fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Ultima „Operă” a lui Chirica: moare de grija de-a băga 20 milioane de euro în buzunarele unui privat

Editorial Gabriel GACHI. Ultima „Operă” a lui Chirica: moare de grija de-a băga 20 milioane de euro în buzunarele unui privat


Schimbul de terenuri propus consilierilor de către Mihai Chirica este halucinant. Profitul pe care îl scoate Zămosteanu din edificarea a circa 700 de apartamente este de 20 milioane de euro. Terenul pe care îl oferă valorează de 10 ori mai puțin.

Mihai Chirica este fie inconștient, fie un manipulator rudimentar, oferind o variantă inacceptabilă și mulțumindu-se la sfârșit cu cât își propusese inițial să obțină, lăsând publicului impresia unui schimb corect.
Ca primar, e un act deșănțat să propui un schimb de terenuri care nu reprezintă sub nicio formă o prioritate pentru acest oraș. Mai mult, schimbul e atât de dezavantajos încât reprezintă una din primele trei lovituri încercate vreodată la Primăria Iași în ultimii 30 de ani. Între dezvoltatorii imobiliari regula e simplă. Evaluăm PUZ-urile prin ceea ce se poate construi pe aceste terenuri și le comparăm. Așa se fac tranzacțiile: un teren poate să valoreze 1 milion de euro sau 7 milioane de euro.
Terenul lui Zămosteanu e central, dar accesul, pentru o clădire de utilitate publică, este dificil, printr-o singură latură. Regimul de înălțime e mic, e zonă protejată. Mai mult de 500 de euro/mp nu face.
Pe terenul din Smârdan, oferit de Chirica, Zămosteanu face vreo 250 de apartamente, le-a desenat deja într-un PUZ scos în condiții neverosimile, fără să-i aparțină terenul. E mai mult decât îndestulător pentru cât face terenul de lângă Teatrul Național.
Chirica îi mai dă 2.700 mp și în spate la BRD. Întrebarea este dacă Iașul mai are nevoie de 300 de apartamente acolo, dacă ieșenii din zonă își mai doresc acest lucru, cu accesul prin spate.
Dar dacă Mihai Chirica vrea, atunci să facă Primăria 300 de apartamente și să le vândă cu profit 100%. Adică bagă 10 milioane de euro și în doi ani scoate 20 milioane de euro. De ce să facă 10 milioane de euro un privat pe terenul Primăriei?

Chirica își tratează orașul ca pe o adunătură de copii de grădiniță. E ca un uriaș care calcă printr-o mare de preșcolari care abia îi ajung la genunchi. Și poate are dreptate: presa nu-i iese din cuvânt iar consilierii locali sunt în cea mai mare parte obedienți și foarte ușor de corupt. Când nu te contrazice nimeni, dar nu în 3 ani, ci în ultimii 13 ani, e logic să devii cinic și să nu-ți mai pese. Chirica spune că poate facem o Operă pe terenul de lângă Teatru. Cu ce bani să facă el Operă? Îi trebuie 50 milioane de euro, nu-l finanțeaza nimeni. E un fel de-a duce de nas niște copii de grădiniță. De-a ne lua de proști, așa cum a făcut de nenumărate ori în ultimii ani, cu tot felul de angajamente bombastice.

Să facă Guvernul Operă, că așa au promis Varujan și Dragnea, în noiembrie anul trecut. Că au mai rămas bani în buget și hai să facem ceva mare la Iași. Să vină Guvernul și să-i ia terenul lui Zămosteanu. Cât vrea pe el? 3 milioane de euro? 4 milioane? Să facă Guvernul României o clădire de 50 milioane de euro, că Iașul n-are bani. Nu știu cum poate Chirica să mintă într-un așa hal. Nu e în stare nici să termine Bazinul Olimpic din Metalurgie, nu știu ce litigii invocă pe-acolo, nu-și bate nimeni capul. Chirica nu dă nici măcar un var la un proiect mare, dar se-apucă el de făcut schimburi de terenuri pe zeci de milioane de euro, cum nu s-au mai văzut în Iași în ultimele decenii, și promite el că „poate facem o Operă". Păi când o faci? Peste 5 ani, peste 10 ani? Să facem atunci schimbul, când ai toată finanțarea, cine o mai fi primar la vremea aceea... 
Schimbul propus de Mihai Chirica e testul suprem pentru PSD și PNL. E turnesolul, nu al cinstei- că nu-mi fac iluzii, ci al discernământului pe care îl mai au consilierii locali, al căror gudurat la picioarele primarului reprezintă un spectacol jalnic de cult al personalității cum rar mi-a fost dat să văd. Despre Andrei Postolache chiar nu mai am chef să spun nimic. 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: