fbpx
 
Studenți exploatați și șantajați pentru sondajele lui Chirica

Studenți exploatați și șantajați pentru sondajele lui Chirica


Experimentul, povestit din interior după dezvăluirile REPORTER, a fost dezumanizant. Studenţii sau absolvenţii de Sociologie de la Iaşi povestesc că sunt ameninţaţi că nu intră în licenţă sau pică examene dacă nu fac sondaje pentru Primărie. Au contracte de voluntariat semnate cu Municipalitatea, cu clauze de confidenţialitate şi de neconcurenţă. Juriştii care au analizat contractul au spus că înţeleg clauza de confidenţialitate, dar cea de neconcurenţă este un abuz. La fel transmite şi Inspectoratul de Muncă Iaşi. În trecut, sondajele pentru Primărie erau plătite cu 5-6 lei/chestionarul. La „voluntariat” forţat s-a recurs din acest an.

 

Primăria Iaşi obţine sondaje gratuit, utilizând munca studenţilor de la Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Îndrumătoarea de practică a studenţilor este, în acelaşi timp, şi angajată a Primăriei. Studenţii sau absolvenţii de la Sociologie din Iaşi spun că sunt obligaţi să facă sondaje pentru Primăria Iaşi. Dacă refuză, pică examenele.

Chestionare făcute în Primărie

Într-un interviu cu REPORTER DE IAŞI, unul dintre aceşti studenţi a scos la iveală chiar şi un acord cu Primăria, care are clauze de confidenţialitate şi de neconcurenţă. În plus, tinerii susţin că varianta exprimată de reprezentanţii facultăţii, conform căreia întrebările sunt gândite de studenţi şi lucrate împreună cu îndrumătorul de practică Mihaela Pitea, este o fantezie.

„Vine împreună cu inspectoarea Elena Negură din Primărie, care este persoana de contact, ne pune dosarele în faţă, fiecare cu 40 de chestionare, şi ne spune: <Acum, fuguţa pe teren!> Există acord de colaborare pentru practica noastră cu Primăria? Ciudat, eu am văzut această instituţie doar din exterior”, povesteşte o studentă de la Sociologie.

 

Mihaela Pitea şi Elena Negură fac joc dublu, în beneficiul Primăriei, pe spezele Departamentului de Sociologie

 

O singură opţiune: Primăria

O proaspătă absolventă a povestit că singurul loc în care ea şi colegii au avut cum să facă practică, dintre toate instituţiile cu care se lăuda conducerea Sociologiei şi Asistenţei Sociale, a fost Primăria Iaşi. „Ştiu că se laudă cu numeroase parteneriate cu instituţii, în realitate pentru cine o are îndrumător de practică pe Mihaela Pitea nu există decât o singură opţiune: Primăria Iaşi şi chestionarele realizate pentru această instituţie. Pentru că interiorul clădirii nu l-am văzut niciodată”, a explicat studenta.

Într-o discuţie pe messengerul de la Facebook, ea a povestit că a primit, după sondajele efectuate în iarnă, o diplomă fără nici o valoare. „În ianuarie ni s-a dat o diplomă, cică în locul adeverinţei de practică, în care se spunea că am făcut practică la Primărie. Şi avea semnătura primarului pe ea, dar semnătură gen scanată, nu cu pixul. Ni s-a părut o porcărie nevalabilă. Până în iarna trecută, sondajele erau plătite. Venea Mihaela Pitea cu un tabel şi împărţea banii – cam 5 sau 6 lei pentru fiecare chestionar validat. Acum şi-au dat seama că ne pot folosi gratis”, a explicat fosta studentă.

 

CLAUZA DE NECONCURENȚĂ: Studenților li s-a cerut prin contract, în mod absurd să nu se mai implice în viitor în alte cercetări sociologice care afectează interesele celui care conduce Primăria Iași, Mihai Chirica

 

Li se cere să nu divulge nimic

Aceeaşi tânără a mai aruncat o bombă, dovedită cu un contract fotografiat: studenţilor li se întocmesc contracte de practică cu clauze de confidenţialitate şi de neconcurenţă. Contractele sunt semnate de către student, pe de o parte, şi Mihaela Pitea, în calitate de profesor-îndrumător de practică, deşi este şi inspector de specialitate la Primărie, precum şi Elena Negură, „partenerul de practică”, reprezentanta Primăriei Iaşi, de cealaltă parte.

 

Mihai Chirica a tăcut chitic pe subiectul sondajului făcut gratuit de studenți. Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a spus că a fost doar „practică studențească”

 

Clauze dubioase

În contract există clauză de confidenţialitate pe 5 ani, care prevede că studenţii nu trebuie să dezvăluie ce au văzut sau auzit în Primărie sau metodologiile de lucru la chestionare. Mai există însă şi o altă clauză, cea de neconcurenţă.

„Am analizat cap-coadă convenţia de confidenţialitate, nu mi se pare nimic în neregulă acolo. În schimb, am observat clauza de neconcurenţă, care obligă practicanţii să nu îşi desfăşoare activitatea în altă Primărie, cu acelaşi obiect de activitate. Ţinând cont de faptul că sunt voluntari, îi obligi să ce? Să nu-şi dezvolte abilităţile în altă parte? Este fix exces de zel, sunt studenţi la sociologie, nu spioni”, ne-a explicat un jurist al unei instituţii ieşene.

Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, George Tănăsescu, merge pe două variante: „Fie Juridicul Primăriei a preluat un contract de undeva şi l-a pus în faţa studenţilor, fără să-l înţeleagă, fie au pus şi ei o clauză despre care au crezut că este potrivită. Confidenţialitatea o pot pricepe, dar neconcurenţa deloc. Neconcurenţă cu ce, că nu sunt angajaţi. Este departe clauza aceea de ceea ce ar trebui să presupună practica studenţilor. Personal, nu am auzit vreodată de un astfel de contract pentru studenţi”.

 

O studentă care a participat la sondajul din mai spune că în alți ani li se mai dădeau câte 5-6 lei de chestionar. „Anul acesta și-au dat seama că pot să ne folosească și pe gratis”. Tânăra dezvăluie și că întrebările din chestionar au venit de la Primărie

 

O absolventă îi acuză

O altă absolventă de Sociologie a confirmat, punct cu punct, toate detaliile din articol. „Pe 22 mai umbla năucă o studentă care îşi ajuta un coleg să completeze chestionare că altfel el nu intră în licenţă. Îmi povestea despre cum, chipurile, aproape jumătate dintr-o serie de studenţi în an final la Socio (Cuza) nu are dreptul să îşi prezinte lucrările de licenţă pentru că doamna menţionată în articol condiţionează trecerea la obiectul pe care îl predă cu completarea unor chestionare pentru Primărie.

Ca student, aparent, nu poţi face practică unde vrei şi/sau în minte cu un subiect eventual de interes pentru tine şi relevant pentru viitorul tău educaţional şi profesional ci, mort-copt, pentru Primăria Iaşi (direct sau indirect nu ştiu)”, a scris Laura Oloeriu, absolventă de Sociologie şi Asistenţă Socială la Iaşi.

 

Contract de confidenţialitate pe care studenţii sunt obligaţi să-l semneze cu Primăria Iaşi

 

Acum 10 ani era muncă benevolă

Aceasta mai spune şi că cerinţele de validare pentru fiecare chestionar în parte presupun că, dacă respondentul nu răspunde la telefonul declarat, chestionarul trebuie repetat. „Aşa că du-te tu, studentule, din nou, pe banii tăi, în zona în care ai fost repartizat să mai aplici câteva chestionare, pentru că altfel nu termini facultatea”, ne-a mai spus Laura Oloeriu.

A absolvit facultatea acum 11 ani şi spune că şi în acea perioadă existau practici identice, pentru partide politice, dar notele de trecere şi prezentarea la timp a licenţei nu erau condiţionate de realizarea chestionarelor. Era o muncă benevolă.

 

 „Noi am întrebat în ianuarie, când au venit, dacă se dă ceva (pentru realizarea chestionarelor – n.r.). Femeia (Elena Negură - n.r.) ne-o taie că e o onoare pentru noi să facem practică acolo”, Un student care a povestit cum s-a pus problema plăţii pentru sondaje

 

Sondaj pe tavă la comanda lui Mihai Chirica

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în urmă cu trei săptămâni că Facultatea de Sociologie livrează sondaje gratuite pentru primarul Iașului.

Sondajul dat în sarcina studenților de la Sociologie a fost realizat în luna mai, fiind coordonat de inspectoarea Mihaela Pitea, din Primăria Iași. Chestionarul a fost întocmit în interiorul Primăriei și nu de către cadrele didactice de la Univ. „Al.I. Cuza”, așa cum presupune o activitate științifică derulată strict în cadru universitar. Cei 40 de studenți care au mers în oraș la 1.000 de adrese au fost folosiți doar ca mână de lucru cu titlu gratuit.

Toate datele au ajuns la primarul Mihai Chirica iar rezultatele sondajului este secret. În mod normal, un asftel de sondaj ar fi costat, pe piața liberă, între 5.000 și 12.000 de euro. Informațiile obținute sunt extrem de valoroase, fiind de ultimă oră în privința opțiunilor electorale ale ieșenilor, după excluderea lui Chirica din PSD și după reconfigurarea politică la nivelul Consiliului Local.

 

Citește și „Cuza” îl servește cu sondaje gratis pe baronul Chirica

 

Iată câteva întrebări de mare actualitate din sondajul realizat de studenți la comanda lui Mihai Chirica:

„Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri anticipate pentru Primăria Municipiului Iaşi, cu cine din lista următoare aţi vota?”. Variantele de răspuns sunt Viorel Blăjuţ, Marius Bodea, Cosette Chichirău, Mihai Chirica, Camelia Gavrilă, Petru Movilă şi Maricel Popa.

Consideraţi că pentru ieşeni excluderea primarului Mihai Chirica din PSD este mai curând: un lucru bun/un lucru rău/nu contează/nu am ştiut că a fost exclus/nu ştiu-nu răspund.

Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri anticipate pentru Consiliul Local al Municipiului Iaşi cu lista cărui partid din lista următoare aţi vota?

În ce măsură consideraţi că o platformă civică locală sau un nou partid local ar asigura o reprezentare mai bună a intereselor ieşenilor în Consiliul Local?


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30