fbpx
 
Aeroportul vrea să dărâme mai multe case din Aroneanu

Aeroportul vrea să dărâme mai multe case din Aroneanu


Șapte procese și mai multe familii implicate în tentativa Aeroportului de a demola mai multe vile. Mai mulți proprietari de case din Aroneanu, precum și Primăria, au fost dați în judecată de Aeroportul Iași. Reclamantul susține că au fost ridicate imobile într-o zonă prea apropiată de rutele avioanelor. Până în prezent, Aeroportul a pierdut toate procesele. Unul dintre proprietari acuză faptul că, din cauza acestui proces, s-a îmbolnăvit.

Un ieșean în vârstă de 37 de ani trăiește de doi ani un adevărat coșmar. Călin Agape a vrut să-și construiască o casă pe terenul pe care îl cumpărase de la bunica sa, a investit aproape toți banii pe care îi făcuse în ultimii ani, doar că a căzut victima unui adevărat război dus între Regia Autonomă Aeroportul Iași și Primăria Aroneanu. Din cauza supărărilor a făcut cancer și a fost la un pas de moarte. După ce s-a operat, acum are gradul I de handicap și este dispus să meargă până în «pânzele albe» în procesul cu Aeroportul Iași. Peste 20 de persoane din Aroneanu au câștigat deja procesele cu regia subordonată Consiliului Județean.

Teren cumpărat de la bunici

Călin Agape a cumpărat împreună cu fratele său, în urmă cu șase ani, un teren de 3.600 metri pătrați de la bunici. Ulterior, a vândut o parte și și-a păstrat 600 metri pătrați unde a vrut să-și construiască o casă.

„Cei cărora le-am vândut terenul și-au făcut case în urmă cu câțiva ani, fără vreo problemă, fără a fi dați în judecată. Eu am stat la fratele meu, în Tătărași și am hotărât să îmi construiesc și eu casa în 2016. Am cheltuit vreo 30.000 euro cu actele, cu împrejmuirea locului, cota de teren a fratelui, am făcut fosa, organizarea de șantier“, spune Călin Agape.

Deși intenționa să-și ridice o casă cu parter și mansard, Călin a fost pus să aducă un aviz de la Autoritatea Aeronautică. „De la Primărie am primit avizul de construire, dar mi-a spus că trebuie să aduc și aviz de obstaculare. Legislația spune clar că nu este necesar acest aviz de obstaculare dacă nu depășesc 6 metri. Casa mea avea 5,80 metri. Am cheltuit o groază de bani, am făcut dosarul și l-am trimis la București. După câteva luni, am primit răspuns negativ pe motiv că depășesc 6,2 metri, în condițiile în care se vede clar că înălțimea maximă a casei ar fi fost de 5,80 metri. În aceste condiții, am dat în judecată Autoritatea Aeronautică și Aeroportul Iași. Sunt convins că voi avea câștig de cauză, dar nu știu dacă mă voi mai putea bucura vreodată de ea“, zice cu amărăciune Călin.

Casa lui Tonegaru, luată în vizor pentru a fi distrusă

Operat de cancer

Toate șicanele de care a avut parte de la autorități în ultimii ani l-au afectat foarte tare pe Călin. Acesta a făcut o tumoră la creierul mic anul trecut și a avut nevoie urgentă de intervenție medicală. „Am fost la un pas de moarte. Am cheltuit o groază de bani în spitale. Am făcut chimioterapie și am ajuns ca astăzi să fiu bucuros că mă trezesc dimineața și că încă mai respir. Dintr-un om sănătos, am ajuns un handicapat cu gradul I! Nu pot ține nimic în mâna stângă, iar cu piciorul stâng de-abia mai pășesc. După ce m-am pus cât de cât pe picioare, în vara acestui an, am contactat un avocat și am acționat în judecată. După ce mi se va da câștig de cauză, vreau să-i acționez în judecată pentru situația în care am ajuns cu sănătatea din cauza lor. Pur și simplu m-au distrus ca om și vreau să plătească pentru asta!“, adaugă Călin.

Pus să-și dărâme casa

Un alt locuitor din Aroneanu, George Tonegaru, a fost nevoit să umble prin tribunale pentru a-și găsi dreptatea după ce a fost pus să-și dărâme casa. „Am început contruirea casei în 2014 și am făcut recepția în 2017. În timp ce eram plecat din țară, am fost chemat în instanță de Aeroportul Iași, care solicita anularea autorizației de construire și emiterea autorizației de demolare pentru că aș fi construit într-o zonă de siguranță «clasă 2». Practic, ei cereau să dărâm casa pentru că nu aș fi respectat niște reglementări. Instanța a decis că eu am dreptate și că nu aveau nicio bază legală pentru care să ceară așa ceva. Au făcut recurs și am cerut și eu să depună autorizația de construire pentru pista noua. Aeroportul a refuzat să depună vreun document, iar Curtea de Apel a păstrat decizia primei instanțe“, menționează George Tonegaru.

Aeroportul Iași invocase faptul că „autorizația de construire (...) încalcă dispozițiile legale în vigoare la data emiterii acesteia. Terenul (...) este situat în zonă supusă servituții aeronautice civile, astfel încât edificarea unei construcții se poate face doar cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române. Deși exista această restricție, în cuprinsul certificatului de urbanism și autorizația de construire nu a fost inserată obligativitatea obținerii avizului“.

Într-o situație similară sunt aproximativ 30 de persoane care s-au judecat și au câștigat sau care sunt în proces cu Aeroportul Iași. REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu directorul instituției, Cătălin Bulgariu, însă acesta nu a putut fi contactat.

Călin Agape trăiește un coșmar

Primarul e de partea oamenilor

În urma proceselor în care a fost târâtă Primăria Aroneanu, edilul Benoni Moruzi susține că toate acțiunile în instanță ale Aeroportului Iași sunt abuzive și ilegale. „Planul Urbanistic General al comunei Aroneanu este documentul de bază în temeiul căruia se emit certificatele de urbanism și autorizațiile de construire pentru toate obiectivele de investiții de pe raza comunei. În relația cu Aeroportul Iași, Regulamentul Local de Urbanism aprobat în 2001 și în vigoare și azi prevede posibilitatea ca «pentru toate obiectivele ce se vor amplasa în aceste două sate (Aroneanu și Dorobanț) în porțiunile cuprinse în zonele de siguranță a aeroportului – (exceptând construcția de case P, P+1E) se va cere avizul de la Aeroportul Iași.» Astfel, toți deținătorii de terenuri intravilane de pe raza comunei Aroneanu au posibilitatea de a construi imobile parter sau parter și un etaj fără a solicita avize suplimentare de la Autoritatea Aeronautică. Dacă se dorește a se construi mai mult decât parter și etaj, este necesară obținerea avizului. Cu toate acestea, Aeroportul Iași, în ultimii doi ani, a înțeles să formuleze plângeri nejustificate prin care a chemat în judecată mai multe persoane în vederea anulării autorizațiilor de construire și demolării caselor, cu toate că acestea se încadrau în limitele Regulamentului de Urbanism. Procesele au fost pierdute de către agentul economic Aeroportul Iași, acțiunile acestuia fiind abuzive și ilegale“, susține Moruzi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: