tare instituţia, încât acum este mai mult un furnizor de cursuri de perfecţionare decât un jucător sau un catalizator al colaborării dintre afaceriştii din Iaşi şi cei din alte zone.

Imagine de ansamblu defavorabilă

Cu ochiul liber, în bătaia soarelui, praful se vede clar, de la acoperişul de pe care se desprind bucăţi mici până la baza trotuarelor. Şi deranjează, ţinând cont de faptul că este o instituţie importantă pentru mediul de afaceri.

În stânga clădirii se vede cel mai bine cât de mult a degradat-o vremea şi faptul că nu a mai fost întreţinută de când a fost renovată. Stratul de praf de pe o intrare secundară este înspăimântător, nu a mai fost şters de ani, pereţii sunt murdari, acoperişul este mâncat de ploaie, pervazul unui geam are un strat gros de găinaţ.

Mizeria este neatinsă, deşi la parter mişcă doi-trei angajaţi din personalul executiv, semn că imobilul nu este părăsit. Doar că aceştia dispar imediat când vine vorba despre o discuţie cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. „Nu este şi nici nu va fi. Dacă vă faceţi programare pentru o discuţie, vine aici. Dacă nu, nu aveţi cu cine discuta”, explică Marina Albescu, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

În lipsa preşedintelui, este persoana cu cea mai mare funcţie din clădire, dar dispare în birou fără să mai spună nimic, iar ceilalţi angajaţi îi urmează exemplul şi lasă holurile pustii.

 

Infiltraţii în tavan, scări distruse şi tencuială aproape de desprindere: trei imagini de la sediul din Copou

 

„Ne-am axat pe cursuri şi seminarii”

Mult mai comunicativ este Sorin Gheorghiu, directorul Direcţiei de Promovare şi Relaţia cu Membrii. Acesta spune că, deşi instituţia nu mai organizează evenimente ca acum câţiva ani, are alt tip de activitate: s-a axat foarte mult pe cursuri şi seminarii. „Forfota mare de aici era dată de operaţiunile cu Registrul Comerţului. De când această instituţie are altă subordonare şi s-a mutat, mare parte din activitatea noastră s-a redus”, explică Gheorghiu.

Acesta adaugă faptul că, periodic, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi „are cursuri pentru oameni de afaceri sau seminarii pentru aceştia. În plus, firmele plătesc cursuri ce sunt organizate aici pentru angajaţii lor”.

Camera oferă şi consultanţă la înmatricularea unor firme, eliberează  certificate de origine pentru companiile care fac export, dar funcţionează şi ca centru de standardizare. „Adică punem la dispoziţia firmelor interesate standardele în diferite domenii care le interesează, de calitate etc.”, mai spune Gheorghiu.

La 70 de ani, Marina Albescu este director general, asistând impasibilă la degradarea clădirii

 

„O reparăm din când în când”

La etajul unde lucrează cei mai mulţi angajaţi sunt infiltraţii de apă. Există pete vizibile pe tavan, într-o clădire care reprezintă, măcar teoretic, mediul de afaceri din Iaşi. „Au mai fost câteva probleme în trecut, infiltraţii de apă, dar le-am rezolvat, reparăm din când în când. Aşa cum o să reparăm şi ce a apărut acum. Sunt probleme la acoperiş”, ne-a declarat Sorin Gheorghiu.

O concurenţă teribilă pentru şefie

Până în 1997, era o concurenţă enormă între afaceriştii din Iaşi să preia preşedinţia Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Preşedintele instituţiei reprezenta întreg mediul de afaceri din judeţ şi avea aproape prestanţa primarului sau a prefectului.

Declinul instituţiei a început din 1997, când preşedinte a fost devenit Mihail Vlasov, care avea o mare influenţă în mediul de afaceri din acea vreme. Acesta a dus o luptă vreme de 10 ani cu Victor Babiuc pentru a prelua preşedinţia Camerei de Comerţ a României, pe care a obţinut-o în 2007.

A fost preşedinte al acesteia până în 2014, când a fost reţinut pentru luare de mită. În timpul mandatului său de la Bucureşti a încercat chiar să scoată Registrului Comerţului din subordonarea Ministerului Justiţiei, unde trecuse în 2002, pentru a-l trece din nou la Camera de Comerţ.

 

Cladirea era, la un moment dat, una dintre cele mai cochete din Copou

 

După chipul şi asemănarea vilei lui Vlasov

Renovarea clădirii din Copou a Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi a fost realizată în timpul mandatului de preşedinte de la Iaşi a lui Mihail Vlasov, în 1998-1999. Clădirea a fost realizată după modelul vilei pe care avocatul o deţine pe Sărărie. După nici 20 de ani, imobilul are din nou nevoie de reparaţii.

Venituri în declin*

2012 – 2,5 milioane lei/19 angajaţi

2013 – 1,1 milioane lei/14 angajaţi

2014 – 802.000 lei/13 angajaţi

2015 – 563.000 lei/13 angajaţi

2016 – 861.000 lei/12 angajaţi

2017 – 872.000 lei/12 angajaţi

*Sursa: Ministerul de Finanţe 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: