fbpx
 
Un ieșean în Cupa Davis: a avansat 400 de locuri, după ce se lăsase de tenis

Un ieșean în Cupa Davis: a avansat 400 de locuri, după ce se lăsase de tenis


Idolul său este Djokovic și are ca prim obiectiv să ajungă printre primii 100 de jucători. Bogdan Apostol (22 de ani) face parte din lotul de tenis care va întâlni Polonia la Cuj-Napoca. Anul trecut, tenismenul renunțase la acest sport, dar a revenit cu succes. Din lotul lărgit face parte un alt ieșean de perspectivă, Cezar Crețu.

Cel mai talentat tenismen ieșean, Bogdan Apostol, a primit confirmarea valorii sale după ce a fost chemat, în premieră, la echipa națională de Cupa Davis a României pentru partida cu Polonia, din turul al treilea al Grupei a II-a, Zona Europa/Africa a competiţiei, meci care va avea loc în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în perioada 15-16 septembrie.

Bogdan vorbește pentru REPORTER DE IAȘI despre această reușită, despre carieră, dar și despre problemele întâmpinate de-a lungul timpului în încercarea de a ajunge în topul tenisului românesc actual.

Chemat în premieră la Națională

După un an foarte bun, în care a reușit să urce în clasamentul ATP aproape 400 de locuri, ieșeanul în vârstă de 22 de ani a fost chemat în premieră la echipa națională. „A fost o onoare pentru mine să fiu chemat la echipa de Cupa Davis a României. Să fii alături de numele mari ale tenisului românesc de acum, Tecău, Mergea, Copil și Ungur, nu poate fi decât îmbucurător“, spune Bogdan, care vede această selecție ca un bun prilej de a se face cunoscut în lumea bună a tenisului: „Sper din toată inima să reușesc să joc. Ungur și Copil vor juca în mod normal meciurile de simplu, dar în caz de 3-0 sau 3-1, aș putea juca. Asta ar însemna ca meciul meu să fie văzut la televizor și să pot capta atenția unor sponsori sau a unor oameni care vor să investească în mine“, menționează tânărul ieșean.

Legitimat de CSM București

Până în această vară, Bogdan a fost legitimat la Pașcani, dar, de două luni, a primit o ofertă de la CSM București și acum face parte din lot alături de nume mari, precum Adrian Ungur, Marius Copil, Sorana Cârstea sau Irina Begu. „Am primit ofertă de la CSM București și am acceptat să fiu la acest club alături de jucătorii mari ai României. Ei își doresc să-și facă o echipă tare și normal că a fost o provocare pentru mine. Clubul îmi oferă niște bani, îmi asigură pregătirea la Centrul Național de tenis, niște mingi și participarea la niște turnee. E un pas înainte pentru mine“, adaugă Bogdan.

 

Apostol spune că tinerii sunt sunt sprijiniți de Federație

La un pas să se lase

Este știut faptul că tenisul nu este un sport tocmai ieftin, iar de acest lucru s-a convins și Bogdan, care, timp de jumătate de an, a renunțat la sportul de performanță tocmai din cauza problemelor financiare. „Renunțasem să mai joc tenis și m-am apucat de antrenorat. Din ianuarie 2017, am început să joc din nou, iar în iunie 2017, nu mai aveam niciun punct ATP. De atunci mi-a mers foarte bine și am reușit să ajung pe locul 598 mondial. Am făcut o finală la București, am câștigat la dublu un turneu de 25.000 euro la Pitești“, menționează Bogdan, care, de o lună și jumătate, nu mai are antrenor după ce a renunțat la Cristian Dumitrașcu. „Mai joc cu Adrian Ungur și Nicolae Frunză, dar nu mai am antrenor. Ascensiunea mea din ultimul an poate fi pusă și pe seama sfaturilor și meciurilor jucate cu Adrian Ungur. M-a ajutat foarte mult să lucrez alături de el“, mai spune tânărul tenismen, care speră ca după Cupa Davis să-și găsească un nou antrenor.

Plecat de la 15 ani de-acasă

Născut în Iași, Bogdan a început tenisul de la vârsta de șase ani, cu Virgil Aghion, la CFR Iași. De la vârsta de 15 ani, Bogdan a plecat la Mediaș, unde s-a antrenat singur. După trei ani petrecuți la Mediaș, Bogdan s-a mutat la București. „Părinții mei m-au ajutat cât au putut. Au fost momente în care aveau și două-trei rate la bănci pentru a mă putea susține. Și acum plătesc rată la bancă pentru a mă ajuta. Dacă nu erau ei, cu siguranță nu aveam nicio șansă“, precizează Bogdan, care își dorește să ajungă cât mai aproape de valoarea idolului său, Novak Djokovic. „Un prim obiectiv al meu este intrarea în prima sută, după care ar fi mult mai simplu să urci în clasament. Idolul meu este Novak Djokovic și îmi place să cred că mă asemăn cu el ca joc. Principalele mele avantaje sunt servicul, lovitura de dreapta și viteza. Ar trebui să mai îmbunătățesc voleul, reverul și să mai lucrez la psihic“, se destăinuie ieșeanul.

Situație grea la masculin

Dacă în topul mondial România stă foarte bine la fete, având chiar numărul 1 mondial, la masculin rezultatele nu sunt la fel de bune. „Din păcate, la masculin, nu trecem printr-o perioadă fastă. Doar Marius Copil este în prima 100 în clasamentul ATP. Ne dorim ca noul val de tineri, unde mă includ alături de Frunză și Boldor, să reușim să urcăm cât mai mult în ierarhia mondială“, zice Bogdan, care consideră că „România a avut mereu juniori foarte buni, chiar în primii 30-40 din lume, doar că marea problemă a fost că Federația nu a știut să aibă grijă de tineri, să-i promoveze și atunci nu am mai performat când am ajuns la seniori. Eu am fost la juniori în primii 490, Frunză a ajuns chiar în primii 30, doar că tenisul este un sport costisitor și, dacă nu ai resursele finanaciare necesare, este imposibil să ajungi la cel mai înalt nivel. În plus, la masculin e o «cușcă cu lei» și bătaia este mult mai mare decât la feminin.“

 

 Tenismenul ieșean o admiră pe Halep

„Simona merită să fie numărul 1“

Bogdan Apostol susține că Simona Halep a avut evoluții constant bune și merită să fie pe primul loc în ierarhia mondială. „În ultimii ani, Serena Williams a dominat tenisul feminin, dar cred că Simona Halep a demonstrat că merită să fie numărul 1 mondial. În curând se va face un an de când este pe primul loc și nimeni nu a reușit să o detroneze. La fete sunt tot timpul fluctuații și cu atât mai mult este de lăudat performanța Simonei“, zice Bogdan Apostol.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: