fbpx
 
Bomba cu dejecţii de la Valea Lupului: canalizarea nu face față miilor de apartamente

Bomba cu dejecţii de la Valea Lupului: canalizarea nu face față miilor de apartamente


Revoltă într-un cartier de lux al Iaşului. Locuitorii au filmat canalele pe punctul de a arunca fecale în aer. Primarul din Valea Lupului recunoaşte senin: când a fost proiectată reţeaua de canalizare, în 2006, nu a fost luată în calcul construcţia de blocuri. Cu toate acestea, instituţia a dat autorizaţii de construire pentru blocuri ştiind că a fost executată o reţea dimensionată pentru case. Locuitorii sunt disperaţi: orice ploaie mai puternică le poate înfunda canalizarea din bloc. S-a ajuns ca investitorii imobiliari să pună bani la comun pentru a face un sistem paralel de canalizare.

 

O situaţie fără precedent i-a adus pe locuitorii dintr-o zonă de blocuri din Valea Lupului în pragul revoltei. Canalizarea este ineficientă, se înfundă în permanenţă şi oamenii s-au săturat. Ei spun că sistemul a fost gândit pentru case, nicidecum pentru blocuri, şi nu îşi explică cum de a dat Primăria Valea Lupului autorizaţii cunoscând acest detaliu. Apa Vital nu poate interveni acum, deşi canalele sunt pline de dejecţii. Primarul recunoaşte eroarea şi susţine că o posibilă rezolvare ar putea veni în anii următori: se lucrează la un sistem paralel de canalizare, pentru cartierul de blocuri, care să se „înţepe” la canalizarea Iaşului în Păcurari.

„Când am ridicat un capac, plutea totul la suprafaţă”

Joi, 19 iulie. Oamenii de la Brown Luxury, un cartier de blocuri de la Valea Lupului, s-au strâns în stradă şi discută aprins. Câţiva dintre ei filmează cum canalizarea nu mai poate prelua ce intră în ea şi dejecţiile sunt la un pas de a fi aruncate între blocuri şi pe stradă. A fost chemată o echipă de la Apavital, pe la 12 noaptea, în regim de urgenţă. „Ne-au spus că nu pot face nimic, chiar dacă situaţia este gravă. Erau iritaţi că sunt sunaţi la acea oră, că trebuie să-l trezească din somn pe director, fiind urgenţă”, spun oamenii care locuiesc în blocurile ridicate de investitorul Gheorghe Tănase.

Locatarii se alertaseră că nu mai puteau trage apa în casă, pentru că nu mai funcţiona scurgerea. Când au coborât între blocuri să vadă despre ce este vorba, i-a izbit mirosul. „Mirosea îngrozitor, când am ridicat un capac, plutea totul la suprafaţă, acolo. Canalul era plin, nu se scurgea nicăieri”, ne-a explicat un alt locatar. Iniţial, au postat şi pe Facebook filmările scenei, apoi au renunţat, au scos fişierele, temându-se că scandalul le-ar putea scădea preţurile apartamentelor.

 

Situaţie disperată pentru cei care locuiesc în blocurile Brown Luxury

 

Criză rezolvată pe lumină

Abia a doua zi a fost oficial rezolvată criza. A intervenit o maşină de la Apavital, care a desfundat canalizarea. „În acest caz a fost emisă şi o factură, pentru că intervenţia nu a fost pe domeniul public, ci pe un spaţiu privat”, explică purtătorul de cuvânt Răzvan Manolache.

De altfel, specialişti Apavital ne-au explicat, sub anonimat, că intervenţiile în zona blocurilor din Valea Lupului şi în special la Brown Luxury sunt  îngreunate de numărul mic de cămine de vizitare. „Proprietatea de care discutăm are un singur cămin de vizitare. Trebuiau mai multe. Problema este că nu poţi interveni, pentru că utilajele au o anumită distanţă până la care ajung accesoriile acestora. În plus, acolo se ajunge uşor la secţiune plină a conductei, care creează un fenomen de vid. Când este plină, nu se mai poate utiliza scurgerea blocului. Pe scurt, tragi apa şi nu se duce nicăieri”, ne-a spus un angajat al Apavital.

 

Canalizare a defulat și reziduurile se infiltrează în sol, pe sub parcarea dintre blocuri

 

Primăria recunoaşte, senin, problema

Primarul din Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc, spune fără să clipească: „canalizarea este subdimensionată pentru blocuri”. „Canalizarea din Valea Lupului a fost realizată în 2006. La proiectare nu s-a ţinut cont de dezvoltarea ulterioară a zonei cu blocurile care au apărut acolo. A fost subdimensionată din start”, ne-a explicat primarul. Instituţia pe care o conduce a dat însă autorizaţii de construire pentru toate blocurile care au apărut între case, deşi cunoştea problema. „Iniţial, în zona blocurilor am înţeles că erau doar case şi doar de acest lucru s-a ţinut cont”, ne-a spus un locatar de la Brown Luxury.

 

Primarul Mihăiluc este salvat de investitorii privaţi

 

Sistem paralel de canalizare

Există o posibilă rezolvare a problemelor locuitorilor blocurilor din Valea Lupului. La Primărie este depus deja la avizare un proiect pentru un sistem de canalizare destinat exclusiv blocurilor ridicate în zona străzilor Luminii şi Ion Creangă. „Este un sistem paralel de canalizare, va fi doar pentru blocuri. Este la avizat în stadiu avansat, va primi avizele necesare şi autorizaţie şi şantierul va începe în toamnă. Există şi proiect de asfaltare, această canalizare nouă trebuie făcută până la asfaltare”, explică primarul Dumitru Mihăiluc.

Investiţia este realizată de 10 investitori imobiliari care au avut probleme cu canalizarea din zonă şi au avut reclamaţii de la locatari. „Terminăm odată toate discuţiile. Nu mai contează dacă era sistemul dimensionat bine, dacă nu era dimensionat bine. Noi facem altă canalizare şi gata. Banii sunt ai noştri, ai celor care avem blocuri acolo. Toţi cei care vor construi ulterior blocuri ne vor plăti o parte din lucrare pentru a se înţepa la canalizare”, ne-a spus Gheorghe Tănase, dezvoltatorul cartierului Brown Luxury.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: